Πέρασαν 11 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα Cyta, οι ομάδες μπήκαν στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του α’ γύρου της α’ φάσης και το δείγμα που έχουμε ενώπιον μας, επιτρέπει στον κάθε ένα να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Ο Κύπριος προπονητής Μάκης Σεργίδης έκανε στο balla.com.cy μια πλήρη ανάλυση των όσων είδαμε μέχρι τώρα.
Μίλησε ξεχωριστά για την κάθε μια από τις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες οχτώ θέσεις, για την μάχη της 6άδας, την μάχη του τίτλου και την μάχη της παραμονής.

Στον Χρίστο Χρίστου

«Είναι ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στο οποίο έχουν μπει τόσο ψηλοί στόχοι από τις πρώτες 7-8 ομάδες και αρκετό χρήμα και η κάθε μία έχει σαν στόχο την 6άδα για να μπορέσει να προσβλέπει στο Ευρωπαϊκό εισιτήριο ή και πιο ψηλά. Πρώτος στόχος για όλες τις ομάδες είναι η 6άδα, δεύτερος στόχος η Ευρώπη και αν καταφέρεις να είσαι στην διεκδίκηση του τίτλου καλώς. Οι διαφορές τους είναι μικρές και δεν αφήνουν κάποια να ξεχωρίσει για την ώρα» μας είπε αρχικά για την εξέλιξη του φετινού πρωταθλήματος και πρόσθεσε για κάθε ομάδα από αυτές που βρίσκονται στις πρώτες οχτώ θέσεις:

ΑΠΟΕΛ: «Ο ΣΑ ΠΙΝΤΟ ΚΑΙ Η… ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΣΑΡΦΟ ΚΑΙ ΚΒΙΛΙΤΑΪΑ»
«Το ΑΠΟΕΛ δεν επηρεάζεται με το θέμα του προπονητή και τρέχει ένα σερί που δεν είναι εύκολο να το δούμε στο πρωτάθλημα μας τα τελευταία χρόνια. Πέραν από το θέμα του προπονητή, δείχνει ότι το παιχνίδι της ομάδας κατάφερε να απεξαρτηθεί από τους Σαρφό και Κβιλιτάια, ειδικά από τον Σαρφό ο οποίος δεν παύει να είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής αλλά είναι σημαντικό που άνοιξε το ρόστερ».

ΠΑΦΟΣ FC: «ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΛΗΡΕΣ ΡΟΣΤΕΡ»
«Η Πάφος FC κατάφερε να σταθεροποιήσει τα πάνω και τα κάτω της. Νίκησε σε κρίσιμο σημείο σημαντικούς αγώνες και με αυτό τον τρόπο βγήκε από την «κρίση». Κατάφερε να φέρει ηρεμία και να δημιουργήσει προοπτική και δυναμική. Βγήκε από μια κρίσιμη κατάσταση και κατά την γνώμη μου και διαθέτει το πιο πλήρες ρόστερ».

ΑΡΗΣ: «ΗΤΤΑ ΣΟΚ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ»
«Ο Άρης διαχειριζόταν εξαιρετικά το διπλό ταμπλό Ευρώπη-πρωτάθλημα, αλλά ήρθε αυτή η απρόσμενη ήττα σοκ και ειδικά πριν το ντέρμπι με το ΑΠΟΕΛ και μένει να δούμε τι θα αφήσει πίσω της δεδομένου ότι έρχεται ντέρμπι κορυφής. Είναι μια ομάδα εξαιρετική που κουβαλά το βάρος του περσινού πρωταθλήματος, διαθέτει ποιότητα και περιμένω ότι θα βρει ξανά τα πόδια της».

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: «ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ…»
«Στην Ανόρθωση, η μεγάλη νίκη επί της Ομόνοιας δίνει τεράστια δυναμική, ο κόσμος πιστεύει περισσότερο πλέον ότι όχι απλά θα έχουν μια ανταγωνιστική ομάδα αλλά μια ομάδα ικανή να πάει μακριά. Είναι σημαντικό στο ψυχολογικό κομμάτι ότι έφυγε το θέμα που δεν έρχονταν νίκες στην έδρα της και μάλιστα μέσα από ένα ντέρμπι. Η Ανόρθωση μπόρεσε να είναι κοντά  στις ομάδες που προπορεύονται παρά τα αρκετά και σημαντικά αγωνιστικά προβλήματα που είχε κατά καιρούς».

ΟΜΟΝΟΙΑ: «Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΕ ΒΑΘΜΟΥΣ»
«Για την Ομόνοια, δεν μπορείς να πεις κακή την συγκομιδή της σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Το θέμα της έλλειψης σταθερότητας από παιχνίδι σε παιχνίδι αλλά και μέσα στο ίδιο το παιχνίδι της στέρησαν σημαντικούς βαθμούς και το δικαίωμα να βρίσκεται πιο ψηλά στην βαθμολογία. Είναι μια ομάδα που διαθέτει και μέταλλο και εμπειρία και σίγουρα μπορεί αν βγει πιο δυνατή».

