Ο Μικέλ Αρτέτα μένει στο 1-1 με τη Μπόρνμουθ στο ντεμπούτο του. Ζητά χρόνο. Τον παίρνει και η διοίκηση δείχνει αποφασισμένη να τον στηρίξει. Τρία χρόνια μετά, βλέπουμε το «γιατί». Ο Ισπανός άλλαξε την Άρσεναλ, την έκανε να μοιάζει με την ομάδα που θέλουν να βλέπουν οι φίλοι της και η συνέχεια με αυτόν στον πάγκο, μόνο αισιόδοξη μπορεί να είναι!
Είναι Δεκέμβριος του 2019 και η Άρσεναλ αναζητά προπονητή. Στόχος δεν είναι απλώς η πρόσληψη ενός ανθρώπου που θα μπει στην διαδικασία να «μαζέψει» τα κομμάτια της ομάδας και να την επαναφέρει σε τροχιά Ευρώπης. Είναι κάποιος που θα έρθει στο «Έμιρεϊτς» και θα «χτίσει» γύρω του ένα ολόκληρο πρότζεκτ.
Ουδείς γνώριζε πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Η εμπιστοσύνη μεταξύ κόσμου και διοίκησης είχε χαθεί, τα αποτελέσματα δεν θύμιζαν σε τίποτα την ομάδα που πριν από μερικά χρόνια, αποτελούσε… φόβητρο για κάθε σύλλογο, και μοιραία, κάθε ένας που αναλάμβανε την τεχνική της ηγεσία, έμπαινε σε σύγκριση με τον Αρσέν Βενγκέρ.
Χρειαζόταν λοιπόν κάποιος που θελημένα ή μη, θα κατόρθωνε να εντυπωθεί στη συνείδηση του φίλαθλου ποδοσφαιρικού κοινού, ως ένας άνθρωπος που χρειάζεται χρόνο. Να μάθει το υλικό, να δουλέψει με αυτό, να αντιληφθεί τι χρειάζεται και να μην περιβάλλεται από πίεση, που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί.
Και το όνομα αυτού… Μικέλ Αρτέτα, ο οποίος όταν εκείνο τον Δεκέμβριο έδινε το πρώτο του ποδοσφαιρικό παιχνίδι ως πρώτος προπονητής, κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει πως πρόκειται για το παρόν και το μέλλον του συλλόγου.
Από εκείνη την ισοπαλία απέναντι στη Μπόρνμουθ μέχρι και το «διπλό» στο «Μολινό» κόντρα στη Γουλβς, μεσολαβούν 151 παιχνίδια. Πολλές επιτυχίες, αναρίθμητες αποτυχίες, γκρίνια, στήριξη και όλα αυτά να επανέρχονται διαρκώς στο προσκήνιο, ως ένας κύκλος που ναι μεν κανείς δεν θέλει να κλείσει, αλλά από την άλλη δεν έχει και την υπομονή να περιμένει.
Το «Trust the process» πέρασε από πάρα πολλά στάδια, έως ότου να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία του κόσμου των «κανονιέρηδων». Χρειάστηκε ένα… Κύπελλο στο ξεκίνημα της θητείας του Ισπανού στον πάγκο, μεγάλες νίκες επί των Λονδρέζων αντιπάλων, μία ηχηρή απομάκρυνση, όπως αυτή του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, την χειρότερη θέση της Άρσεναλ στον 21ο αιώνα (βαθμολογικά), μία πορεία… πρωταθλητισμού και ένα ντοκιμαντέρ που
συνέδεσε τον κόσμο με τον Ισπανό.
Όλα αυτά σε διάστημα τριών ετών! Τρία χρόνια, στα οποία οι Λονδρέζοι πέρασαν τα πάνδεινα, αλλά ένιωθαν διαρκώς πως βρίσκονται σε μία περίοδο εξέλιξης. Ξεκίνησαν από το «μηδέν», βρέθηκαν στο πέντε και δειλά – δειλά οδεύουν προς την… βελτίωση του βαθμού που παίρνουν ανά παιχνίδι.
Ποιες είναι οι κορυφαίες στιγμές του Μικέλ Αρτέτα στην Άρσεναλ; Διαλέξαμε 5+1 και σας τις παρουσιάζουμε!

