Είναι με μεγάλη λύπη που ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών παρακολουθεί τις απογοητευτικές εμφανίσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην προκριματική φάση του Euro 2024. Και σαν να μην έφτανε αυτό η απογοήτευσή μας συνεχίστηκε και με το τελευταίο αποτέλεσμα της Εθνικής Ελπίδων.
Οι συνεχόμενες και βαριές ήττες προβληματίζουν έντονα τον ΠΑ.Σ.Π. καθώς και όλους τους Κύπριους φιλάθλους που αγαπούν αυτή την Εθνική, κάτι που έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι ευθύνες έχουν όλοι όσοι αποτελούν το οικοδόμημα των εθνικών ομάδων. Δεν είναι αυτές καθ’ αυτές οι ήττες που προβληματίζουν αλλά η εικόνα αποσύνθεσης που παρουσίασαν το τελευταίο διάστημα τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.
Μπορεί να γνωρίζουμε το εκτόπισμά μας ως χώρα, ωστόσο, η δικαιολογία που ακούγεται συχνά ότι «είμαστε μία μικρή Εθνική ομάδα και τόσες είναι οι αντοχές και οι δυνάμεις μας» δεν μας βρίσκει σύμφωνους και είναι από μόνη της επιζήμια και αποτυπώνει μια μίζερη κατάσταση την οποία ως ΠΑ.Σ.Π. δεν την αποδεχόμαστε. Η σύγκριση δε με άλλες μικρές Εθνικές που έκαναν βήματα προόδου διαψεύδει, ούτως ή άλλως, αυτή τη δικαιολογία.
Γνωρίζουμε, λοιπόν, το εκτόπισμά μας και δεν ζητάμε μεγάλες προκρίσεις σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων που αν έρθουν βεβαίως θα μας γεμίσουν με χαρά και ευχαρίστηση. Αυτό που ζητάμε και δεν το διαπραγματευόμαστε είναι το αυτονόητο, μία Εθνική που να παίζει στα όριά της ή και να τα ξεπερνάει, μία Εθνική που να τα δίνει όλα στο γήπεδο και να μας γεμίζει με υπερηφάνεια. Αυτό έπραξαν κατά περιόδους τόσο η Εθνική Ανδρών όσο και τα υπόλοιπα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα.
Αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ένα μακροχρόνιο πλάνο, το οποίο να στηριχθεί πάση θυσία. Ζητάμε να υπάρχει όραμα. Αντιθέτως, οι συχνές και μεγάλες ήττες, καλλιεργούν ένα αίσθημα κατωτερότητας στις τάξεις των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων, το οποίο έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Είναι ύψιστη τιμή για έναν ποδοσφαιριστή η κλήση του στην Εθνική. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε αν δεν υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός, οργάνωση, στήριξη και ένας μακρόπνοος σχεδιασμός.
Είμαστε σίγουροι ότι το ίδιο προβληματισμένοι με την πορεία της Εθνική μας είναι και στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Ως η αρμόδια αθλητική αρχή, υπό τη σκέπη της οποίας λειτουργούν και αγωνίζονται οι Εθνικές ομάδες, περιμένουμε να ενσκήψει στα προβλήματα και να βρει τις ιδανικές λύσεις που θα βάλουν τέρμα στον κατήφορο και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Και μη ξεχνάμε ότι τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς όραμα. Αυτό το όραμα πρέπει να καθοδηγεί τις προσπάθειές μας.

Ο ΠΑ.Σ.Π. είναι στη διάθεση των ιθυνόντων της ΚΟΠ ώστε να καταθέσει τις δικές του απόψεις και εισηγήσεις, μερικές εκ των οποίων, είναι οι ακόλουθες:

  • Υιοθέτηση στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης των Εθνικών ομάδων που θα περιλαμβάνει τα πάντα.
  • Επένδυση στην τεχνολογία με επιστημονικό προσωπικό.
  • Το προσωπικό που απασχολείται στις Εθνικές ομάδες πρέπει να εργάζεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
  • Βελτίωση της αγωνιστικής ετοιμότητας των Κύπριων ποδοσφαιριστών.
  • Δημιουργία της απαιτούμενης νοοτροπίας για έναν ποδοσφαιριστή που έχει τη μεγάλη τιμή να φοράει το εθνόσημο.

Θα είναι χαρά μας να μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε τις θέσεις μας ούτως ώστε να πετύχουμε το ποθητό αποτέλεσμα. Ο διάλογος για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η Εθνική ομάδα, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει για την κοινή μας προσπάθεια.