«Μερικές φορές, δεν θέλω να έχω πια χρήματα. Απλώς δεν θέλω να παίξω άλλο. Θέλω απλώς να είμαι με κανονικούς ανθρώπους, έτσι θα αγαπούν εμένα – όχι τον διάσημο παίκτη, ούτε τον πλούσιο. Μερικές φορές είναι δύσκολο». Αυτός ήταν τα λόγια του Πογκμπά που μίλησε στο Al-Jazeera σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Μια μέρα αργότερα, βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ.
Έχουν περάσει κάτι παραπάνω από επτά χρόνια από τότε που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε τα πάντα για να ξαναπάρει τον Πογκμπά. Ήταν 23 ετών, είχε κερδίσει τέσσερις τίτλους Serie A και είχε αναδειχθεί κορυφαίος νεαρός παίκτης στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έκτοτε, με την πολύ αξιοσημείωτη εξαίρεση της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, αισθάνεται ότι τίποτα δεν πήγε καλά για αυτόν. Και ήρθε το χτύπημα, για πολλούς το πιο ισχυρό στην καριέρα του…
Γκάφα ολκής, αδιαφορία; Ένα συμπλήρωμα που του συνέστησε ένας φίλος του, χωρίς τη συμβουλή της Γιουβέντους ήταν αυτό που έφερε τον Γάλλο στη δυσκολότερη στιγμή της καριέρας του. Ένα ανεξήγητο λάθος δεδομένων των αυστηρών κανόνων που ρυθμίζουν το ντόπινγκ στον κόσμο του αθλητισμού, το οποίο εξελίχθηκε στο πιο σοβαρό λάθος του. Τι συμβαίνει με τον Γάλλο; Πως θα εξελιχθεί η καριέρα του; Τι ρισκάρει ο ίδιος και πως θα κινηθεί η Γιούβε; Ίσως ο Πογκμπά να είναι ένοχος, ίσως όχι. Ίσως του απαγορευτεί να παίξει για πολλά χρόνια μπάλα, ίσως όχι. Όποια και αν είναι η αλήθεια, το θετικό τεστ είναι άλλη μια θλιβερή στιγμή στην πτώση του…

Τι είναι η τεστοστερόνη και γιατί χρησιμοποιείται;
Ο Πογκμπά βρέθηκε θετικός σε τεστοστερόνη! Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη, που υπάρχει στον ανδρικό οργανισμό. Βελτιώνει τον αναβολισμό, μια κατάσταση που οδηγεί στην παράνομη επιτάχυνση των αθλητικών βελτιώσεων, βελτίωσης της μυϊκής ανάπτυξης σε bodybuilders, αύξησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, η ορμόνη που παράγεται φυσικά έχει έναν συγκεκριμένο παράγοντα συχνότητας, ενώ η εξωτερική λήψη, όπως συνέβη με τον Πογκμπά, δεν θα έφερνε τεράστια διαφορά στην απόδοση. Είναι λοιπόν όλα νόμιμα; Προφανώς όχι, δεδομένου ότι υπάρχει στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών σύμφωνα με τη Wada, τον παγκόσμιο οργανισμό κατά του ντόπινγκ. Μια πτυχή που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι πως: σήμερα, δεδομένων των ελέγχων και της ευαισθητοποίησης που υπάρχει για το θέμα, είναι δύσκολο να φανταστείς έναν αθλητή να παίρνει ένα φάρμακο χωρίς να λαμβάνει υπόψη του πόσο σοβαρό θέμα είναι το ντόπινγκ. Ο Πογκμπά δεν ενημέρωσε σχετικά τους γιατρούς της Γιούβε. Αν τους ενημέρωνε θα του έλεγαν να μην κάνει χρήση του συμπληρώματος. Επομένως, η αυστηρή ευθύνη παραμένει και μαζί με αυτήν ο πιθανός αποκλεισμός.

Ο μισθός του έπεσε στο ελάχιστο…
Μια εκδοχή, αυτή της λήψης συμπληρώματος που απαγορεύεται στην Ιταλία και όχι στις ΗΠΑ, που προέκυψε την Τρίτη τονίζει: ακόμα κι αν ο ποδοσφαιριστής ζητήσει αντι-ανάλυση, η οποία πρέπει να γίνει εντός επτά εργάσιμων ημερών παρουσία ειδικών , είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα αποτέλεσμα να ανατραπεί. Ο Πογκμπά θα λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, 42.477 ευρώ μικτά ετησίως. Το μήνα ισοδυναμούν με 2180 ευρώ. Ελάχιστα χρήματα για έναν ποδοσφαιριστή αυτού του status με πάνω από 60 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, μια γεμάτη τροπαιοθήκη, αλλά και ένα πρόσφατο παρελθόν γεμάτο κακοτυχίες και λάθη, μερικά ασυγχώρητα.

