Κλείνοντας τα 32 του χρόνια σε 51 μέρες από σήμερα, ο γεννημένος στις 26 Σεπτεμβρίου 1990 στην πόλη Κρέμεντσουκ, με πληθυσμό κοντά στις 220.000, ο Ρομάν Ανατολίγιοβιτς Μπέζους έρχεται στην Ομόνοια για να της δώσει τα στοιχεία που της λείπουν. Όπως αποδείχθηκε (και) στο τελευταίο φιλικό με την ΑΕΚ στο ΓΣΠ.
Την επιπλέον ποιότητα, την κάθετη πάσα, την ασίστ, το… απρόβλεπτο στη μεσαία γραμμή. Ασφαλώς, κανένα βιογραφικό στον πλανήτη δεν παίζει μπάλα από μόνο του, αλλά δεν προσπερνάς εύκολα τις 50 ασίστ και τα 64 γκολ στην καριέρα του, σε 396 αγώνες που έλαβε μέρος. Είχε, με άλλα λόγια, συμμετοχή σε 114 γκολ στον αριθμό παιχνιδιών που προαναφέραμε. Not bad, at all…
Ήταν μόλις 16 ετών όταν άρχιζε την καριέρα του στην ομάδα της πόλης του, την Κρεμίν Κρέμεντσιουκ. Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί και το 2009 πήρε μεταγραφή για την Βόρσκλα Πολτάβα. Με 20 γκολ σε 91 ματς, έχοντας επίσης κατακτήσει το βραβείο του ρούκι της σεζόν το 2012, κίνησε το ενδιαφέρον της Ντινάμο Κιέβου, της οποίας φόρεσε τη φανέλα κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και δύο κυπελλα προτού μετακινηθεί στην Ντνίπρο, την τελευταία ομάδα που αγωνίστηκε στη χώρα του μέχρι το 2016, όταν μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό το Βέλγιο.
Εκεί συμπλήρωσε μία 7ετία, αγωνιζόμενος για τρία χρόνια στην Σεντ Τρούιντεν και άλλα τέσσερα στη Γάνδη, την οποία εν τέλει αποχαιρέτησε αλλά θα κληθεί, σύντομα, να τεθεί αντιμέτωπός της!
This is football, κάτι που ξέρει καλά ο 24 φορές διεθνής με την Εθνική Ουκρανίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος προηγουμένως είχε κληθεί για πρώτη φορά στην Εθνική U21 κόντρα στην… Κύπρο (!) στις 3 Μαρτίου 2010, αλλά δεν αγωνίστηκε! Ενάμιση χρόνο μετά, 11 Νοεμβρίου 2011, έμελλε να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών σε φιλικό με τη Γερμανία!

Οικογένεια και πατρίδα…
Η ζωή για τον Μπέζους δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. Οικογενειάρχης γαρ, του αρέσει να περνάει το χρόνο του με τη σύζυγό του και τα τρία του αγοράκια, ενώ συχνά πυκνά στις αναρτήσεις του επικαλείται το Θεό. Κυρίως όταν πρόκειται για την πατρίδα του, με τον πόλεμο να του έχει στοιχίσει πολύ.
«Σ’ αγαπώ Ουκρανία. Ευχαριστώ Θεέ μου για τους ήρωές μας! Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που στηρίζουν, που προσεύχονται για ειρήνη και βοηθούν τη χώρα μας! Σας ευχαριστώ όλους», έγραψε χαρακτηριστικά πρόσφατα. Ακόμη και μετά την κατάκτηση του κυπέλλου με τη Γάνδη, η ανάρτησή του ήταν η εξής: «Ευχαριστώ Θεέ μου. Βοηθήστε την Ουκρανία»…

Στους οργανωμένους!
Μία από τις στιγμές που ξεχωρίζουν από τη θητεία του Μπέζους στη Γάνδη, ήταν η παρουσία του στο… πέταλο των οργανωμένων σε ένα παιχνίδι που δεν είχε αγωνιστεί! «Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα να υποστηρίξω τους συμπαίκτες μου μαζί σας! Ήταν εκπληκτικό! Σας ευχαριστώ για τη στήριξη και την αγάπη σας! Καλή συνέχεια σε όλους, ελπίζω να σας δω σύντομα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο γεγονός!

Με… Κβιλιτάια!
Ερχόμενος πάντως στην Κύπρο δεν θα βρει μόνο… αγνώστους, αλλά κι ένα από τα καλά του φιλαράκια, τον οποίο θα αντιμετωπίσει στο ντέρμπι των «αιωνίων»! Ο λόγος για τον Γκιόργκι Κβιλιτάια του ΑΠΟΕΛ! Όταν ο Γεωργιανός αποχωρούσε από τη Γάνδη, στην οποία ήταν συμπαίκτες, ο Μπέζους δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, γράφοντας δημόσια πως θα του λείψει η παρουσία του…!

Ανδρέας Βεντούρης