Βόμβα Γενικού Ελεγκτή στην είσπραξη πολλαπλών συντάξεων από αξιωματούχους. Με επιστολή του καλεί το Γενικό Λογιστήριο του κράτους να σταματήσει να τους τις καταβάλει, αρχίζοντας από αυτό το μήνα, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται η νομοθεσία που αφορά την αναστολή καταβολής τους.
Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει στην επιστολή του, πως από το 2014 που καταβάλλονται πολλαπλές συντάξεις, το κόστος είναι πολύ μεγάλο για τους φορολογούμενους. Αναφέρεται σε έλεγχο των συντάξεων 25 προσώπων, οι πολλαπλές συντάξεις των οποίων προφανώς, κατά τον ίδιο έπρεπε να τερματιστούν.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στις 16 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία συζητήθηκε η μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (Νόμοι Ν.49/1980 και Ν. 97(Ι)/1997) και υπεβλήθη, από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αίτημα να της δοθεί πρόσβαση σε φακέλους 25 προσώπων τα οποία επελέγησαν δειγματοληπτικά. Όπως αναφέρεται, από τον έλεγχο επιβεβαιώθηκε η παράνομη καταβολή συντάξεων σε πρόσωπα καθ’ ον χρόνον κατείχαν ή κατέχουν άλλο δημόσιο αξίωμα ή θέση και συνεπώς η σύνταξη έπρεπε να είχε ανασταλεί.
Κατά την ίδια συνεδρία της 16ης Οκτωβρίου 2023, διαπιστώσαμε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών ότι παράνομα έχει τερματιστεί η εφαρμογή συγκεκριμένης πρόνοιας των Νόμων Ν.49/1980 και Ν. 97(Ι)/1997 που αφορά στην αναστολή καταβολής σύνταξης, στη βάση προφανώς εσφαλμένης αντίληψης και/ή σύγχυσης, που όπως φαίνεται προκλήθηκε από μία παράγραφο γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ημερ. 10.11.2014, η οποία συμπεριλήφθηκε στη γνωμάτευση παρεμπιπτόντως και χωρίς να έχει καν υποβληθεί γραπτώς σχετικό ερώτημα.
Στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γενικό Λογιστή καταγράφονται και τα ακόλουθα:
«Δεδομένου ότι η παράνομη αυτή καταβολή γίνεται από το 2014, η απώλεια σε δημόσιο χρήμα είναι πολύ μεγάλη. Ως προς το ενδεχόμενο ανάκτησης, σχετικό είναι το άρθρο 53 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου (Ν. 158(Ι)/1999) το οποίο προβλέπει ότι «αντίκειται προς τις αρχές της χρηστής και της εύρυθμης διοίκησης η μετά πάροδο εύλογου χρόνου αναδρομική αναζήτηση χρημάτων που η διοίκηση κατέβαλε παράνομα και που έλαβαν καλόπιστα οι πολίτες, όπως αποδοχές ή συντάξεις».
Συνεπώς, εφόσον παρήλθε ο εύλογος χρόνος, και με δεδομένο ότι οι συντάξεις λαμβάνονταν καλόπιστα, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι νομικά εφικτή η ανάκτηση των συντάξεων που καταβλήθηκαν στο παρελθόν».
Και η επιστολή καταλήγει: «Οφείλετε ωστόσο να τερματίσετε άμεσα την καταβολή των συντάξεων αυτών από σήμερα. Αναμένουμε συνεπώς να ενεργήσετε άμεσα, ώστε η καταβολή των συντάξεων, που γίνεται κατά παράβαση ρητών προνοιών των τεσσάρων υπό αναφορά Νόμων, τερματιστεί από σήμερα και καμία παράνομη σύνταξη να μην καταβληθεί για τον μήνα Ιανουάριο 2024. Παράλληλα, παρακαλούμε όπως καταρτίσετε κατάλογο και μας ενημερώσετε για όλα τα πρόσωπα που λάμβαναν μετά το 2014 σύνταξη χωρίς να τη δικαιούνται και το ποσό που έλαβαν».

ΠΗΓΗ: PHILENEWS