Στην Κύπρο βρέθηκαν την Δευτέρα 20 Μάιου, κορυφαίοι πολιτικοί και επιστήμονες του κλάδου της υγείας οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο Health Conference: Κύπρος, Ελλάδα & Ευρώπη, που διοργάνωσε η Boussias Cyprus.

Κύριοι ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδος κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Υγείας της Ελλάδος, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο τέως Υπουργός Υγείας της Ιταλίας Roberto Speranza, ο πρώην Υπουργός Υγείας της Ελλάδος κ. Θάνος Πλεύρης, και ο πρώην Υπουργός Υγείας της Κύπρου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής ο κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, τέθηκε στο επίκεντρο η ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της υγείας, η οποία είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Παράλληλα τέθηκαν τα συμπεράσματα και οι θετικές εμπειρίες, που αποκόμισαν τα τρία κράτη του Νότου κατά την περίοδο της πανδημίας, το πώς μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν στον τομέα της Υγείας, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους, μέσω της συνεργασίας, οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν να επωφεληθούν και σε άλλους τομείς, που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, όπως είναι η ασφάλεια και το μεταναστευτικό.

 

Οι ομιλητές, εξήραν τον ρόλο του κ. Χατζηπαντέλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, όπως επίσης και στο μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου, με στόχο την ανάπτυξη και προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες των δύο χωρών, το οποίο συνεχίζεται να εφαρμόζεται από τους νυν υπουργούς.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αναφέρθηκε στην τροχοδρόμηση της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για Σπάνιες Παθήσεις, ο οποίος θα καταγράφει τις σπάνιες παθήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού θα υπάρχει μια κοινή λίστα για όλες τις σπάνιες παθήσεις. «Η Ευρώπη, ως μια οικογένεια, πρέπει να δώσει λύσεις με τις ίδιες θεραπείες, σε όλα τα κράτη-μέλη», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόταση για κοινή αγορά φαρμάκων, μέσω της οποίας η Κύπρος θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, προς επένδυση σε άλλους τομείς της Υγείας.

Το συνέδριο παρακολούθησαν επαγγελματίες υγείας, μέλη της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας και εκπρόσωποι του τομέα υγείας από την Κύπρο και το εξωτερικό.

To συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Radisson Blu, παρουσίαζε η Ελληνική Τράπεζα. Αcademic Partner ήταν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Χορηγός η Βιοϊατρική Ηealth Care Group.

Πηγή: Protagonistes.com.cy