Την καλύτερη περίοδό της με τον Μικέλ Αρτέτα στην τεχνική της ηγεσία διανύει η Άρσεναλ από τα τέλη Αυγούστου και έπειτα, με τους «κανονιέρηδες» να μην χάνουν, αλλά να απέχουν… δύο ατυχή αποτελέσματα από μία ακόμη ποδοσφαιρική κρίση. Η Premier League δικαιώνει την προσπάθεια του Αρτέτα και των συνεργατών του, αλλά ζήτημα αποτελεί η διάρκεια. Πόσο μάλλον όταν πλησιάζει το επικείμενο ματς κόντρα στην Λέστερ, από την οποία ο Ισπανός προπονητής δεν έχει ηττηθεί στο «Κινγκ Πάουερ».

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Όταν η Premier League ξεκίνησε και η Άρσεναλ μετέβη στο Brentford Community Stadium για να συναντήσει την Μπρέντφορντ που επέστρεφε μετά από 74 χρόνια, άπαντες ανέμεναν μία νικηφόρα πρεμιέρα. Μία προσμονή, που αναλογικά με το ρόστερ της Άρσεναλ εκείνη την περίοδο και τις απουσίες που είχε στην σύνθεσή της, δεν ήταν εφικτή.
Όλες οι νίκες δίνουν τρεις βαθμούς; Δοκιμάστε να το πείτε αυτό στους φίλους της Λίβερπουλ!
Το τελικό 2-0 υπέρ των «μελισσών» έβαλε στην συζήτηση την αποτυχημένη περσινή σεζόν, και την απουσία της Άρσεναλ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από 26 χρόνια. Αυτομάτως προστέθηκε πίεση, η οποία έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν οι «κανονιέρηδες» δεν κατάφεραν καν να διεκδικήσουν δύο θετικά αποτελέσματα από τις αναμετρήσεις τους με την Τσέλσι και την Μάντσεστερ Σίτι, όπου δέχθηκαν αθροιστικά επτά γκολ και δεν… έστειλαν τις αντιπάλους τους στην σέντρα ούτε μία.
Κάπως έτσι, το κλίμα στις τάξεις της Άρσεναλ στην πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος, ήταν απογοητευτικό. Ο Μικέλ Αρτέτα δικαιολογημένα ένιωθε πως το ενδεχόμενο της απομάκρυνσής του δεν φαντάζει μακριά, αλλά ο Ισπανός μπόρεσε και πάλι, όπως και τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με κάποιον τρόπο να αντιστρέψει την κατάσταση.
Πλέον η Άρσεναλ είναι αήττητη για οκτώ αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, με το ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου και τη νίκη της επί της Τότεναμ σε ένα… μισάωρο, να αποτελεί το επιστέγασμα των 60 αξιέπαινων ημερών που διανύουν οι «κανονιέρηδες».
Ο χρόνος που ζητούσαν όλοι στην ομάδα, εν τέλει αποτελούσε ένα ρεαλιστικό επιχείρημα. Οι νέες προσθήκες στο ρόστερ απέδωσαν, με αποκορύφωμα τον Άαρον Ράμσντειλ που ακόμη είναι αήττητος στα ματς που έχει αγωνιστεί, τον Μπεν Γουάιτ, τον Τομιγιάσου, που αν και συζητήθηκε λιγότερο, μοιάζει ανίκητος στις προσωπικές μονομαχίες, και τον Σάμπι Λοκόνγκα, που τηρουμένων των αναλογιών, και με την απουσία του Γκρανίτ Τσάκα, έχει αποδείξει πως ορθώς δαπανήθηκαν 20 εκατομμύρια για την μετακόμιση του στο Βόρειο Λονδίνο.
Οι μεταγραφές της Άρσεναλ, σε συνδυασμό με την παραμονή των απαραίτητων Μπουκάγιο Σάκα και Έμιλ Σμιθ Ρόου, την μονιμοποίηση του Όντεγκααρντ, και το φορμάρισμα του Ομπαμεγιάνγκ, που σκοράρει για 4 συνεχόμενα εντός έδρας ματς μόλις για δεύτερη φορά, συμβάλλουν στην αγωνιστική της βελτίωση.
Ακόμη και η χρησιμοποίηση του Αλεξάντερ Λακαζέτ ως βασικό μέλος στο rotation, και ενίοτε στο αρχικό σχήμα, έχει βοηθήσει, αν αναλογιστεί κανείς πως ο Γάλλος δεν έχει ανανεώσει και αποτελεί μονίμως θέμα συζήτησης, αναφορικά με το μέλλον του στην ομάδα, μετά το τέλος της σεζόν.
Ο Αρτέτα, συνεπικουρούμενος από τις επιλογές του και από το παρατεταμένο «refuse to lose» που διακρίνει την ομάδα του, κατόρθωσε να αποφύγει την δεύτερη χειρότερή του περίοδο στην Άρσεναλ, στο διάστημα παρουσίας του.
Χρειάζεται όμως προσοχή και… συνέπεια. Οκτώ θετικά αποτελέσματα, δεν είναι απίθανο να αποτελέσουν παρελθόν, αν η Λέστερ συνεχίσει την εξαιρετική περίοδο που επιτέλους διανύει, και η Γουότφορντ, πραγματοποιήσει την έκπληξη στο «Έμιρεϊτς» μία εβδομάδα αργότερα.
Με αυτό έχει μάθει να επιβιώνει ο Μικέλ Αρτέτα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το σερί επαναληφθεί και «αγγίξει» διψήφιο νούμερο, θα σηματοδοτήσει και την καλύτερη επίδοσή του. Από την επιτυχία στην… αμφισβήτηση, μεσολαβούν απλώς δύο απροσδόκητα αποτελέσματα. Μένει να δούμε αν ο Ισπανός θα καταφέρει να πανηγυρίσει και το μεγαλύτερο «διπλό» του στην σεζόν, μέχρι το… επόμενο!