Η απόφαση της Γιουβέντους
Η δήλωση της Γιουβέντους έμοιαζε με σιωπηρή δήλωση προθέσεων: εάν αποκλειστεί, οι Μπιανκονέρι θα προχωρήσουν στη λύση του συμβολαίου αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, περίπου 70 χιλιάδες ευρώ το λεπτό. Μετά την απάντηση, ο παίκτης θα αποφασίσει την αμυντική στρατηγική μαζί με το νομικό επιτελείο που έχει στη διάθεσή της η Ραφαέλα Πιμέντα. Ο ίδιος θέλει να ρίξει την ποινή στο ένα έτος, αλλά οι Ιταλοί μιλούν για βαριά τιμωρία που μπορεί να ξεπεράσει τα δυο χρόνια. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του, από την επιθυμία να εξηγήσει την απόφαση του να πάρει το σκεύασμα. Η Γιουβέντους έχει σκληρύνει τη θέση της και δεν δείχνει έτοιμη να υποκύψει ξανά στα τερτίπια του Γάλλου. Το καλοκαίρι οι σειρήνες από τη Σαουδική Αραβία είχαν ηχήσει ευχάριστα, αλλά ο ίδιος ποτέ δεν είπε το «ΟΚ».

«Το ποδόσφαιρο είναι πολύ όμορφο, αλλά είναι σκληρό»είπε ο Πογκμπά. «Οι άνθρωποι μπορούν να σε ξεχάσουν. Μπορείς να κάνεις κάτι σπουδαίο – την επόμενη μέρα, δεν είσαι κανένας». Το έχει νιώσει αυτό περισσότερο από τους περισσότερους, αν και υπήρχε μεγάλη απογοήτευση για την αίσθηση ότι το εξαιρετικό ταλέντο του χάθηκε. Ναι, η Γιουβέντους αισθάνθηκε για άλλη μια φορά προδομένη από το… χαϊδεμένο αγόρι που για περισσότερο από ένα έτος ήταν στον… κόσμο του εξαιτίας τραυματισμών και οικογενειακών μυστηρίων.
Από αυτή την άποψη, ο Πογκμπά θα πρέπει να ζήσει άλλη μια δύσκολη στιγμή την Παρασκευή: κλήθηκε από το δικαστήριο του Παρισιού, μαζί με τους φερόμενους εκβιαστές του. Μεταξύ αυτών είναι και ο αδελφός του Ματίας, που κατηγορήθηκε πριν από ένα χρόνο για «απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση».
Τον Μάρτιο του 2022, έναν μήνα πριν παίξει τον τελευταίο του αγώνα για τη Γιουνάιτεντ, φέρεται να απήχθη κοντά στο Παρίσι από μασκοφόρους με Μ16. Ζήτησαν 13 εκατομμύρια ευρώ (11 εκατομμύρια λίρες), 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε χρόνο της καριέρας του και ο Πογκμπά φαινομενικά προσπάθησε να πληρώσει, αλλά μπλόκαρε την μετακίνηση η τράπεζα του. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο Πογκμπά έπεσε θύμα διάρρηξης που έγινε ενώ τα δύο μικρά παιδιά του βρίσκονταν στο σπίτι.
Εκείνο το καλοκαίρι, ο μεγαλύτερος αδερφός του, Ματίας, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο κατηγόρησε τον Πογκμπά ότι είχε απασχολήσει έναν μαραμπούτ, έναν ιερό άνδρα της Δυτικής Αφρικής που ονομαζόταν Ιμπραήμ, ο οποίος χρέωνε 100 ευρώ την ώρα, για να καταραστεί τον Κιλιάν Μπαπέ. Ο Πογκμπά αργότερα αναγνώρισε ότι είχε συμβουλευτεί έναν μαραμπού, αλλά μόνο για βοήθεια με τους συνεχείς τραυματισμούς του. «Τα χρήματα αλλάζουν τους ανθρώπους», είπε ο Πογκμπά«Μπορεί να διαλύσει μια οικογένεια. Μπορεί να δημιουργήσει πόλεμο».
Ο ίδιος άφησε το πράγμα να ξεφύγει, όπως πριν ένα έτος, όταν προτίμησε να αποφύγει την επέμβαση.

