Οι αναταράξεις είναι το χειρότερο μέρος της πτήσης για πολλούς ανθρώπους. Αν και είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει απροσδόκητα τακτικά, μπορεί συχνά να είναι ανησυχητικό – ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει φόβο ακόμη και στους πιο έμπειρους ταξιδιώτες.

Αλλά είναι συχνά παρεξηγημένο  καθώς  αποτελεί πολύ μικρή απειλή για τα σύγχρονα εμπορικά αεροσκάφη, με τους περισσότερους τραυματισμούς να συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι δεν είναι δεμένοι στις θέσεις τους.

Οι αναταράξεις ορίζονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ως ένα φαινόμενο που «προκαλείται από απότομες, ακανόνιστες κινήσεις του αέρα που δημιουργούν  γρήγορες ανοδικές και καθοδικές ροές» που «συμβαίνουν σε συνδυασμούς και ταρακουνούν αεροσκάφη απροσδόκητα».

Ο πιο συνηθισμένος τύπος, που ονομάζεται καθαρός αέρας αναταράξεων (CAT), ορίζεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας ως «ξαφνικές σοβαρές αναταράξεις που συμβαίνουν σε περιοχές χωρίς σύννεφα και προκαλούν βίαιο ταρακούνημα αεροσκαφών».

Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις σε ένα αεροπλάνο όταν έχει αναταράξεις και ποιες πτητικές διαδρομές επηρεάζονται περισσότερο από αυτές; Ρεπορτάζ της Telegraph απαντά στα πιο κάτω ερωτήματα.

Πού είναι τα καλύτερα (και τα χειρότερα) μέρη για να καθίσετε για αναταράξεις;

Ιδανικά, κλείστε μια θέση κοντά στο άνοιγμα των φτερών στο κέντρο του αεροπλάνου για την πιο ομαλή εμπειρία πτήσης. Το να βρίσκεστε κοντά στο κέντρο μάζας του αεροπλάνου σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστείτε από δυνάμεις όπως ο άνεμος, η έλξη και η άρση.

Επιπλέον, το μπροστινό μέρος του αεροπλάνου αντιμετωπίζει λιγότερο αισθητά αποτελέσματα αναταράξεων από τα καθίσματα στο πίσω μέρος, καθώς επηρεάζονται περισσότερο από τον άνεμο που χτυπά την ουρά του αεροσκάφους.

Ποιες είναι οι πιο ταραχώδεις διαδρομές πτήσεων σε όλο τον κόσμο;

Δεδομένα από τον ιστότοπο πρόβλεψης αναταράξεων Turbli, ο οποίος έχει αναλύσει περίπου 150.000 διαδρομές, δείχνουν τα πιο «ταραγμένα» ταξίδια του 2023. Οι διαδρομές ταξινομούνται σύμφωνα με τον «ρυθμό διάχυσης στροβιλισμού», τον οποίο ο ιδρυτής του Turbli, Ignacio Gallego Marcos περιγράφει ως το «μέτρο της έντασης αναταράξεων δεδομένης θέσης».

Το ταξίδι μήκους 1.180 μιλίων μεταξύ του Santiago και του διεθνούς αεροδρομίου Viru Viru στη Βολιβία κατατάχθηκε ως το πιο ταραγμένο, με τη διαδρομή μεταξύ Αλμάτι, στο Καζακστάν, και της πρωτεύουσας του Κιργιστάν, Μπισκέκ, να κατατάσσεται δεύτερη.

Έξι από τα πιο ταραχώδη ταξίδια ήταν εσωτερικά δρομολόγια στην Ιαπωνία και την Κίνα (τέσσερις περιελάμβαναν διαδρομές απογείωσης ή προσγείωσης στο Lanzhou ή στο Chengdu ή στο Xianyang), ενώ δύο ευρωπαϊκές διαδρομές εμφανίστηκαν επίσης. Το Μιλάνο προς τη Γενεύη είναι η πιο ταραγμένη διαδρομή στην Ευρώπη (και η πέμπτη πιο ταραγμένη στον κόσμο για το 2023), ενώ το Μιλάνο προς τη Ζυρίχη ήρθε στη δέκατη θέση.

Ο κ. Gallego Marcos εξήγησε ότι οι διαδρομές πάνω από τις Άνδεις ή τις Άλπεις «εμφανίζονται ψηλά στην κατάταξη λόγω των αναταράξεων των ορεινών κυμάτων πάνω από τις Άνδεις και τις Άλπεις», ενώ οι διαδρομές στην Ιαπωνία και την Κίνα «είναι ταραχώδεις λόγω της υψηλής δραστηριότητας των ροών αεριωθουμένων». Το Met Office ορίζει το jet stream ως «πυρήνα ισχυρών ανέμων περίπου πέντε έως επτά μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, που φυσούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά».

Αυτό εξηγεί κατά κάποιο τρόπο τις επαναλαμβανόμενες καταχωρίσεις ορισμένων αεροδρομίων, με ορισμένους προορισμούς να εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό στις λίστες για συγκεκριμένες ηπείρους. Για παράδειγμα, οι διαδρομές που απογειώνονται ή προσγειώνονται στη Ζυρίχη εμφανίζονται πέντε φορές στις 10 πιο ταραγμένες διαδρομές στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν πέντε διαδρομές που περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο, στα 10 πιο ταραγμένα ταξίδια στη Νότια Αμερική.

Παρακάτω είναι τα 10 πιο ταραχώδη ταξίδια στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Turbli:

1. Santiago (SCL) – Santa Cruz (VVI)

2. Almaty (ALA) – Bishkek (FRU)

3. Lanzhou (LHW) – Chengdu (CTU)

4. Centrair (NGO) – Sendai (SDJ)

5. Milan (MXP) – Geneva (GVA)

6. Lanzhou (LHW) – Xianyang (XIY)

7. Osaka (KIX) – Sendai (SDJ)

8. Xianyang (XIY) – Chengdu (CTU)

9. Xianyang (XIY) – Chongqing (CKG)

10. Milan (MXP) – Zurich (ZRH)