H θρυλική Ρεάλ Μαδρίτης έχει γενέθλια και το SDNA κάνει μία προσπάθεια να χωρέσει την πλούσια ιστορία της «βασίλισσας» σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Άλλος την αγαπά σαν θρησκεία, άλλος τη μισεί ως αιώνια αντίπαλο, το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει φίλος του ποδοσφαίρου που δεν αναγνωρίζει το τεράστιο μέγεθος της και το πόσο επιδραστικός είναι ο ρόλος της στην εξέλιξη του αθλήματος, έχοντας υπογράψει αστείρευτα πολλές συγκινήσεις για τους φίλους του ποδοσφαίρου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ή αλλιώς «βασίλισσα» της Ευρώπης ιδρύθηκε σαν σήμερα πριν από 120 χρόνια και κατάφερε να γιγαντωθεί στο πέρασμα του χρόνου, αποτελώντας μία από τις πιο θρυλικές ομάδες του ευρωπαϊκού, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η ιστορία της γέννησης 

Το 1985 ιδρύθηκε από καθηγητές και μαθητές του Institución Libre de Enseñanzada η ομάδα Φούτμπολ Σκάι, αγωνιζόμενη στα πρότυπα της βρετανικής συνήθειας τα κυριακάτικα πρωινά στην Μονκλόα.

Πέντε χρόνια αργότερα αυτή η ομάδα χωρίστηκε σε δύο νέες, την Νιού Φούτμπολ Ντε Μαδρίδ και την Εσπανιόλ Ντε Μαδρίδ, από τον νέο διαχωρισμό της οποίας δημιουργήθηκε η Σοσιεδάδ Μαδρίδ ΦΚ με πρώτο πρόεδρο τον Χουάν Παδρός Ρουμπιό.

Έχοντας προλάβει το 1905 να κατακτήσει με αυτή την ονομασία το πρώτο από τα τέσσερα διαδοχικά Κύπελλα Ισπανίας, πήρε στις 29 Ιουνίου 1927 την ονομασία «Ρεάλ», η γνωστή μας Ρεάλ Μαδρίτης από τον Βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ’.

Σύμβολο και χρώματα

Το σύμβολο της Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί σε βάθος χρόνου έξι φορές, έχοντας την τελευταία του μορφή από το 2001, ωστόσο ο συμβολισμός του σήματος βασίζεται στην πρώτη ονομασία του συλλόγου, το «Μ» δείχνει την Μαδρίτη, το «F» σημαίνει ποδόσφαιρο και το «C» που σχετίζεται με την ομάδα

Όσον αφορά στο βασιλικό στέμμα, προστέθηκε το 1920 όταν λόγω του Βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ’ πήρε και το όνομα «Ρεάλ».

Το παραδοσιακό χρώμα στη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης είναι το λευκό, αυτό που κυριαρχεί και στις εντός έδρας εμφανίσεις της ομάδας τα τελευταία χρόνια, την ώρα που μακριά από την πρωτεύουσα φορά κυρίως μπλε ή μωβ εμφανίσεις.

Παρ’ όλα αυτά η πρώτη εμφάνιση του συλλόγου πριν πάρει ακόμα το σημερινό του όνομα, ήταν λευκή φανέλα με μία κόκκινη ρίγα και μαύρο σορτσάκι και κάλτσες

Ο Μπερναμπέου την γιγάντωσε 

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που κατάφερε να μετατρέψει την Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα μεγαθήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αυτός είναι σίγουρα ο Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Έχοντας αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής στην ομάδα στην οποία έγινε αρχηγός, πέρασε και από τα πόστα του μάνατζερ και του τεχνικού διευθυντή της Ρεάλ πριν το 1945 αναλάβει τον προεδρικό της θώκο.

Κατάφερε, δημιουργώντας ένα απίστευτα σύγχρονο ακόμα και για σήμερα μοντέλο διοίκησης, βασισμένο σε ξεχωριστές υποδιοικήσεις τμημάτων εντός του συλλόγου, να αλλάξει επίπεδο την ομάδα μετά τον ισπανικό εμφύλιο, χτίζοντας το σπίτι της Ρεάλ Μαδρίτης που τιμητικά φέρει μέχρι και σήμερα το όνομα του, αλλά και το αθλητικό κέντρο Ciudad Deportiva, σε μία προίκα που θα ακολουθούσε για χρόνια την ομάδα.

