Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος έχει ολοκληρωθεί (με κάποιες εκκρεμότητες) και μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως ελάχιστοι σέντερ φορ έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.
Οι πλείστοι που ήρθαν στο νησί μας το περασμένο καλοκαίρι, σε καμία περίπτωση δεν έχουν δικαιώσει τις προσδοκίες, ενώ αρκετοί που βρίσκονταν ήδη στο ρόστερ των ομάδων, παρουσιάζονται κατώτεροι του αναμενομένου. Επιθετικοί που αμείβονται αδρά, δεν έχουν καταφέρει έστω και μία φορά να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα.
Είναι, ομολογουμένως, ένα από τα στοιχεία που έχουν ξεχωρίσει στον πρώτο γύρο, από αρνητικής πλευράς βεβαίως. Παρακάτω, παραθέτουμε την ανάλυση των επιθετικών-κυρίως των βασικών-της κάθε ομάδας ξεχωριστά και οι αριθμοί αποδεικνύουν/επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέραμε πιο πάνω.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ
Με δύο γκολ σε οκτώ παιχνίδια, δεν μπορούν στον Απόλλωνα να αισθάνονται πλήρως ικανοποιημένοι από τον Ρανγκέλο Γιάνγκα. Εδώ και ένα μήνα φυσικά απουσιάζει λόγω τραυματισμού, όπως και ο Ιωάννης Πίττας, ωστόσο, να ‘ναι καλά ο Μπαγκαλί Νταμπό, ο οποίος βρίσκεται σε τρομερή φόρμα, έχοντας σκοράρει στα τελευταία τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια. Ο Στορ αγωνίστηκε σε λιγότερα ματς (5), μετρώντας ένα γκολ.

ΑΕΚ
Όταν προχωρούσε στην απόκτηση του Ματ Νταρμπισάιαρ, φανταζόμαστε ότι θα περίμενε κάτι περισσότερο από τα δύο γκολ σε δέκα παιχνίδια. Ο Άγγλος σέντερ φορ σκόραρε σημαντικά τέρματα κόντρα σε Ομόνοια και Ανόρθωση, αλλά θα ανέμενε κανείς το κάτι παραπάνω. Η ΑΕΚ πήρε ήδη πολλά από τον Ιβάν Τρισκόφσκι (8 γκολ), μολονότι δεν έχει σκοράρει στα τελευταία τέσσερα ματς. Ασφαλώς, δεν μπορεί να κριθεί με τον ίδιο τρόπο ο Ρόμο (ένα γκολ), από τη στιγμή που χρησιμοποιήθηκε περισσότερες φορές ως αλλαγή (8 στα 11 ματς).

ΑΡΗΣ
Ο Μάριους Στεπίνσκι αποτέλεσε τη μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή μεταγραφή του Άρη, μετράει πέντε γκολ σε 11 συμμετοχές, αλλά τα τρία εξ αυτών τα πέτυχε κόντρα στην Ανόρθωση. Με άλλα λόγια, πέτυχε δύο γκολ στα υπόλοιπα δέκα ματς. Παραμένει «άσφαιρος» εδώ και πέντε διαδοχικά παιχνίδια, έχοντας σκοράρει για τελευταία φορά στις 18 Οκτωβρίου κόντρα στη Δόξα. Δηλαδή εδώ και ενάμιση μήνα. Ο Σικόρσκι πέτυχε δύο γκολ σε 10 ματς, αλλά στα οκτώ αγωνίστηκε ως αλλαγή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο Πίτερ Γουΐλσον πέτυχε μόλις ένα γκολ σε 11 συμμετοχές. Ο Βασίλης Μάντζης ούτε κι ένα, σε 10 ματς. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει ελάχιστα από τους επιθετικούς του. Κανείς δεν έχει πετύχει τρία γκολ και πάνω. Από δύο έχουν οι Ευτυχίδης, Σάλι και Γκουστάβο, με τον τελευταίο να τα πετυχαίνει στο παιχνίδι με την Ανόρθωση

ΠΑΦΟΣ FC
Μηδέν γκολ σε επτά ματς ο Μπεριγκό. Δύο τέρματα σε πέντε παιχνίδια ο Αμπντουσαλάμοφ –και τα δύο επί του Εθνικού. Ο Ζάιρο-που φυσικά παίζει κι ως εξτρέμ-σκόραρε ένα γκολ σε 11 αγώνες. Ούτε η Πάφος FC πήρε πολλά από τους επιθετικούς της, με το βάρος να πέφτει περισσότερο στον Βαλακάρι που έχει πετύχει πέντε γκολ σε 11 συμμετοχές.

