Δεν είναι πρόβλημα να χάσεις. Μήτε να αποκλειστείς. Το πρόβλημα για την ΑΕΚ ήταν ο τρόπος. Το 4-0 είναι βαρύ και δυσκολοχώνευτο. Αυτή τη φορά το rotation από την πλευρά του Χοσέ Λουΐς Όλτρα δεν του βγήκε καθόλου. Δεν ήταν τόσο οι οκτώ αλλαγές –πάνω κάτω ο αριθμός ήταν αναμενόμενος, αλλά περισσότερο τα πρόσωπα που επέλεξε σε συγκεκριμένες θέσεις.
Προπονητές δεν είμαστε, άποψη ωστόσο διαθέτουμε. Η χρησιμοποίηση του Χένρι στα στόπερ, του Κύπρου ως δεξί μπακ σε συνδυασμό με την παρουσία του Ασάντε στην ίδια πλευρά, δεν βγήκε στον Ισπανό προπονητή. Μ’ αυτόν τον τρόπο ακύρωσε εντελώς τη δεξιά πλευρά, καθώς ο Χριστοφόρου δεν φημίζεται για τ’ ανεβάσματά του, ο Ασάντε απλά…δεν.
Συν τοις άλλοις, η απόδοση κι άλλων ποδοσφαιριστών ήταν κάτι του μετρίου (ο Γκιούρτσο συνέχισε τις…χαμηλές πτήσεις, ο Σανχούρχο έκανε το χειρότερο του ματς με τη φανέλα της ΑΕΚ) κι όλα ήρθαν κι έδεσαν αρνητικά. Η έξοδος του Τρισκόφσκι, σε συνδυασμό με την απουσία του Άλτμαν της κόστισε, αλλά όλα αυτά, τέτοια ώρα, μοιάζουν με δικαιολογίες με τέτοια (απαράδεκτη) εμφάνιση.
Πάντοτε υπεραμυνόμουν της επιλογής του ροτέισιον του Χοσέ Λουΐς Όλτρα κι εξακολουθώ να πιστεύω πως η τακτική αυτή δεν είναι λανθασμένη. Κάπου εδώ ωστόσο προσθέτω ένα μεγάλο «αλλά».
Λέγεται πως υπάρχουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να αγωνιστούν σε συνεχόμενα παιχνίδια. Συμφωνώ πως είναι αδύνατον για τον οποιονδήποτε να αγωνιστεί στο ίδιο επίπεδο απόδοσης Τετάρτη-Σάββατο-Τετάρτη-Κυριακή, αλλά αν δεν μπορεί να αγωνιστεί Τετάρτη-Κυριακή, σε δύο παιχνίδια στη σειρά (θέτω ως παραδείγματα τους Άνχελ, Μίκελ και Ροσάλες), τότε είναι πρόβλημα.
Ο κόουτς λέει διαρκώς πως το πιο σημαντικό παιχνίδι είναι πάντα το επόμενο, μόνο που απόψε, σε έναν νοκ άουτ αγώνα (έχει τη σημασία του), αναίρεσε ουσιαστικά τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς έδειξε πως το σημαντικότερο ήταν το…μεθεπόμενο, με αποτέλεσμα να χαθεί ένας μεγάλος στόχος.
Νομοτελειακά βέβαια, θα ‘ρχόταν και η αποτυχία. Το τονίζω εδώ και καιρό, σε διάστημα μάλιστα που η ομάδα ήταν στα πάνω της με το νικηφόρο σερί στο πρωτάθλημα. Καμία ομάδα στο πλανήτη δεν μπορεί να βαδίζει μονάχα σε μία γραμμή που βλέπει αποκλειστικά προς τα πάνω, δίχως εμπόδια και δυσκολίες.
Η ΑΕΚ βιώνει τώρα την πρώτη πραγματικά δύσκολη στιγμή της στη σεζόν και είναι τρομερά σημαντικό να τη διαχειριστεί με τον πλέον σωστό τρόπο, ώστε αυτό το χαστούκι να την συνεφέρει ενόψει της συνέχειας. Καμιά φορά, αυτά είναι που σε ξυπνάνε και σε δυναμώνουν περισσότερο. Κι όταν λέω διαχείριση, δεν εννοώ αποκλειστικά εντός της ομάδας, αλλά από όλους. Τη διοίκηση, τον προπονητή, τους παίκτες, τον κόσμο.
Διότι χάθηκε μεν ένας μεγάλος στόχος, ο μεγαλύτερος ωστόσο είναι μπροστά όλων κι οφείλουν ΟΛΟΙ, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, να αντιμετωπίσουν σωστά την πρώτη δύσκολη στιγμή της σεζόν. Η ΑΕΚ πέτυχε πολλά μέχρι τώρα, όμως η χρονιά ακόμη δεν τελείωσε. Ο αποκλεισμός αυτός θα «βοηθήσει» στο να το συνειδητοποιήσουν άπαντες.

Ανδρέας Βεντούρης