Η Άστον Βίλα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση μέσα στο 2023 και διεκδικεί μέχρι και ευρωπαϊκό εισιτήριο, χάρη στον Ουνάι Έμερι! Η ομάδα έχει καταφέρει να αποσπάσει 32 βαθμούς στην Πρέμιερ Λιγκ στο τρέχον έτος και βρίσκεται στην 6η θέση. 

Ο Ουνάι Έμερι είναι ένας προπονητής που έχει αποδείξει πως είναι ικανός να πάρει το μέγιστο από τους παίκτες του και να μεταμορφώσει μια μικρομεσαία ομάδα σε… άκρως υπολογίσιμο αντίπαλο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η προηγούμενη διετία του στην Βιγιαρεάλ. Την πρώτη σεζόν, ο Έμερι πέτυχε κάτι που κανένας προκάτοχός του δεν είχε καταφέρει, καθώς η Βιγιαρεάλ κατέκτησε το Europa League, νικώντας στον τελικό την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

Αυτός δεν ήταν μόνο ο πρώτος ευρωπαϊκός αλλά και ο παρθενικός τίτλος στην ιστορία του συλλόγου. Με την έναρξη της δεύτερης σεζόν, οι προσδοκίες ήταν υψηλές και η Βιγιαρεάλ κατάφερε και πάλι να διακριθεί. Έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League όπου αποκλείστηκε από την Λίβερπουλ ενώ στην πορεία της είχε «πετάξει» εκτός τις Γιουβέντους και Μπάγερν Μονάχου.

Αναλαμβάνοντας την Άστον Βίλα ο στόχος της χρονιάς για την ομάδα του Μπέρμιγχαμ ήταν η αποφυγή του υποβιβασμού. Η ομάδα με την συμπλήρωση της 14ης αγωνιστικής βρισκόταν στην 16η θέση με μόλις 12 βαθμούς. Η επιρροή του Έμερι στην ομάδα ήταν άμεση καθώς ο πρώτος αγώνα του Ισπανού στον πάγκο συνοδεύτηκε με την τεράστια νίκη με 3-1 κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως αυτό που συμβαίνει με τους «χωριάτες» από την αρχή του 2023 είναι αξιοσημείωτο. Σε 15 αγώνες πρωταθλήματος η Βίλα έχει συγκεντρώσει 32 βαθμούς (περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα της κατηγορίας) και έχει σκαρφαλώσει στην 6η θέση, με την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν να μοιάζει πιο κοντά από ποτέ.

Στην επίθεση, οι «χωριάτες» επικεντρώνονται στο πλάνο του προπονητή του, με τους παίκτες να το εκτελούν με τέλειο συντονισμό στον αγωνιστικό χώρο. Ταυτόχρονα, ο Έμερι νιώθει την ασφάλεια που του παρέχει ο Όλι Γουότκινς. Είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην Πρέμιερ μέσα στο 2023 με 11 γκολ. Ταυτόχρονα, με τις 3 ασίστ που έχει μοιράσει είναι ο ποδοσφαιριστής με την μεγαλύτερη συνεισφορά τερμάτων (14) στην κατηγορία την τρέχουσα χρονιά.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η επίθεση του συλλόγου που εντυπωσιάζει. Η άμυνα έχει πετύχει περισσότερα clean sheets (8) από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ το 2023.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή στα γήπεδα του Κατάρ, Εμιλιάνο Μαρτίνες και η… «παρέα» του αποτελούν πλέον έναν πολύπλοκο γρίφο για κάθε αντίπαλο.