Μπερδεμένη αφήνει την κοινή γνώμη το ντέρμπι της Τούμπας, δεν υπήρξε νικητής κι επειδή πρέπει -ντε και καλά- κάποιος να υπερίσχυσε έστω και ηθικά, βαλθήκαμε να… ζυγίσουμε τις λεπτομέρειες.

Γράφει ο Λάμπρος Μπαλάφας

Αν σε κάτι μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι το πόσο καλά γνωρίζουν τις ομάδες του οι δύο προπονητές. Αλμέιδα και Λουτσέσκου δουλεύουν καιρό με τους ποδοσφαιριστές τους, ξέρουν ανά πάσα στιγμή, σε ποιο σημείο και πως, μπορούν να καρπωθούν τα μέγιστα από αυτούς. Αυτή η γνώση τους κάνει να μην φοβούνται να ρισκάρουν. Και λάθος απόφαση να πάρουν και να μην βγει μια σκέψη, μια έμπνευση, τους είναι εύκολο να την διορθώσουν.

Εμείς οι παρατηρητές καλούμαστε να εξηγήσουμε τις κινήσεις στην… σκακιέρα, με βάση την εικόνα των παικτών από τα πιο πρόσφατα ματς, την φόρμα που λέμε. Αυτή είναι η μισή… αλήθεια, ή ο δικός μας εύκολος τρόπος προσέγγισης, διότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο στηρίζεται κυρίως στο προπονητικό πρόγραμμα της εβδομάδας, αλλά και στις μετρήσεις των αθλητών.

Τις συγκεκριμένες ειδικά, τις έχουν στα χέρια τους, τις μελετούν και τις εκτιμούν, οι προπονητές και το επιστημονικό προσωπικό που τις κάνει. Με βάση αυτές λοιπόν, η επιλογή να μείνει το τάδε όνομα στον πάγκο, ξενίζει, αλλά είναι και πέρα για πέρα βάσιμη.

Δεν έχουν εξήγηση όλες οι επιλογές

Στην ανακοίνωση των ενδεκάδων, φάνηκαν λογικές οι επιλογές του Αλμέιδα, ξένισε η απόφαση του Λουτσέσκου, να ξεκινήσει τον Ζίβκοβιτς αντί του Ντεσπόντοφ και τον Σαμάτα αντί του Μπράντον Τόμας. Ο Κωνσταντέλιας είχε επιλεγεί βασικός, αλλά ο ξαφνικός πυρετός τον έφερε εσπευσμένα στον πάγκο και στην μάχη έπεσε ο Μουργκ.

Μια απλοϊκή εξήγηση είναι να θεωρήσουμε πως ο Αλμέιδα επέλεξε από την αρχή τους 11 πιο έτοιμους στο μυαλό του, ενώ ο Λουτσέσκου κράτησε κάποιους πρωτοκλασάτους, για να τους φέρει από τον πάγκο και να του πάρουν το ματς.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχασε σε ομοιογένεια, δεν έγινε λιγότερο επικίνδυνος από προηγούμενα ματς. Ναι, δεν δημιούργησε τόσες φάσεις, δεν έβαλε τέσσερα γκολ, αλλα αντιμετώπισε και έναν πολύ πιο ισχυρό αντίπαλο, όφειλε και έριξε μεγάλο βάρος στην ανασταλτική λειτουργία. Σε μία στιγμή δεν είχε γρήγορες επιστροφές και τον τιμώρησαν, Πινέδα, Λιβάι και Ελίασον.

Η ευελιξία κινήσεων του Αλμέιδα

Ο Αλμέιδα είναι ο προπονητής που άλλαξε τις ισορροπίες των ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Πριν από αυτόν, ο Δικέφαλος του Βορρά είχε πάρει το πάνω χέρι, η έλευση του Αργεντινού στην Ελλάδα, έγυρε την πλάστιγγα προς την ομάδα του. Στο χθεσινό ματς, αρχικά “έπνιξε” το άμεσο ποδόσφαιρο και τις μακρινές μπαλιές, δοκίμασε να παράξει παιχνίδι από την άμυνα.

Ίσως και να αναγκάστηκε να πάει σε αυτή τη λογική, από την πίεση που άσκησε ο ΠΑΟΚ. Όσο ο χρόνος περνούσε, αυτή η ορμή των γηπεδούχων φυσιολογικά έφθινε και η Ένωση δοκίμαζε να παίξει πιο γρήγορα, έτσι προηγήθηκε. Από ένα σημείο και μετά, ήταν επιτακτικές οι κινήσεις από τον πάγκο, ο Πινέδα ως μπακ δεν αποδείχθηκε τόσο κυριαρχικός όσο στον άξονα, αλλά ο Μεξικανός θα κάνει και το… ball boy αν του το ζητήσει ο προπονητής του, αν χρειάζεται αυτό η ομάδα του.

Οι καίριες παρεμβάσεις του Λουτσέσκου

Ο Λουτσέσκου είχε υπομονή, εκτός από αυτοματισμούς, η ομάδα του ξέρει να παίρνει ουσία και από τις στατικές φάσεις. Κέρδισε αρκετές, μία εξ αυτών, σε πολύ κρίσιμο σημείο, έφερε και την ισοφάριση. Προηγουμένως, ο πιο φορμαρισμένος ποδοσφαιριστής του, ο Ντεσπόντοφ στάθηκε άτυχος, η μπάλα δεν του έκανε το χατήρι, σταμάτησε στο δοκάρι. Ήταν φρέσκος ο Βούλγαρος, πρωταγωνίστησε στο κομμάτι που ο ΠΑΟΚ ήταν πιο απειλητικός. Υπογράφει κάποιος, πως θα ήταν το ίδιο επιδραστικός στο φινάλε, αν είχε ξεκινήσει στο ματς, και είχε “φορτωθεί” τρεξίματα από το πρώτο λεπτό;

Θα χρειαστεί υπομονή, αργεί η ώρα της κρίσης

Και στη ζωή και στο ποδόσφαιρο, λαμβάνεις αποφάσεις, από τις οποίες κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις, σε αυτές τις… λεπτές γραμμές προσπαθούν να ισορροπήσουν οι προπονητές, σαφώς θέλουν με το μέρος τους την τύχη και τις συγκυρίες. Δεν έχει νόημα -τουλάχιστον στο χθεσινό ματς- να ψάχνει κανείς τον νικητή στη σκακιέρα των προπονητών. Ήταν μια παρτίδα χωρίς… ματ, διαφορετική από αυτή του πρώτου γύρου στην OPAP Arena, όπως διαφορετικές θα είναι και οι επόμενες που θα αναμετρηθούν οι δικέφαλοι. Πλέον επιστρέφει και ο κόσμος, η πίεση θα γίνει προς όλους μεγαλύτερη…