25 Δεκεμβρίου 2004: Ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Σακίλ Ο’ Νιλ το καλοκαίρι του 2004 πήραν χωριστούς δρόμους εξαιτίας των έντονων διαφορών τους και τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς τέθηκαν αντίπαλοι για πρώτη φορά. Το αποτέλεσμα; Ένα από τα πιο συναρπαστικά εορταστικά παιχνίδια είχε το «άρωμα» μίας επικής κόντρας που εξελίχθηκε σε σχέση ζωής!

Το NBA από την δεύτερη κιόλας σεζόν μετά τη δημιουργία του (1947) έχει φροντίσει ώστε ανήμερα των Χριστουγέννων να προγραμματίζονται αγώνες με πολύ ενδιαφέρον ανάμεσα στις πιο συναρπαστικές ομάδες και τους πιο πολυσυζητημένους παίκτες.

Τότε που οι οικογένειες σε όλον τον κόσμο μαζεύονται για να δειπνήσουν και να ανοίξουν τα δώρα τους λαμβάνουν χώρα οι πιο «καυτές» αναμετρήσεις που καθήλωναν ανέκαθεν άπαντες.

Κάτι τέτοιο συνέβη και τα Χριστούγεννα του 2004 με την μεγαλύτερη κόντρα εκείνων των χρόνων να παίρνει… σάρκα και οστά σ’ ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε αξέχαστο «θρίλερ».

Ο λόγος για το ματς των Λος Άντζελες Λέικερς και των Μαϊάμι Χιτ και την συνάντηση του Κόμπι Μπράιαντ και του Σακίλ Ο’ Νιλ για πρώτη φορά ως αντίπαλοι μετά τον επεισοδιακό «χωρισμό» τους από τους «λιμνανθρώπους» και τις ακόμη πιο εντυπωσιακές μεταξύ τους κόντρες που είχαν προηγηθεί, για να καταλήξουν στην διακοπή της σύμπραξής τους κάτω από την ίδια… στέγη.

xin_4512012610395811708815.jpg

Τσακωμοί, ξύλο, trash talking, λόγια από τον Φιλ Τζάκσον, έλλειψη στήριξης σε δύσκολες στιγμές και πολύς εγωισμός μαζί με υπεροψία «έντυσαν» την κόντρα του «Black Mamba» με τον θηριώδη ψηλό με αποκορύφωμα, όταν έφτασε ο κόμπος στο… χτένι η επιλογή στους Λέικερς να ήταν «ή αυτός ή εγώ». Έτσι ο «Big Σακ» πήρε τα… μπογαλάκια του και πήγε σε άλλη παραλία και συγκεκριμένα σ’ εκείνη του Μαϊάμι για να βρεθεί στο πλευρό του νεαρού τότε Ντουέιν Γουέιντ.

41b8b75b-cfe9-4384-a830-eb22902dad75-c03_kobe_shaq_23.webp

Από τότε που χωρίστηκαν οι δρόμοι των δύο συμπαικτών, που είχαν πανηγυρίσει μαζί και τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (2000-2002), πέρασαν έξι μήνες σχεδόν για να συναντηθούν ξανά. Το NBA φρόντισε ώστε αυτή η μονομαχία να δοθεί ανήμερα των Χριστουγέννων και να λάβει χώρα στο μέρος όπου οι δύο παίκτες μεγαλούργησαν μαζί, στο Staples Center.

Πριν την πολυαναμενόμενη αναμέτρηση τα σχόλια δεν έλειπαν, ειδικά από την πλευρά του Ο’ Νιλ γνωστός για τον καυστικό του χαρακτήρα. Συγκεκριμένα είχε απαντήσει σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τον Μπράιαντ πως «Ο Κόμπι είναι πολεμικό πλοίο, εγώ όμως είμαι ένας τοίχος από τούβλα».

FR8GJndUcAAojJy.png

19 χρόνια πριν, λοιπόν, το κάποτε αχτύπητο δίδυμο του NBA έμελλε να δώσει την δική του παράσταση, όμως χωριστά αυτή τη φορά. Η «μάχη» που ακολούθησε ήταν επική και συζητιέται φυσικά μέχρι και σήμερα.

Το τότε φαβορί, οι Μαϊάμι Χιτ, επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους, αν και με μεγάλη δυσκολία αφού πήραν τη νίκη στην παράταση απέναντι στους μαχητικούς Λέικερς με 104-102.

Ο Κόμπι ολοκλήρωσε το ματς σκοράροντας 42 πόντους, μαζεύοντας 6 ριμπάουντ και μοιράζοντας και 3 ασίστ, ενώ το αντίπαλο δέος του Σακίλ Ο’ Νιλ συγκέντρωσε 24 πόντους και 11 ριμπάουντ. Φυσικά δίπλα του έλαμψε και ο «Flash» των Χιτ με άλλο ένα double double 29 πόντων και 10 ριμπάουντ.

ghows-NC-058a9f69-a5cd-498b-adbb-895698e1fbb7-513d71d9.webp

Το αποτέλεσμα; Ένα από τα πιο αξέχαστα παιχνίδια στην σύγχρονη ιστορία της ημέρας των Χριστουγέννων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είχε μόλις ολοκληρωθεί. Μεταξύ άλλων ήταν και το πιο προβεβλημένο ματς κανονικής περιόδου της δεκαετίας 1998-2008.

Έκτοτε το πρώην δίδυμο ήρθε αντιμέτωπο αμέτρητες φορές με την μεταξύ τους κόντρα να αρχίζει να καταλαγιάζει με τους δύο παίκτες να δηλώνουν πως έχουν αφήσει πίσω τους τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών. Αυτό επιβεβαιώθηκε, αφού δημιουργήθηκε μεταξύ τους μία φιλία, μία σχέση ζωής που έληξε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο, τον χαμό του Κόμπι Μπράιαντ.