Σε τροχιά υλοποίησης η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή προς τη Γάζα, μέσω Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, το πλοίο Lyme Bay, του Βρετανικού Bασιλικού Nαυτικού  αγκυροβόλησε χθες στο λιμάνι Λάρνακας όπου και φορτώθηκε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία και στη συνέχεια αναχώρησε αυθημερόν, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν λεπτομέρειες για τι ρότα ακολούθησε.

Πρόκειται για αποβατικό πλοίο κλάσης Bay του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που χρησιμοποιείται για μια ποικιλία διαφορετικών εφαρμογών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς βοήθειας.

Ο ρόλος των σκαφών Bay Class είναι να εκφορτώνουν επιβιβασμένα στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα από πλοίο σε ακτή χρησιμοποιώντας Landing Craft Vehicle Personnel και Landing Craft Utility σκάφη.

Αυτά τα ευέλικτα πλοία μπορούν να λειτουργούν σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες για να υποστηρίξουν αμφίβιες επιχειρήσεις και επίγειες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Η βοήθεια προς τη Γάζα περιλαμβάνει 82 τόνους ανθρωπιστικών προμηθειών, και πέντε τόνους ιατρικού εξοπλισμού από τη Βρετανία, καθώς επίσης και βοήθεια που προστέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως σε φαρμακευτικά είδη.

Ανακοινώσεις για το όλο θέμα, προανήγγειλε το πρωί ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε, «υπάρχουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες ανακοινώσεις σήμερα. Ήρθε στην Κύπρο ομάδα Ισραηλινών, θα έρθει και μια νέα ομάδα αυτές τις μέρες. Είμαστε έτοιμοι μόλις υπάρξει το πράσινο φως από πλευράς Ισραήλ, να αποσταλεί η ανθρωπιστική βοήθεια».

Βασικό ζητούμενο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, είναι η ασφάλεια του όλου εγχειρήματος. Η παράδοση και διαχείριση των φορτίων δεν μπορεί να είναι ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «είναι τραγική η κατάσταση ειδικότερα για τους άμαχους, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να προστατευθούν οι άμαχοι, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία στο να σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και η προσέγγιση μας για την παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας».

Υπενθυμίζεται ότι αρχές τις εβδομάδας κλιμάκιο Ισραηλινών με επικεφαλής συνταγματάρχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, είχε επαφές στην Κύπρο, έτυχε της σχετικής ενημέρωσης και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Ομορφίτας, στο Καϊμακλί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι για κάποιες των αποφάσεων, όπως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και κάποια άλλα κράτη, ναι, αλλά όχι για τα συμπεράσματα για το θέμα της Μέσης Ανατολής.