Μετά από εβδομάδες επιμονής ότι θα εμπόδιζε την προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ , ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα της επιτρέψει να προχωρήσει. Η εξέλιξη αυτή άφησε πολλούς να αναρωτιούνται τι στο καλό του άλλαξε γνώμη.
Δύο πηγές εξοικειωμένες με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της είπαν στο Middle East Eye ότι υπήρχαν δύο κύριες εξελίξεις που έπεισαν τον Ερντογάν.
Πρώτον, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να παίξει μπάλα με την κυβέρνηση του Ερντογάν μετά τις εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο, οι οποίες εδραίωσαν την εξουσία του Τούρκου προέδρου για άλλα πέντε χρόνια.

 

Μετά από ένα συγχαρητήριο μετεκλογικό τηλεφώνημα με τον Ερντογάν, ο Μπάιντεν είπε ανοιχτά στα μέσα ενημέρωσης ότι θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας για συμφωνία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν η Άγκυρα εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αρκετές τηλεφωνικές κλήσεις και συναντήσεις μεταξύ ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων και Αμερικανών ομολόγων τους – συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, των επικεφαλής συμβούλων και των αρχηγών κατασκόπων – κατέληξαν σε συμφωνία για το αίτημα των F-16.
Μια ξεχωριστή πηγή είπε στο MEE ότι η συμφωνία περιελάμβανε 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για την επισκευή 79 του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, καθώς και περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.
Το δεύτερο ζήτημα που έπεισε τον Ερντογάν ήταν ότι ο Καναδάς συμφώνησε να άρει το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, είπαν αξιωματούχοι στο MEE.
Η Οτάβα επέβαλε αρχικά εμπάργκο ως απάντηση στη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία το 2019. Υπαναχώρησε εν μέρει από αυτήν την απόφαση τον Ιούνιο του 2020 και ενέκρινε την πώληση οπτικών drones μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Τουρκία.
Ωστόσο, ο Καναδάς ανέστειλε τις στρατιωτικές εξαγωγές μετά από βίντεο που έδειχναν τη χρήση καναδικής κατασκευής οπτικών Wescam σε drones στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Οκτώβριο του 2020, όπου η Τουρκία υποστήριζε τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν κατά των αρμενικών δυνάμεων.
Προηγουμένως, η Τουρκία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε προηγμένα οπτικά drone που παράγονται από τον Καναδά.
Εκπρόσωπος της Global Affairs Canada είπε στο Middle East Eye ότι «οι έλεγχοι των εξαγωγών για την Τουρκία παραμένουν σε ισχύ».
«Ο Καναδάς και η Τουρκία συνεχίζουν να συμμετέχουν σε ειλικρινείς ανταλλαγές σχετικά με τις διμερείς, οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις».
Μετά το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν υπέβαλε ένα πρόσθετο αίτημα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Μπάιντεν: οι κορυφαίοι ηγέτες και χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εκδώσουν δηλώσεις υποστήριξης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναβίωση των ενταξιακών συνομιλιών που έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια.
Μια πηγή είπε στο MEE, ότι ο Μπάιντεν εξεπλάγη ευχάριστα από τα σχόλια του Ερντογάν για την αναβίωση της διαδικασίας της ΕΕ και του είπε τηλεφωνικά ότι ως γερουσιαστής έπαιξε καθοριστικό ρόλο όταν η κυβέρνηση Κλίντον ενθάρρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχθεί την Τουρκία. Θέλει να βοηθήσει, είπε ο Μπάιντεν στον Ερντογάν.