Η δεύτερη ευκαιρία που δεν…πάει στη Γιούβε
Οι περισσότεροι οπαδοί της Γιουβέντους ονειρεύτηκαν αυτή την επιστροφή, ως μια δεύτερη ευκαιρία, πιο ολοκληρωμένη, γιατί ο Γάλλος πήγε στο Τορίνο γεμάτος εμπειρίες. Ωστόσο, στον αθλητισμό υπάρχει ένα τεράστιο ρεπερτόριο επιστροφών… καταστροφών. Από τη λαμπρή πρώτη φορά, στην ασυγχώρητη γκάφα τη δεύτερη. Ο χρόνος, άλλωστε, κάνει τη δουλειά του και για τον Γάλλο σταρ οι ιστορίες είχαν μόνο πόνο, απογοήτευση και πίκρα.
Ο Αλέγκρι έριξε πέρσι την ιδέα «Γιατί δεν παίρνουμε πίσω τον Πογκμπά, όλοι συμφώνησαν, ωστόσο ένα χρόνο μετά το μυαλό όλων γυρνά στις δεύτερες ευκαιρίες που προκάλεσαν πόνο… ΛίπιΚαναβάροΑλέγκρι δεν κατάφεραν να κάνουν υπέροχα πράγματα, όπως αυτή στην πρώτη τους νιότη στη Γιούβε. Τελικά, το ξαναζεσταμένο φαγητό στη Γιούβε δεν ταιριάζει. Μάλλον, πρέπει να κρατήσει μακριά το παρελθόν της, να σταματήσει να το κυνηγά. Η «επανάληψη» δεν είναι πάντα χρήσιμη…

Το πρόβλημα δεν είναι η πτώση, αλλά η προσγείωση
Ο Πολ Πογκμπά θα βιώσει την τραγική αυτή κατάσταση από πρώτο χέρι, αφού βγήκε θετικός στην τεστοστερόνη. Στην επόμενη μέρα υπάρχουν πολλά ερωτήματα και αφορούν τον ίδιο, την οικογένειά του, το μέλλον του, αλλά και αυτό της Γιουβέντους, που παρατηρεί διχασμένη ανάμεσα στην ενσυναίσθηση για τον ποδοσφαιριστή, άνθρωπο σύμβολο της τελευταίας δεκαετίας της Γιουβέντους, και την επίγνωση ότι συνεχίζει για άλλα χρόνια μεταξύ αβεβαιότητας και τεράστιου συμβολαίου.
Οι… χαμένες πάσες του Πογκμπά ήταν πολλές τα τελευταία χρόνια κι έγιναν πάρα πολλές μετά το πιο σοβαρό αμάρτημα στον κόσμο του αθλητισμού, το ντόπινγκ. Το μέλλον είναι φτιαγμένο από άγνωστες καταστάσεις, από ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ο ίδιος πήρε αυθόρμητα το συμπλήρωμα;

Τι ρίσκαρε ο Πογκμπά…
Τα λόγια του καθηγητή, Βάλτερ Ντέλα Φρέρα, μέλος της Επιτροπής Αντιντόπινγκ, τα λένε όλα «το Εθνικό Δικαστήριο Αντιντόπινγκ θα αποφασίσει για την εκούσια ή ακούσια φύση της λήψης της ουσίας ντόπινγκ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει αποκλεισμός. Ένας αθλητής δεν πρέπει ποτέ να είναι αμελής για τις ουσίες που παίρνει». Λέξεις που ακούγονται σαν καταδίκη. Η καλή πίστη δε μετράει τόσο… Ο Πογκμπά κινδυνεύει με τέσσερα χρόνια, η μέγιστη ποινή, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπτωση συνεργασίας. Ακόμη και αν αποδειχθεί η μη σκοπιμότητα της πράξης, μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή μείωση του αποκλεισμού. Στην ηλικία των 30 ετών, και με τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που έχουν συσσωρευτεί, ακόμη και δύο χρόνια αδράνειας θα ήταν σχεδόν το τέλος της καριέρας…