Επίσημα ο Σύνδεσμος Διαιτητών Κύπρου (ΣΔΚ) δεν είχε καμία εμπλοκή στην απόφαση για αναβολή χθες του αγώνα της 4ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Cyta, μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας,, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου, Γιώργος Πάπουτσος.
Ο κ. Πάπουτσος απαντούσε σε ερώτηση για την αποχή διαιτητών μετά από τη νέα βομβιστική επίθεση κατά μέλους οικογένειας διαιτητή. Ο κ. Πάπουτσος σημείωσε ότι την απόφαση αυτή την πήρε η ΚΟΠ μαζί με κάποιους διαιτητές.
«Ο Σύνδεσμος δεν έχει καμία ανάμειξη στο θέμα. Εμείς σίγουρα καταδικάζουμε την βία, αλλά η ΚΟΠ δεν ενέπλεξε τον επίσημο Σύνδεσμο Διαιτητών, πήρε μια απόφαση με κάποιους διαιτητές για να μην γίνει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Η συνέχεια θα δείξει. Επίσημα ο Σύνδεσμος Διαιτητών στην απόφαση της ΚΟΠ με μερίδα διαιτητών δεν είχε καμία εμπλοκή και ούτε ρωτήθηκε», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Σύνδεσμος Διαιτητών θα προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες, ο κ. Πάπουτσος είπε ότι είναι ένα θέμα, το οποίο θα τους απασχολήσει, σημειώνοντας ότι οι διαιτητές, με τους οποίους συναποφάσισε η ΚΟΠ είναι διαιτητές, οι οποίες έχουν φύγει από μέλη του Συνδέσμου.
«Αν η ίδια η Ομοσπονδία συμμερίζεται τις ανησυχίες του Συνδέσμου Διαιτητών και γενικά όλων των διαιτητών ότι η διακυβεύεται η σωματική τους ακεραιότητα, όχι ένα αγώνα ή μια αγωνιστική, δύο και τρεις ή και περισσότερες. Σε όλα τα πρωταθλήματα. Από την Α΄ κατηγορία μέχρι παιχνίδια ανάπτυξης. Μπορείς να αναστείλεις τα πρωταθλήματα σου για τη βία, για να δώσεις μηνύματα; Κάνε το», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν έχει κληθεί ο Σύνδεσμος σε σύσκεψη με την ΚΟΠ, ο κ. Πάπουτσος είπε ότι ο Σύνδεσμος ζήτησε συνάντηση με την ΚΟΠ για να συζητήσουν σημαντικά θέματα, τα οποία έχουν και με την Επιτροπή Διαιτησίας. Σημείωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα συνάντηση.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σχετικά με σημερινή σύσκεψη της ΚΟΠ με διαιτητές, ο κ. Πάπουτσος είπε ότι η συνάντηση δεν είναι με το Σύνδεσμο αλλά με τους διαιτητές που έχουν φύγει από το Σύνδεσμο.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάπουτσος είπε ότι ο Σύνδεσμος διαιτητών ένας είναι και ιδρύθηκε το 1957 και από αυτό το Σύνδεσμο παρέλασαν όλοι οι διαιτητές που σφύρισαν στην ΚΟΠ, πλην της περίπτωσης που ξεκίνησε πέρσι που αποχώρησαν κάποιοι πρωτοκλασάτοι διαιτητές της Α΄ κατηγορίας.
«Εμείς λέμε ότι αν διακυβεύεται η σωματική ακεραιότητα των διαιτητών, ναι να δώσουμε μηνύματα όχι με αποχή ενός παιχνιδιού, αλλά δύο και τριών αγωνιστικών για να δούμε αν μπορούν να συμμορφωθούν οι παρανομούντες. Αυτή είναι η θέση μας, ξεκάθαρα», σημείωσε.
«Καταδικάζουμε την οποιαδήποτε μορφή βίας στον οποιοδήποτε είτε είναι διαιτητής είτε είναι ποδοσφαιριστής είτε είναι προπονητής, γενικά, αλλά πρέπει να λειτουργήσουμε πλέον με θεσμούς, να υπάρχει συμφωνία με τους εμπλεκόμενους και να παίρνουμε αποφάσεις και κανονισμούς για να λειτουργήσει το κυπριακό ποδόσφαιρο και η διαιτησία», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πάπουτσος επανέλαβε ότι ο Σύνδεσμος καταδικάζει την οποιαδήποτε μορφή βίας σε βάρος του οποιουδήποτε είτε είναι διαιτητής είτε είναι ποδοσφαιριστής είτε είναι προπονητής.
«Αρκετά επεισόδια που έγιναν σε βάρος της διαιτησίας δεν έχουν εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα», είπε, προσθέτοντας ότι η διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων αποτελεί πάγιο αίτημα του Συνδέσμου. Ανέφερε επίσης ότι ζητά επανειλημμένα μέτρα από κοινού με ΚΟΠ, ΚΟΑ και γενικά τα Σωματεία, «ούτως ώστε να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τη βία στα γήπεδα». «Αυτό πρέπει να κάνει η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων» , συμπλήρωσε.
Είπε, τέλος, ότι ο ρόλος του Συνδέσμου είναι να βοηθά, δεν ορίζει διαιτητές.