Συνέντευξη του Χοσέ Λουΐς Όλτρα φιλοξενεί η «AS», ο οποίος μίλησε για το παιχνίδι με τη Ντνίπρο στην «Αρένα» αλλά και τον εαυτό του.

Η εμπειρία του στο εξωτερικό…
«Προς το παρόν, η πρώτη μου εμπειρία στο εξωτερικό είναι κάτι παραπάνω από θετική. Είμαστε πρώτοι στο πρωτάθλημα και για πρώτη φορά στην ιστορία της ΑΕΚ θα παίξουμε στον πρώτο νοκ άουτ γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και σε προσωπικό επίπεδο όλα πάνε καλά. Δεν έχω έρθει με την οικογένεια και αυτό είναι πάντα δύσκολο».

Ωστόσο η ΑΕΚ είναι πολύ… ισπανική.
«Ναι. Από τον αθλητικό διευθυντή, Τσάβι Ρόκα, μέχρι τον βοηθό προπονητή τερματοφυλάκων, είμαστε όλοι Ισπανοί. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί παίκτες από την Ισπανία, τη Λατινική Αμερική ή την Πορτογαλία, που μας καταλαβαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα».

Και με τα αγγλικά, πώς τα πάτε;
«Όταν έφτασα, δεν μιλούσα τίποτα. Μάλιστα, όταν ο Τσάβι Ρόκα με συνάντησε για πρώτη φορά, του ξεκαθάρισα: “δεν μιλάω καθόλου αγγλικά”. Ωστόσο, τώρα μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω και με καταλαβαίνουν. Κάνω ήδη τις συνεντεύξεις Τύπου, τις προπονήσεις στα αγγλικά χωρίς μεγάλα προβλήματα».

Έκανες τη σωστή κίνηση φεύγοντας από την Ισπανία μετά από σχεδόν 20 χρόνια;
«Οπωσδήποτε. Αν δεν είχα τολμήσει να κάνω αυτό το βήμα, δεν θα είχα ζήσει κάποιες στιγμές. Για παράδειγμα, ήμασταν στα πρόθυρα να παίξουμε στο Champions League, χάσαμε στα πέναλτι από τη Μίντιλαντ, πήγαμε να αγωνιστούμε σε γήπεδα όπως της Φενέρμπαχτσε, το Σταντ ντε Ρεν. Παίξαμε με τη Ντιναμό Κιέβου στο Γιουρόπα Λιγκ και οι υπέροχες στιγμές που βιώνουμε στο πρωτάθλημα. Στην Ισπανία δεν θα είχα αγωνιστεί στην Ευρώπη ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα!».

Πώς προέκυψε η συμφωνία με την ΑΕΚ;
«Έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Στις αρχές Ιουνίου μου τηλεφώνησε ο Τσάβι Ρόκα, αφού επικοινώνησε με τους εκπροσώπους μου. Μου άρεσε πολύ αυτό που μου είπε για το πρότζεκτ και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Μετά μίλησα με τον Άντονι (Ιραόλα) και τον Ιμανόλ (Ιδιάκεθ), που είχαν ήδη εργαστεί σε αυτήν την ομάδα και μου επιβεβαίωσαν όσα μου είχε ήδη πει ο Τσάβι. “Μην αμφιβάλλεις”, μου είπαν. Φυσικά, είχα μόνο 7-10 μέρες για να το σκεφτώ γιατί η ΑΕΚ είχε μπροστά της τους τους προκριματικούς γύρους για το Champions League».

Και η οικογένειά σου, τι σου είπε;
«Μίλησα με τη γυναίκα μου και με ενθάρρυνε να δοκιμάσω την τύχη μου. Ωστόσο, τυχαίνει ο μεγάλος μου γιος να έδινε εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, οπότε δεν ήθελα να του πω τίποτα για να μην του αποσπάσω την προσοχή του μέχρι να τελειώσει. Μια εβδομάδα έπρεπε να κρατήσω το μυστικό».

Πώς είναι το κυπριακό πρωτάθλημα;
«Το κυπριακό πρωτάθλημα είναι καλύτερο από ό,τι πιστεύει ο κόσμος. Μάλιστα, εξεπλάγην ευχάριστα. Η ατμόσφαιρα στα γήπεδα είναι πολύ καλή, οι αγωνιστικοί χώροι είναι παντού με φυσικό γρασίδι και το επίπεδο των παικτών είναι γενικά υψηλό. Έρχονται όλο και περισσότεροι ξένοι ιδιοκτήτες ομάδων με τη δυνατότητα να πληρώνουν μεγάλους μισθούς, κάτι που προσελκύει παίκτες υψηλότερου επιπέδου. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του κάτω και του πάνω μέρους. Αν συγκρίνουμε με το ισπανικό πρωτάθλημα, μια κορυφαία ομάδα στην Κύπρο θα έδινε τον αγώνα για τη σωτηρία στην Α’ κατηγορία και θα έδινε μάχη για την άνοδο στη Β΄».

Υπάρχουν διαφορές στις οποίες δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε;
«Η παρουσία ξένου διαιτητή στο πιο σημαντικό ματς της κάθε αγωνιστικής είναι χωρίς αμφιβολία, αυτό που μου έχει τραβήξει περισσότερο την προσοχή. Τιμωρούνται οι ποδοσφαιριστές με κίτρινες κάρτες κι αν συμπληρώσεις κίτρινες, ο προπονητής είναι αυτός που μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να εκτίσει την ποινή στο επόμενο ή στο μεθεπόμενο παιχνίδι. Αυτό δεν υπάρχει στην Ισπανία. Έρχονται ρεφ από την Πορτογαλία ή Ιταλία να σφυρίξουν το πιο σημαντικό παιχνίδι της αγωνιστικής. Ισπανοί νομίζω ότι μόνο ο Μουνουέρα ήρθε για να σφυρίξει το ΟμόνοιαΑΠΟΕΛ».

Για τις επιτυχίες με την ΑΕΚ:
«Έχουμε γράψει ιστορία σε δύο πράγματα. Έχουμε σπάσει το μεγαλύτερο σερί νικών για την ομάδα, με εννέα. Και, επιπλέον, θα παίξουμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη Φεβρουάριο μήνα και γινόμαστε μόλις η δεύτερη κυπριακή ομάδα που το πετυχαίνει αυτό. Θέλουμε πολύ να νικήσουμε αυτό το παιχνίδι».

Αγώνες στη νοκ άουτ φάση στο Europa Conference League, κόντρα σε ουκρανική ομάδα…
«Είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την πόλη. Και ναι, έχουμε συνηθίσει να παίζουμε κόντρα σε ομάδες της Ουκρανίας. Τους αποκλείσαμε ήδη στον προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Παίξαμε με τη Ντιναμό στην Κρακοβία και νικήσαμε. Με τη Ντνίπρο παίξαμε στο Κόσιτσε».

Έχετε υπογράψει έναν Ουκρανό παίκτη, τον Άρτεμ Γκρόμοφ, τον Ιανουάριο…
«Ναι, και τυχαίνει να προέρχεται από τη Ντνίπρο. Στο τέλος, βιώνουν καταστάσεις που είναι τόσο δύσκολες. Για παράδειγμα, μου είπε ότι κάποτε χρειάστηκε να σταματήσουν την προπόνηση λόγω απειλής αεροπορικού βομβαρδισμού. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου (σ.σ. προπονητής της Ντίναμο) μού παραδέχτηκε ότι είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».