Σήμερα αναμένεται η δημοσιοποιήση της νέας λίστας κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στις οποίες θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο, για παραβίαση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω διαμεσολαβητών και των επιχειρήσεών τους.

H Κυβέρνηση έχει ενημερωθεί πως η νέα λίστα κυρώσεων θα έρθει από ώρα σε ώρα, αλλά δεν γνωρίζει τα ονόματα φυσικών προσώπων και εταιριών που θα εμπεριέχει.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθήθηκε στις 12 Απριλίου. Τα νέα ονόματα και στοιχεία από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς θα αποσταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα διερευνήσει την πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων στη βάση της κυπριακής νομοθεσίας και των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας για το θέμα στο Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, ανέφερε πως η Κύπρος έχει πλέον ταξινομηθεί ως δικαιοδοσία υψηλού ρίσκου από εποπτικές αρχές του εξωτερικού και αυτό συνεπάγεται αυξημένο κόστος και δυσκολίες σε επενδυτές.

Θα πρέπει, τόνισε, να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα από την Κυβέρνηση ότι η Κύπρος θέλει να τελειώσει μια κι έξω με αυτό το ζήτημα και ότι δεν είναι προορισμός για γκρίζες δραστηριότητες. ​

Στο μεταξύ, άλυτα παραμένουν τα προβλήματα που προκάλεσε η πρώτη λίστα, με 550 εταιρείες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία πάγωσαν επειδή σχετίζονται με Κύπριους δικηγόρους και ελεγκτές που βρίσκονται σε αυτή.

Ο κόσμος παραμένει απλήρωτος, οι λογαριασμοί παραμένουν μπλοκαρισμένοι, παραβιάζονται συμβατικές υποχρεώσεις πελατών αναίτια, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να ληφθούν άμεσα.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Έφορο Εταιρειών και ευελπιστεί ότι θα μπορεί να υπάρξει μια εξέλιξη για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν αυτές οι εταιρείες.

Δήλωσε ακόμη ότι, η κυβέρνηση έκανε όσα διαβήματα μπορούσε προς τις τράπεζες, ώστε να καταβληθούν οι μισθοί των υπαλλήλων αυτών των εταιρειών.