ΑΠΟΛΛΩΝ: «ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ…»
«Ο Απόλλωνας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν χωράνε προβλέψεις στο πρωτάθλημα μας. Η απουσία του προπονητής επέδρασσε τόσο αρνητικά που κατάφερε σε τρεις εβδομάδες να χάσει τρία μεγάλα ντέρμπι και από πρώτος κατέληξε έκτος. Αν ήταν λίγο διαφορετικός ο απολογισμός του στα παιχνίδια με Πάφος FC, Ομόνοια και ΑΕΚ θα ήταν το μεγάλο φαβορί. Προσωπικά αναμένω να επανέλθει».

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ: «ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ… ΥΠΕΡΒΑΣΗ Η 6ΑΔΑ»
«Η Νέα Σαλαμίνα είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Όταν μια ομάδα εκπέμπει υγεία σε όλους τους τομείς βγαίνει και στο γήπεδο. Διατήρησε μεγάλο μέρος του περσινού ρόστερ και έδειξε εμπιστοσύνη σε ένα νέο άνθρωπο που τον πιστεύει, τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου και αυτός δείχνει τις ικανότητες του. Δεν έχει καμιά σχέση ποιοτικά η ομάδα με τις ομάδες που βρίσκονται πιο κάτω αλλά από την άλλη πρέπει να γίνει υπέρβαση για να μπορέσει να μπει 6άδα».

ΑΕΚ: «ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΝ ΣΙΜΟΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΞΗ…»
«Με τις διάφορες αποφάσεις που πάρθηκαν στην ΑΕΚ, αρχικά με την ανανέωση του Όλτρα και μετά από λίγο καιρό την έξοδο του, κρέμονται όλα στο πόσο σύντομα θα μπορέσει ο νέος προπονητής να αλλάξει πράγματα. Είναι έμπειρος, είναι εγνωσμένης αξίας προπονητής όμως σε σωματειακό επίπεδο πάνε χρόνια να δουλέψει στο Κυπριακό ποδόσφαιρο και θα χρειαστεί χρόνο. Είναι καθοριστικό για την ΑΕΚ το πρόγραμμα των επόμενων τριών αγώνων. Διαθέτει πλούσιο γεμάτο ρόστερ και το έδειξε και στο τελευταίο ματς με τον Απόλλωνα. Δεν θα είναι έκπληξη αν γυρίσει την κατάσταση».

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ 6ΑΔΑ: «ΟΧΤΩ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΕΞΙ ΘΕΣΕΙΣ»
Κληθείς ο Κύπριος προπονητής να κάνει πρόβλεψη για το ποιες έξι ομάδες θα είναι στο α’ γκρουπ του πρωταθλήματος στην β’ φάση, απάντησε ως ακολούθως:
«Όχι είναι νωρίς ακόμα. Οι πρώτες οχτώ ομάδες θα παλέψουν για τις έξι πρώτες θέσεις που θα τους επιτρέψουν να δουν ψηλότερα στην συνέχεια».

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ
Καμιά ομάδα δεν συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από άλλων (για την ώρα) για κατάκτηση του πρωταθλήματος σύμφωνα με τον Μάκη Σεργίδη.
«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ομάδες που έχουν περiσότερες πιθανότητες από άλλες γιατί η κάθε μια έχει το στοιχείο της. Η μία έχει το μέταλλο του πρωταθλητισμού όπως το ΑΠΟΕΛ, άλλη ομάδα έχει ενθουσιασμό όπως ο Άρης, άλλη τον κόσμο της όπως η Ομόνοια, η Πάφος FC έχει δίψα και καλό ρόστερ, ο Απόλλωνας έχει καλό ρόστερ με καλό και έμπειρο προπονητή. Η βαθμολογία δείχνει ότι μέσα από 2-3 αγώνες μπορούν να αλλάξουν πολλά».

«ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ»
Ο Μάκης Σεργίδης μας μίλησε και για την… μάχη της παραμονής τονίζοντας ότι το ήξεραν εξ’ αρχής οι ομάδες ότι θα έπαιζαν ένα… δικό τους πρωτάθλημα.
«Πέρσι η ΕΝΠ ήταν -10 από την Δόξα και κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό του πρωταθλήματος η παραμονή. Φέτος είναι διαφορετικό πρωτάθλημα. Όλες οι ομάδες στα κάτω πέραν της ΑΕΛ άρχισαν με στόχο την παραμονή και ήξεραν εξ’ αρχής ότι θα είχαν ένα δικό τους πρωτάθλημα.
Κάποιες άρχισαν καλά και είναι σταθερές όπως ο Εθνικός, κάποιες άλλες άρχισαν καλά αλλά κάπου χάθηκαν όπως η ΑΕΖ, κάποιες άρχισαν ανέλπιστα άσχημα όπως η Δόξα και η Καρμιώτισσα και προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους, με την Καρμιώτισσα να δείχνει βελτίωση, την Δόξα ακόμα. Ο Οθέλλος άρχισε μέτρια και τώρα ανεβαίνει. Πριν δύο εβδομάδες κάποιοι τον είχαν «καταδικασμένο» και μετά τις δύο νίκες τα άλλαξαν όλα. Είναι σημαντικά τα μεταξύ τους παιχνίδια αλλά σε κάποιο βαθμό θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι βαθμοί που θα πάρουν από τους μεγάλους καθώς θα είναι επιπλέον στην συγκομιδή και στην ψυχολογία. Ακόμα και η Δόξα που δείχνει αδύνατη είναι εννιά βαθμούς πίσω αλλά υπάρχουν ακόμα 29 παιχνίδια… 87 διαθέσιμοι βαθμοί».