Ο απογοητευτικός Στέφανος Τσιτσιπάς προσπάθησε να επιστρέψει από το 0-2 κόντρα στον Ντανιέλ Γκαλάν, αλλά τελικά γνώρισε νέα οδυνηρή ήττα στο US Open.
Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας δεν λέει να… σηκώσει κεφάλι στο αμερικανικό σλαμ: δεν έχει πάει ποτέ πέρα από τον τρίτο γύρο και αυτός ο αποκλεισμός μάλλον θα πονέσει περισσότερο από όλους τους άλλους…
Ο 36χρονος Κολομβιανός (Νο.94), μόλις στην πρώτη του παρουσία στο κυρίως ταμπλό της διοργάνωσης, πήρε τη νίκη με 6-0, 6-1, 3-6, 7-5 σε 2 ώρες και 48 λεπτά και, φυσικά, σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του. Ειδικά στα δύο πρώτα σετ έκανε… πλάκα στον Στέφανο, που ήταν σε άλλο γήπεδο!
Βρήκε, πάντως, τον τρόπο ο 24χρονος τενίστας και κυρίως την ψυχολογία για να πάρει το τρίτο σετ, όμως έχασε το προβάδισμά του στο τέταρτο και βρέθηκε στη συνέχεια να σερβίρει υπό πίεση. Κατάφερε να σβήσει συνολικά οκτώ ματς πόιντ του Γκαλάν, όμως κάποια στιγμή θα γινόταν το κακό! Ο Κολομβιανός, άλλωστε, την άξιζε τη νίκη και, αντικειμενικά, θα ήταν κρίμα να χάσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία να φτάσει στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του…
Ο Στέφανος, από την άλλη, κλείνει τη φετινή Grand Slam πορεία του με έναν ημιτελικό, έναν τέταρτο γύρο, ένα τρίτο γύρο και μια ήττα σε πρεμιέρα. Όχι και ο καλύτερος απολογισμός σε μια χρονιά που κυνηγούσε τον πρώτο Grand Slam τίτλο του…
Είναι, παρόλα αυτά, στο Νο.2 στο Race και μπορεί να ολοκληρώσει τη σεζόν πολύ ψηλά, ακόμα και στην καλύτερη θέση της καριέρας του… Έχασε, όμως, έδαφος στη διεκδίκηση του Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.
Επιστρέφοντας στο παιχνίδι, πρέπει να πούμε ότι από τον πρώτο πόντο φάνηκε ότι ο Στεφ ήταν αλλού… Ο Γκαλάν έκανε ό,τι ήθελε στο court, έβγαζε winners από παντού και το μόνο που κατάφερε στο πρώτο σετ ο Τσιτσιπάς ήταν να πάρει επτά πόντους!
Το… πάρτι συνεχίστηκε και στο δεύτερο, αλλά τουλάχιστον εκεί ο Στέφανος μπόρεσε να πάρει ένα γκέιμ και να δείξει δειλά-δειλά κάποια σημάδια ανάκαμψης. Σα να μην έφτανε το 2-0, ο Νο.5 τενίστας στον κόσμο είχε να αντιμετωπίσει και ένα πρόβλημα στο χέρι, που μάλλον δεν είναι κάτι σοβαρό.
Στο τρίτο σετ, όμως, ο Στεφ άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Γκαλάν δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς του. Απεναντίας, ακόμα και όταν ο Τσιτσιπάς ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, ο Κολομβιανός συνέχισε να παλεύει, κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς.
Ο Τσιτσιπάς, πάντως, μπήκε γρήγορα στη θέση του οδηγού και στο τέταρτο σετ (0-1), δείχνοντας έτοιμος για τη μεγάλη ανατροπή, αφού πλέον είχε πάρει τον έλεγχο του αγώνα. Σχεδόν ανέλπιστα, ωστόσο, ο Γκαλάν πήρε πίσω το μπρέικ ισοφαρίζοντας σε 4-4 και μεταφέροντας την πίεση στον Στέφανο που σέρβιρε δεύτερος στο σετ.
Είχε, μάλιστα, πέντε ματς πόιντ στο 5-4, αλλά ο Στεφ… ηρωικά έμεινε ζωντανός και στη συνέχεια είχε και δύο μπρέικ πόιντ για να πάρει εκείνος το προβάδισμα. Ο ανθεκτικός Γκαλάν όχι μονο έμεινε όρθιος, αλλά ήταν άκρως επιθετικός και στο 6-5, με αποτέλεσμα να βρεθεί ξανά με ματς πόιντς, χάρη και στα λάθη του Στέφανου. «Πέταξε» άλλα τα τρία από αυτά (0/8), αλλά δεν γινόταν να ξεφεύγει διαρκώς ο Τσιτσιπάς. Το ένατο ήταν το. «φαρμακερό» και έστειλε τον Γκαλάν στην… αγκαλιά του Τζόρνταν Τόμπσον.
Κρίμα, γιατί το ταμπλό του Στεφ ήταν ανοιχτό και φαινόταν να έχει καλές πιθανότητες να διακριθεί για πρώτη φορά σε αυτή την «καταραμένη» διοργάνωση, όπου το ρεκόρ του είναι 5-6…
Οδυνηρή ήττα, πάντως, γνώρισε και ο Τέιλορ Φριτζ, που αποκλείστηκε από τον συμπατριώτη του Μπράντον Χολτ, Νο.303 στον κόσμο. Ο 24χρονος τενίστας, γιος της Τρέισι Όστιν, επικράτησε με 6-7, 7-6, 6-3, 6-4 στην πρώτη του εμφάνιση σε Grand Slam και θα παίξει στον δεύτερο γύρο με τον Πέδρο Κατσίν.