Η ανεπανάληπτη αθλητική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας δεν περιλαμβάνει μόνο παίκτες και προπονητές, αλλά και ομάδες, με τη Μαρσέιγ να αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα.

Η Σαουδική Αραβία εξελίσσεται στην πρωτεύουσα του διεθνούς ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες, αφού έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου αθλητική επίθεση. Κορυφαίοι ποδοσφαιριστές αφήνουν την ευρωπαϊκή ελίτ και αποδέχονται πακτωλό χρημάτων από τους Άραβες, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με προπονητές. Αυτό που απομένει είναι οι σύλλογοι, αφού μέχρι στιγμής μόνο η Νιούκαστλ έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο του βασιλείου της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, η Μαρσέιγ είναι μία από τις ομάδες που φλερτάρουν με τα πετροδόλαρα.

«Οι Σαουδάραβες δεν είναι ηλίθιοι. Ο κόσμος νομίζει ότι επειδή έχουν χρήματα, θα βάλουν πολλά λεφτά σε μία εξαγορά, ότι θα εξαγοράσουν τα πάντα, όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αναμφίβολα, θα αγοράσουν μία ομάδα στην Ευρώπη. Όμως με αυτά που ζητάει το αφεντικό της Μαρσέιγ, κανείς δεν θα αγοράσει τον σύλλογο σε αυτήν την τιμή. Επαναλαμβάνω, δεν είναι ηλίθιοι. Αν ο ιδιοκτήτης της Μαρσέιγ νομίζει ότι μπορεί να πουλήσει τον σύλλογο για… εκατομμύρια εκατομμυρίων, κανείς δεν θα αγοράσει», εξήγησε ο Ρομέν Μολινά, Γάλλος δημοσιογράφος που έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές αποκαλύψεις.

Η Νιούκαστλ είναι μόνο ο πρώτος. Θέλουν να αγοράσουν έναν σύλλογο στο Βέλγιο, την Οστάνδη, της δεύτερη κατηγορίας. Διαπραγματεύονται και θέλουν έναν σύλλογο στη Γαλλία. Όμως όχι για τώρα. Μπορεί να συμβεί σε μερικούς μήνες. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από τη Σαουδική Αραβία αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπία της χώρας θα ταξιδέψει στη Μασσαλία με σκοπό να παρουσιάσει την επίσημη προσφορά για την εξαγορά της Μαρσέιγ στον Φρανκ Μακόρτ.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας είχε αγοράσει τους Μασσαλούς για 45.000.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016 κι έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς αυτά να πιάσουν τόπο. Το 2020 εμφανίστηκαν σενάρια περί πρότασης 400.000.000 από τη Σαουδική Αραβία, χωρίς να υπάρξουν εξελίξεις. Τον τελευταίο καιρό, το ενδιαφέρον φούντωσε ξανά, όμως μέχρι στιγμής ο Μακόρτ παίζει σκληρό πόκερ.