Ο κυπριακός αθλητισμός άρχισε να αλλάζει από τις αρχές Απριλίου. Η Βουλή της Κύπρου τροποποίησε με 44 ψήφους υπέρ και μία αποχή το άρθρο 5 του αθλητικού νόμου, με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών στις Εθνικές ομάδες.
Ο αγώνας της εθνικής γυναικών που άρχισε από τον Νοέμβριο του 2019 για εξίσωση των συνθηκών δρέπει καρπούς 3,5 χρόνια μετά. Οι διεθνείς παίκτριες ζητούσαν να προπονούνται στις ίδιες εγκαταστάσεις με τους άνδρες της εθνικής ομάδας, να έχουν την ίδια οικονομική αποζημίωση και το ίδιο υλικό.
«Αν και ζούμε σε μία κοινωνία που προωθεί την ισότητα των φύλων, αυτό απέχει από την πράξη σε πολλούς εργασιακούς τομείς. Η νομοθεσία πλέον υπάρχει στον αθλητισμό και περιμένουμε οι ομοσπονδίες να υπακούσουν και οι αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν τον νέο νόμο», υποστήριξε η αρχηγός της εθνικής, Λουκρητία Χρυσοστόμου.
Την πρόταση είχε καταθέσει ο βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούσε συνεχείς συναντήσεις ώστε να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα του φύλου και οι έμφυλες διακρίσεις στον αθλητισμό και να μην παρατηρούνται φαινόμενα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Ως εκ τούτου, οι ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων στη χώρα υποχρεούνται από τούδε και στο εξής να ευθυγραμμιστούν με τον νόμο και να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο άνδρες και γυναίκες.
«Ένας μεγάλος στόχος επιτεύχθηκε. Η χαρά μας είναι διπλή γιατί εκτός του ότι πέρασε η τροποποίηση της νομοθεσίας, συμμετείχαμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια ώστε να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι διακρίσεις στον αθλητισμό. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο βουλευτή Ανδρέα Αποστόλου και στον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Κούλλη Παύλου για την πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια τους. Πλέον, οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν αυτά που δικαιούνται και να τολμούν να καταγγέλλουν όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, ο ΠΑ.Σ.Π. θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους. Βέβαια, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονίσω, ως Κύπρος έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε όσον αφορά την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣ, Σπύρος Νεοφυτίδης.

Πηγή: Sport24.gr