Η κατάκτηση του 14ου FA Cup στην ιστορία της:
Τεράστιες νίκες στο ξεκίνημα της θητείας του Μικέλ Αρτέτα στον πάγκο της ομάδας που συνέδεσε το όνομά του! Πρόκριση επί της Μάντσεστερ Σίτι, τελικός FA Cup με αντίπαλο την Τσέλσι και τρόπαιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ!

Οι μεγάλες νίκες απέναντι στην Τότεναμ:
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ένας προπονητής της Άρσεναλ να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου που αγαπά την ομάδα, είναι να κερδίζει την Τότεναμ. Το ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου. Και ο Μικέλ Αρτέτα το έκανε… παράδοση. Το έχει πράξει σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Πέρυσι με το τελικό 3-1, φέτος με το ίδιο σκορ, αλλά ακόμη πιο πειστικά και το μόνο που εκκρεμεί είναι ένα «διπλό» στην έδρα της, ώστε η κυριαρχία να… συνεχιστεί!

Τα ματς στο «Στάμφορντ Μπριτζ» που σηματοδότησαν… ρεκόρ
Ούτε ο Αρσέν Βενγκέρ δεν είχε καταφέρει να καταγράψει τρία διαδοχικά «διπλά» στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Ο Μικέλ Αρτέτα όμως το έκανε, με το φετινό 1-0 να καθιερώνει την Άρσεναλ στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα! Με το ίδιο σκορ είχε κερδίσει και πρόπερσι, χάρη στον Έμιλ Σμιθ Ρόου, ενώ πέρυσι, είναι το ματς (2-4), που ο Έντι Ενκέτια πήρε την ευκαιρία του και την αξιοποίησε σκοράροντας δις.

Η απομάκρυνση του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ
Τεράστιο θέμα με τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, πειθαρχικό παράπτωμα και άμεση αποχώρησή του, κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου. Ο Μικέλ Αρτέτα δεν φοβήθηκε να αφήσει την ομάδα του χωρίς τον αρχηγό της, η απόφασή του ίσως κόστισε το περσινό… Champions League, αλλά εν τέλει, τα οφέλη της πιθανότατα ξεπέρασαν την κατάληψη της 4ης θέσης!

All or nothing: Ο ιδιαίτερος τρόπος προετοιμασίας πριν τα ματς και η σύνδεση με τον κόσμο
Μπορεί ένα ντοκιμαντέρ να επηρεάσει θετικά το φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό ως προς την κρίση του; Ναι, αν αναλογιστούμε την επίδραση που είχε στον κόσμο της Άρσεναλ για τον Μικέλ Αρτέτα. Ο τρόπος που προσέγγιζε τον αντίπαλο, οι ομιλίες του στα αποδυτήρια, οι καινοτομίες που έβρισκε για να πάρει το 1000% από κάθε παίκτη και ο πανηγυρισμός του στις νίκες, αποτέλεσαν σημεία – κλειδιά, ώστε να πάψει να αμφισβητείται!

Η φετινή πορεία… πρωταθλητισμού και η επιθυμία 18 ετών
Φτάνουμε στο «σήμερα». Σε μία σεζόν που ξεκίνησε με στόχο την τετράδα, ο Μικέλ Αρτέτα μπόρεσε με τις μεταγραφές που εισηγήθηκε την τελευταία διετία, την πίστη στο πλάνο και το «δέσιμο» των παικτών, να φέρει την Άρσεναλ στην κορυφή της βαθμολογίας. Χριστούγεννα στο +5, μία ήττα σε 15 ματς, απόσταση από τη Μάντσεστερ Σίτι και… ευχή στον Άγιο Βασίλη για το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2004!