Τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας κατέγραψε σήμερα το πρωί ο Γιάννης Παναγιώτου, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία θα δίνει έμφαση κατά τον ίδιο στον δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού –στα ταμεία προνοίας- αλλά και στην εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής απασχόλησης.

Για το δεύτερο και απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως στόχος θα είναι μεταξύ άλλων η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις ανάγκες της αγοράς, ενόψει και των δυσκολιών πλέον που τίθενται στην απασχόληση αιτητών ασύλου, αλλά και η ενίσχυση της απασχόλησης του ντόπιου προσωπικού.

Για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ανέφερε πως με τον νέο χρόνο αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών, προκειμένου εντός του 2025 να υπάρξει ο απαραίτητος διάλογος για συμφωνία. Στις προτεραιότητες του υπουργείου έθεσε και την καλύτερη ρύθμιση όρων και συνθηκών εργασίας, για να αναφερθεί και στο σχέδιο δράσης που θα καταρτιστεί για διεύρυνση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας για το 2024, είπε ο υπουργός, ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 176 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2023.