ΑΠΟΕΛ
Τα τρία γκολ που πέτυχε ο Γκιόργκι Κβιλιτάια σε εννέα συμμετοχές, δεν είναι αριθμός που ικανοποιεί. Πόσο μάλλον όταν τα δύο ήταν σε ένα παιχνίδι –με την ΑΕΛ, το ένα εξ αυτών από το σημείο του πέναλτι. Μεγαλύτερη απογοήτευση ο Άντον Μάγκλιτσα, που όχι μόνο δεν σκόραρε, αλλά δεν έχει καταφέρει να βοηθήσει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καταγράφοντας μόλις τέσσερεις συμμετοχές (δύο ως βασικός κι άλλες δύο ως αλλαγή). Ακόμη κι ο Νατέλ, ο οποίος στο 3-5-2 αγωνίζεται στην επίθεση, δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα (σε 8 συμμετοχές).

ΑΝΟΡΘΩΣΗ
Η Ανόρθωση πήρε μόλις ένα γκολ κι από τους τρεις σέντερ φορ που έχει στο ρόστερ της. Είχε, αν θέλετε, αφού ο ένας τέθηκε εκτός ομάδας. Ο λόγος φυσικά για τον Κάιλ Κάφερτι, ο οποίος σε πέντε αγώνες δεν σκόραρε, όπως ούτε και ο Ρουσιάς σε επτά συμμετοχές αλλά μόλις στη μία ως βασικός –έχει διαφορά. Ο Κατσαράβα είχε σκοράρει κόντρα στην Ομόνοια, το μοναδικό του γκολ σε 5 αγώνες (δύο ως βασικός, τρεις ως αλλαγή).

ΟΜΟΝΟΙΑ
Ας αρχίσουμε από τον Μάρκο Τσέποβιτς. Με δύο γκολ σε 9 συμμετοχές (με τον Απόλλωνα και το πέναλτι επί του Άρη), είναι επίδοση που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ικανοποιητική από τον Σέρβο επιθετικό. Ο Μίχαλ Ντούρις αγωνίστηκε ελάχιστα, μόλις σε δύο ματς και πρόλαβε μάλιστα να πετύχει και δύο γκολ –και τα δύο με πέναλτι. Ο Ανδρόνικος Κακουλλής δεν σκόραρε σε 8 παιχνίδια, όμως μόλις σε ένα άρχισε στην ενδεκάδα…

ΑΕΛ
Ούτε η ΑΕΛ πήρε πολλά πράγματα από τους επιθετικούς της. Ο Στεφάν Τσέποβιτς πέτυχε δύο γκολ σε 10 συμμετοχές αλλά και τα δύο κόντρα στην Πάφος FC, στις… 13 Σεπτεμβρίου! Ο Τσάβες δεν σκόραρε ακόμη σε επτά ματς, αλλά μόλις στο τελευταίο με την ΑΕΚ πήρε για πρώτη-και μοναδική-φορά φανέλα βασικού. Ο Μάιντεβατς πέτυχε τρία τέρματα σε 9 συμμετοχές (μόλις σε δύο στην ενδεκάδα), τα δύο όμως σ’ ένα παιχνίδι…

ΔΟΞΑ
Το πρώτο βιολί της είναι ο Μπεράτ Σαντίκ με 5 γκολ σε 10 αγώνες, ωστόσο τα τρία εξ αυτών προήλθαν από το σημείο του πέναλτι (με Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ και ΠΑΕΕΚ). Ο Ισμαήλ Σάσι, σε δέκα συμμετοχές, δεν βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα…

ΠΑΕΕΚ
Ο Μάτκο Μπάμπιτς πέτυχε μόλις δύο τέρματα σε εννέα παιχνίδια (στα δύο τελευταία με Απόλλων και Δόξα). Ο Καπαρτής δεν σκόραρε ακόμη, αλλά στα περισσότερα ματς προήλθε από τον πάγκο. Χρειάζεται το κάτι παραπάνω η προσφυγική ομάδα…

ΕΘΝΙΚΟΣ
Ο Μάριος Ηλία αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια του πρώτου γύρου (8 βασικός, σε τρία ως αλλαγή), σκοράροντας δύο τέρματα -και τα δύο με πέναλτι. Ο Φλοριάν έχει ακριβώς τον ίδιο απολογισμό, στον ίδιο αριθμό αγώνων με τον Κύπριο επιθετικό. Κάτι περισσότερο θα περίμεναν ασφαλώς στην ομάδα της Άχνας…

Ανδρέας Βεντούρης