Μάχη μιας πόλης, δύο διαφορετικών χρωμάτων, ανθρώπων με την ίδια κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία, που μπορεί να μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, όμως όπως υποστηρίζουν… απέχουν χιλιόμετρα και ας μοιράζονται τους ίδιους δρόμους στη ζωής τους. Οι οπαδοί της Ίντερ και της Μίλαν, δύο ομάδες με κοινό background, ίδιες ρίζες που στην πορεία «έσπασαν», κοντράρονται για 230ή φορά στη μάχη του ιταλικού βορρά και όλος ο πλανήτης ετοιμάζεται για ένα ακόμα σπουδαίο Derby della Madonnina, με το sport-fm.gr να καταγράφει τις πτυχές του.

Ίντερ-Μίλαν: Το «σχίσμα» στη μία που γέννησε την άλλη

Η ρήξη στους «ροσονέρι» που … έφερε τους «νερατζούρι»

Όπως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, η Μίλαν αποτελεί μια από τις παλαιότερες ομάδες της Ιταλίας, αφού ιδρύθηκε το 1899 με μπροστάρη τον Χέρμπερτ Κίλπιν, Βρετανό υφαντουργό από το Νότιγχαμ, αρχικά ως σύλλογος για ποδόσφαιρο και κρίκετ. Μετά τα πρώτα χρόνια (1908) και αρκετές διαφωνίες σχετικά με το αν θα έπρεπε να αγωνιστούν και αθλητές από ξένες χώρες, κάποια μέλη με επικεφαλής τον ελληνοβενετσιάνο επιχειρηματία Ιωάννη Παραμυθιώτη, αποσπάστηκαν αφού επιθυμούσαν να εισάγουν το πολυπολιτισμικό στοιχείο, ιδρύοντας την Ίντερ!

Πλέον, οι «ροσονέρι» θα εκπροσωπούσαν την λαϊκή τάξη του Μιλάνου και κατά συνέπεια τα εργατικά χέρια, ενώ οι «νερατζούρι» την αστική τάξη και τους πιο εύπορους της εποχής. Μάλιστα θέλοντας να γίνει ξεκάθαρο, η πλήρης ονομασία Internazionale που διατηρήθηκε έως σήμερα, σε απλή μετάφραση σημαίνει «διεθνής ομάδα»!

Η ονομασία του ντέρμπι και οι διαφορές στο γήπεδο

Με τα χρόνια να περνούν, η ονομασία απλά ως ντέρμπι του Μιλάνου, θα ήταν τουλάχιστον φτωχή για να περιγράψει το μέγεθος αυτής της μάχης. Στο Duomo και συγκεκριμένα στην κορυφή του καθεδρικού ναού της πόλης, δεσπόζει περήφανα το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας, το οποία οι Ιταλοί αποκαλούν «Madonnina». Έτσι λοιπόν, το Derby della Madonnina, ήταν το ιδανικό για να αποτυπώσει ξεκάθαρα τη σύγκρουση δύο… διαφορετικών κόσμων, δύο συλλόγων που κάθε χρόνο μοιάζουν ικανές να διχάσουν την ιταλική πρωτεύουσα στη μέση.

Ενδεικτικό της έχθρας αλλά και της διαφορετικότητας που υπάρχει ανάμεσά τους είναι ότι παρά το γεγονός ότι αγωνίζονται στο ίδιο γήπεδο, η Ίντερ προτιμά να το αποκαλεί «Τζουζέπε Μεάτσα», με το όνομα δηλαδή του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην ιστορία της χώρας με σπουδαία προσφορά στους «νερατζούρι», ενώ η Μίλαν έχει… διαλέξει το «Σαν Σίρο», όπως είναι και το όνομα της περιοχής που βρίσκεται το στάδιο.

Ίντερ-Μίλαν: Το «σχίσμα» στη μία που γέννησε την άλλη

Η ιστορία των αναμετρήσεων

Πιθανότητα αν κάποιος προσπαθήσει να μαντέψει πόσους επίσημους αγώνες έχουν μεταξύ τους Ίντερ και Μίλαν, σίγουρα δεν μπορεί να διανοηθεί ότι μιλάμε για ένα «τρομακτικό». Το αποψινό ματς (5/2, 19:00) θα είναι το 230ο ανάμεσά τους, ενώ αν προσθέσουμε τις φιλικές αναμετρήσεις και τα ανεπίσημα τουρνουά, ξεπερνάνε για πλάκα τα 300! Πάντως με μια ματιά στα αποτελέσματα τω αναμετρήσεων, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η κατάσταση είναι… μοιρασμένη.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι μετρά 84 νίκες, έναντι 77 αυτής του Στέφανο Πιόλι, τη στιγμή που 68 έχουν λήξει ισόπαλα! Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, πρώτος στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα γκολ, είναι ο Αντρέι Σεφτσένκο, με τον Ουκρανό να μετρά 14 γκολ, με μοναδικό εν ενεργεία που τον απειλεί να είναι ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς με 10. Στο κομμάτι των συμμετοχών, ο Πάολο Μαλντίνι μέτρησε στη σπουδαία καριέρα του 56 ματς, αριθμός που μοιάζει ακατάληπτος.

Ματσάρες που έμεινα στην ιστορία και διασυρμοί

Ίντερ-Μίλαν 0-6 2001

Μπορεί τη σεζόν 2000-2001 Ρόμα και Γιουβέντους να έδωσαν μεγάλη μάχη για τον τίτλο στη Serie A, με τους «λύκους» να το κατακτούν στο τέλος της σεζόν, όμως διασυρμός των «ροσονέρι» στους «νερατζούρι» με 6-0 (ως τυπικά φιλοξενούμενοι) θα ήταν το ματς έγραψε ιστορία!

Μίλαν-Ίντερ 5-0 1998

Φυσικά αυτό δεν ήταν κάτι που συνέβη πρώτη φορά, αφού τρία χρόνια νωρίτερα, στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας για το 1998, η Μίλαν και πάλι διέλυσε (5-0) τον μισητό της αντίπαλο με συνοπτικές διαδικασίες και στο τέλος να μην κατέκτησε τον τίτλο που δεν μπόρεσε να προσθέσει στην τροπαιοθήκη της, αλλά την «φιλοδώρησε» με μια ακόμα… ντροπιαστική βραδιά.

Μίλαν-Ίντερ 0-4 2009

Σε μια ιστορική σεζόν όπως αποδείχτηκε για τους «νερατζούρι», μια γεύση για το τι θα ακολουθούσε ήρθε στο ντέρμπι με τους «ροσονέρι» τις πρώτες αγωνιστικές, εκεί όπου η Μίλαν διασύρθηκε μπροστά στο κοινό της και η Ίντερ έφυγε μυθικό «διπλό», που της έδωσε τρελή ώθηση για να κατακτήσει στη συνέχεια Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League!

Ίντερ-Μίλαν 4-2 2020

Στα πιο… πρόσφατα και σε μια σεζόν όπου η Ίντερ έχασε το πρωτάθλημα από τη Γιουβέντους μόλις για έναν βαθμό, η Μίλαν για ακόμη μια φορά δέχτηκε βαριά και εντυπωσιακή για την μισητή αντίπαλό της νίκη με 4-2, ένα αποτέλεσμα που την περιόρισε στις πιο χαμηλές θέσεις των ευρωπαϊκών εισιτηρίων, ενώ οι «ροσονέρι» παρά το γεγονός ότι έχανε με 2-0 στο ημίχρονο, το γύρισε!