Στην εποχή του αποκτήθηκαν παίκτες παγκόσμιας κλάσης από το εξωτερικό όπως οι Ντι Στέφανο, Φρανθίσκο Χέντο, Λουίς Μολόβνι, Μιγέλ Μουνιόθ, Ρεμόν Κοπά, Έκτορ Ρίαλ, Αμάθιο, Κάρλος Αλόνσο Γκονθάλεθ ή Σαντιγιάνα, Χουάν Γκόμεθ Γκονθάλεθ ή Χουανίτο, Ούλι Στιελίκε, Βιθέντε ντελ Μπόσκε, Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο και ο Φέρεντς Πούσκας.

Ήταν τόσο πρωτοπόρος που το 1955 ενστερνίστηκε την ιδέα του δημοσιογράφου της γαλλικής L’Equipe, Γκαμπριέλ Ανώ, για τη δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στα πρότυπα του Κόπα Λατίνα μια διοργάνωση με συλλόγους από Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, και Ιταλία), στον προάγγελο του σημερινού Champions League, στον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης έχει γράψει τη δική της ιστορία με τους περισσότερους τίτλους στην κατοχή της από κάθε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα.

Προεδρεύοντας για 35 χρόνια ο Μπερναμπέου που στιγμάτισε τη Ρεάλ Μαδρίτης και αποτέλεσε στην εποχή του τη γέφυρα να περάσει ως ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ στην πιο σύγχρονη ιστορία της, πέθανε το 1978, έχοντας κατακτήσει 1 διηπειρωτικό κύπελλο, 6 ευρωπαϊκούς τίτλους, 16 πρωταθλήματα Ισπανίας και 6 Κύπελλα Ισπανίας.

Ανακαινισμένο παλάτι το «Μπερναμπέου»

Το 1947 κατασκευάστηκε το Στάδιο Σαμαρτίν στον χώρο του σημερινού σπιτιού της Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1955 μετονομάστηκε σε «Σαντιάγο Μπερναμπέου», σε τιμή του ιστορικού προέδρου της ομάδας, έχοντας αρχικά χωρητικότητα πάνω από 75 χιλιάδες θέσεις, ξεπερνώντας το 1953 τις 120 χιλιάδες.

Έχοντας ανακαινιστεί αρκετές φορές, το «Μπερναμπέου» παίρνει την τελική του μορφή τους τελευταίους μήνες, μετά από μία ριζική ανακαίνιση που κόστισε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ και το μετατρέπει σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο-πολυχώρο με αρκετές διαφορετικές χρήσεις και του αγωνιστικού του χώρου, αποτελώντας για πολλούς το πιο σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Ισόβια πρωταθλήτρια Ευρώπης

Όταν ο Σαντιάγο Μπερναμπέου πρωτοστατούσε στη δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, διοργάνωση που αποτέλεσε τη… μητέρα του σημερινού Champions League, ενδεχομένως να μη φανταζόταν ότι αυτή θα είναι η διοργάνωση στην οποία θα γράψει τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας της η αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης.

Το προσωνύμιο «βασίλισσα της Ευρώπης» δεν το έχει πάρει τυχαία, καθώς διαθέτει 13 από τα Κύπελλα με τα… μεγάλα αυτιά (6 εκ των οποίων στην παλιά μορφή του θεσμού, Κύπελλα Πρωταθλητριών), σε ένα σπουδαίο επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη 2η θέση ακολουθεί η Μίλαν με 7 τρόπαια και την τρίτη μοιράζονται Μπάγερν Μονάχου και Λίβερπουλ με 6 τίτλους Champions League.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τα πρωτεία και στην Ισπανία, εκεί όπου μετρά τους περισσότερους τίτλους στη La Liga με 34 κατακτήσεις, ενώ έχει σηκώσει και 19 φορές το Κύπελλο Ισπανίας, 4 φορές έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στο Παγκόσμιο Συλλόγων, κέρδισε 3 Διηπειρωτικά Κύπελλα, 3 UEFA Super Cup και 2 φορές φορές τη δεκαετία του 1980 έχει σηκώσει το Κύπελλο UEFA.

Όσον αφορά στους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα των «γκαλάκτικος», το συγκεκριμένο παρατσούκλι τα λέει όλα, καθώς λαμπερά αστέρια, όπως για παράδειγμα ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ρονάλντο, ο Ρεδόνδο, ο θρυλικός αρχηγός Ιέρο, ο Κασίγιας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και τόσοι τόσοι άλλοι έχουν τιμήσει τη φανέλα της ομάδας της Μαδρίτης.

Η «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης γίνεται σήμερα 120 χρονών και το μόνο σίγουρο είναι πως έχει καταφέρει να σημαδέψει τόσο πολύ το ποδόσφαιρο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το άθλημα χωρίς τη δική της πρωταγωνιστική σε αυτό παρουσία.