Στις 16 Ιανουαρίου 2020, στο περιθώριο της ετήσιας γιορτής της ΕΑΚ, ο τότε πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανέβηκε στο βήμα και θέλησε να κάνει τη δική του παρέμβαση για το Κυπριακό ποδόσφαιρο.
Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ από την ομιλία του κυρίου Αναστασιάδη καθώς και το ρεπορτάζ που ακολούθησε της εκδήλωσης.
Οι κόκκινοι φάκελοι, οι καταγγελίες ποδοσφαιρικών σωματείων για στημένους αγώνες και προβληματικές διαιτησίες, αλλά πιο πολύ οι παραδοχή του ανώτατου άρχοντα της χώρας ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο ομοιάζει με «σταύλο του Αυγεία», επαναφέρουν στο προσκήνιο αυτό που η κυπριακή κοινωνία συζητά για πολλά χρόνια.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις και αναφορές του στη γιορτή των αρίστων του αθλητισμού, έστειλε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής, ενώ προέβη σε πολύ σοβαρές παραδοχές.
Μίλησε για εγκληματικά στοιχεία στο κυπριακό ποδόσφαιρο, κόκκινες κάρτες ορισμένων διαιτητών, και διεφθαρμένους παράγοντες. Πράγματα που άλλο είναι τα ακούς στα καφενεία, στις κερκίδες των γηπέδων και στα πηγαδάκια και άλλο είναι να τα ακούς από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Πρέπει να δούμε τι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να λέει τι είναι εκείνο που θα γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα αυτά αναδείχθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν, ωστόσο κανείς δεν είχε την τόλμη να τα αγγίξει…Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα και υπάρχουν οι αποδείξεις, έφτασε η στιγμή για δράσεις, συλλήψεις, κάθαρση…
Πέρασαν τρία χρόνια και κάτι μήνες από τότε. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι πλέον πρόεδρος της δημοκρατίας και η ιστορία με τον Αυγεία που ο ίδιος ανέδειξε, όχι μόνο παραμένει αλλά συνέβηκε το εξής κωμικοτραγικό.
Στη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής του θητείας, διόρισε πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας και προστασίας του αθλητισμού τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, για να καθαρίσει προφανώς τον «Σταύλο του Αυγεία» στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο.
Τι συνέβηκε όμως; Ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει με τη δημόσια σύγκρουση των δύο.
Μία σύγκρουση την οποία ο καθένας από εμάς παρακολουθεί με θλίψη, απορία και απογοήτευση.
Γιατί, τόσο ο τέως πρόεδρος της δημοκρατίας όσο και ο τέως πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας και προστασίας του αθλητισμού, μένουν εκτεθειμένοι με τα όσα έκαναν ή δεν έκαναν στη διάρκεια της θητείας τους για να καθαρίσουν τον γνωστό-άγνωστο στάβλο.
Mε αποτέλεσμα η ιστορία που έπλασε ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Αυγεία να παραμένει ανεξήγητη…

Μιχάλης Παπαγεωργίου