Ως μια ακόμα ιστορική μέρα για τον αθλητισμό στη Λεμεσό χαρακτήρισαν τη σημερινή Πρόεδρος ΚΟΑ, Δήμαρχος Λεμεσού και Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, εγκαινιάζοντας την Α’ φάση ανακαίνισης του Φυτίδειου αθλητικού κέντρου ΓΣΟ, με την επαναλειτουργία των εξωτερικών αθλητικών του χώρων και της πλατείας.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία θρύλων του κυπριακού ποδοσφαίρου και του κλασικού αθλητισμού, με τους βετεράνους ποδοσφαιριστές Πανίκο Κρυστάλλη, Πάμπο (Παμπουλή) Παπαδόπουλο και Λάκη Παπαβασιλείου, να κάνουν την πρώτη σέντρα για τον αγώνα φούτσαλ παλαιμάχων που ακολούθησε, φορώντας φανέλες με την αναγραφή «ΓΣΟ restart».
«Αυτή τη μέρα την περιμέναμε αρκετά χρόνια και είναι ευλογημένη μέρα», είπε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν «για την επανεκκίνηση του ΓΣΟ». Δεν θα μπορούσε αυτή η μέρα να εμπλουτιστεί περισσότερο παρά με τους θρύλους του αθλητισμού της Λεμεσού που βρίσκονται μαζί μας, πρόσθεσε.
«Ο ΚΟΑ ως ιδιοκτήτης του χώρου συνέβαλε ενεργά μαζί με το Δήμο Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ στην αναβάθμιση του παλιού Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ, εξασφαλίσαμε ένα σεβαστό ποσό από την Κυβέρνηση για να το φτιάξουμε και θα μπουν και άλλα κονδύλια για το σκοποί αυτό», συμπλήρωσε, ενώ κάλεσε όλους να συνεχίσουν την προσπάθεια για να διαφυλαχθεί ο χώρος και να αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Τη χαρά και συγκίνηση του εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, αφού όπως είπε, «μετά από πολλά χρόνια σιωπής και εγκατάλειψης το ΓΣΟ ξαναζωντανεύει και αυτός ο ιστορικός χώρος, ο γεμάτος με τις ωραιότερες αθλητικές αναμνήσεις για τους Λεμεσιανούς, ξαναμπαίνει στη ζωή μας και γίνεται ξανά μέρος της καθημερινότητας μας, όπως ήταν για δεκαετίες».
Ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε ότι πριν τρία χρόνια, στις 2 Δεκεμβρίου 2019 υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ ΚΟΑ, Δήμου Λεμεσού και ΤΕΠΑΚ, με την οποίαν ο ΚΟΑ, ως ιδιοκτήτης του αθλητικού κέντρου ΓΣΟ, παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης στο Δήμο και στο ΤΕΠΑΚ. Η συμφωνία αυτή, συνέχισε, προικοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση με το ποσό του 1.5 εκατομμυρίου ευρώ και ο Δήμος Λεμεσού και το ΤΕΠΑΚ ανέλαβαν τη συνδιαχείρηση του χώρου.
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, το ΤΕΠΑΚ θα διαχειρίζεται τις αθλητικές υποδομές για χρήση από τους φοιτητές/τριες του αλλά και από τους πολίτες της Λεμεσού, ενώ ο Δήμος Λεμεσού αναλαμβάνει τη διαχείριση όλων των άλλων χώρων, συμπεριλαμβανομένου και του νέου αθλητικού μουσείου ΓΣΟ.
«Σήμερα εγκαινιάζουμε την πρώτη φάση των έργων αναβάθμισης του ΓΣΟ, δηλαδή τους εξωτερικούς αθλητικούς χώρους και την πλατεία και από σήμερα, τα τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις θα είναι καθημερινά ανοικτά για να αθλούνται φοιτητές και δημότες της πόλης μας», συμπλήρωσε.
Σήμερα, τόνισε ο Δήμαρχος Λεμεσού, ξεκινά μια νέα εποχή για το αθλητικό κέντρο ΓΣΟ αλλά και για τη σχέση του Δήμου Λεμεσού με το ΤΕΠΑΚ, «μια σχέση που βασίζεται στη σύζευξη του πανεπιστημιακού αθλητισμού με τον κοινωνικό αθλητισμό».
Ανέφερε δε ότι σε μερικές εβδομάδες προκηρύσσονται οι προσφορές για τα κτίρια γυμναστικής του ΤΕΠΑΚ και το μουσείο αθλητικής ιστορίας του ΓΣΟ, ενώ θα ακολουθήσουν οι προσφορές για το εστιατόριο που βρίσκεται πάνω στη γέφυρα.
Συγκεκριμένα και αναφερόμενος στο αθλητικό μουσείο, είπε πως «δεν θα μπορούσε η αθλητομάνα Λεμεσός να μην έχει ένα μουσείο που να καταγράφει την ένδοξη ιστορία του γηπέδου που φέρει το όνομα του αθλητικού της συλλόγου, του ΓΣΟ, του δεύτερου αρχαιότερου συλλόγου στον ελληνισμό».
Σκοπός της δημιουργίας του μουσείου , συνέχισε, «είναι η κατανόηση της αξίας του κλασικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου από το ευρύτερο κοινό, μέσω της συλλογής, διατήρησης, καταγραφής και τεκμηρίωσης της ιστορίας του αθλητισμού, καθώς και η προαγωγή του αθλητισμού σε άτομα όλων των ηλικιών».
Ευχαρίστησε, τέλος, τους θρύλους του αθλητισμού που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και οι οποίοι, όπως σημείωσε, «έγραψαν την αθλητική ιστορία της Λεμεσού και αυτό το μουσείο είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει προς τιμήν σας η πόλη σας, για όλα όσα έχετε προσφέρει και ακόμα προσφέρετε από διάφορες επάλξεις».
Του αγώνα φούτσαλ παλαιμάχων προηγήθηκε τουρνουά φούτσαλ 5×5, τουρνουά καλαθόσφαιρας 3Χ3, τουρνουά τένις και διαγωνισμός φοιτητών «bench press».