Την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα μπορέσουν «να ακούσουν τους πολίτες» εξέφρασε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έπειτα από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το μεσημέρι, στα κατεχόμενα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε, όπως είπε, για τη διεθνή υποστήριξη σε μια διαρκή λύση του Κυπριακού και για την επιθυμία της κοινωνίας των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τατάρ, η κ. Ολγκίν ανέφερε ότι είχαν «μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».

Ο κ. Τατάρ «επανέλαβε τη θέση του. Του είπα για τα ταξίδια μου σε ορισμένες χώρες και ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει μια διαρκή λύση στην Κύπρο, κάτι που θεωρώ είναι σημαντικό και τώρα η ευθύνη είναι των ηγετών», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχει ακούσει «την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, τους νέους ανθρώπους».

«Συναντήθηκα με πάρα πολλούς ανθρώπους και όλοι, σε ολόκληρο το νησί, επιθυμούν να προχωρήσουν προς τα μπρος», πρόσθεσε.

Οπότε, είπε, «είναι ευθύνη των ηγετών να κάνουν κάτι, και ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ακούσουν τους πολίτες».

Νωρίτερα, μία ώρα και τριάντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, Μαρίας Άνγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά επίσκεψης της στην Κύπρο.

Εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο, η κα. Ολγκίν, έκανε αναφορά για μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «Όπως είπα και στην πρώτη μου επίσκεψη, ακούω την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, έχω πάρα πολλές συναντήσεις και η εντύπωση μου, όλοι θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά. Και εύχομαι οι ηγέτες να ακούσουν την κοινωνία των πολιτών. Συνεχίζω να εργάζομαι, έρχομαι από πολλές χώρες, είχα μια τεράστια ατζέντα, στην Ευρώπη, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Εύχομαι ότι οι ηγέτες θα δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και να προχωρήσουν μπροστά», είπε μεταξύ άλλων η κα. Ολγκίν.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως η κα. Ολγκίν ενημέρωσε τον ΠτΔ για τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, τις οποίες χαιρετίζουμε. «Είναι η πρώτη συνάντηση μετά και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την ΕΕ στείλαμε ένα σαφές, θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό. Η κα Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, επαφές που χαιρετίζουμε, επαφές που θεωρούμε ότι συμβάλλουν στο να υπάρξει αυτή σφαιρική εικόνα που χρειάζεται για να μπορέσουν να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν ενημέρωσε για την αντίδραση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουν συζητηθεί τα αποτελέσματα των επαφών της. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει. Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Ολγκίν είναι στις 13 Μαΐου».

Σε ερώτηση αν η φόρμουλα των κατ΄ιδίαν συναντήσεων είναι ιδέα της κας Ολγκίν ή αν είναι κάτι που επέβαλε ο Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, είναι μια φόρμουλα, μια σύνθεση που είναι προφανώς πιο ωφέλιμη στο να μπορέσει να υπάρξει αυτή η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για την επίτευξη του κοινού στόχου ΗΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έτσι θα είναι και η επόμενη συνάντηση που θα έχουν στις 13 Μαΐου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη ότι η τουρκική πλευρά συμφωνεί σε σχέση με την ανανέωση της αποστολής της κας Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι όροι εντολής της κας Ολγκίν που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και δεν υπάρχει χρονική διάρκεια. «Ο ΓΓ αποφασίζει μέχρι πότε θα είναι η αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα πούμε εμείς ακόμη μια φορά είναι ότι ευελπιστούμε πριν τους έξι μήνες, το αμέσως επόμενο διάστημα, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

ΠΗΓΗ: Reporter