Η Χαμάς ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ ότι αποδέχτηκε την πρόταση για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ανέφερε νωρίτερα, επικαλούμενο κορυφαία πηγή από τον οργανισμό, το AP και το BBC.

Ο ηγέτης της οργάνωσης Ismail Haniyeh φέρεται να τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και στον διευθυντή της Αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GIS) Αμπάς Καμέλ για να διαβιβάσουν την απόφαση.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι η αποδοχή του σχεδίου εκεχειρίας από τη Χαμάς απορρίπτεται από την πλευρά του Ισραήλ. «Η ανακοίνωση της Χαμάς φαίνεται να είναι τέχνασμα για να παρουσιάσει το Ισραήλ ως την πλευρά που αρνείται τη συμφωνία», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Η εν λόγω ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να εκκενώνουν την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα ενόψει ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Το Ισραήλ τονίζει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.