Επιστολές απόλυσης έλαβαν το βράδυ της Τρίτης οι εργαζόμενοι στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας από την εταιρεία Kition Ocean Holdings Ltd, μετά τον τερματισμό της σύμβασής της από το Υπουργείο Μεταφορών τη Δευτέρα. Ως εκ τούτου, η συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με τους Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών, που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης, μεταφέρθηκε για σήμερα το απόγευμα στις 4μμ.

«Χθες το βράδυ δόθηκαν επιστολές απόλυσης στους εργαζόμενους της Kition από την εταιρεία», είπε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, Χαράλαμπος Αυγουστή, σημειώνοντας ότι σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται κανονικά στο λιμάνι, αν και απολυμένοι.

«Επισπεύστηκε η συνάντηση με τους δύο Υπουργούς για σήμερα το απόγευμα, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε την ενημέρωση για τον τρόπο που θα εργοδοτηθούν». Είπε ότι ήδη υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τους Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών, ενώ έκανε αναφορά και σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ίδιο θέμα.

«Θεωρώ ότι όλοι έχουμε τη βούληση να μη θυματοποιηθούν αυτοί οι εργαζόμενοι, άρα θα βρεθεί ο τρόπος», ανέφερε.

Σημείωσε ότι είχε γίνει τη Δευτέρα μια προκαταρκτική συζήτηση με τον Υπουργό Εργασίας, όπου συζητήθηκαν κάποιες ιδέες για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα. «Θεωρώ ότι κάτι από αυτά που συζητήσαμε τη Δευτέρα θα εφαρμοστεί», είπε, σημειώνοντας ότι είναι αισιόδοξος.

Σήμερα το λιμάνι εργάζεται κάτω από την καθοδήγηση της Αρχής Λιμένων, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εργοδοτηθούν στην Αρχή Λιμένων. Επιβεβαίωσε ότι το λιμάνι δουλεύει κανονικά, παρόλο που δεν χρησιμοποιούνται οι γερανοί και τα μηχανήματα που ήταν ιδιοκτησία της Kition. «Τα πλοία φορτοεκφορτώνονται με άλλα μηχανήματα», είπε, αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι είπαν ότι ίσως να είναι λίγο πιο αργή η διαδικασία.

«Ελπίζω ότι το απόγευμα θα έχουμε πιο ξεκάθαρες απαντήσεις», είπε ο κ. Αυγουστή, σημειώνοντας ότι «είναι μονόδρομος να βρούμε λύση», καθώς οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που διενεργούν τις εργασίες στο λιμάνι τα τελευταία δύο χρόνια και «είναι απαραίτητοι να μείνουν στο λιμάνι για την ομαλή μετάβαση και εργασία του λιμανιού».

Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, Νάτια Κυρίτση, είπε στο ΚΥΠΕ ότι δόθηκε μια επιστολή από την εταιρεία Kition το βράδυ της Τρίτης, με την εταιρεία να θεωρεί ότι πλέον δεν έχει εργοδοτούμενους.

«Η θέση μας είναι ότι την ίδια δουλειά που είχε η Kition θα την πάρει κάποιος άλλος. Εκείνος πρέπει να τη δώσει στους εργαζόμενους που είναι μέσα και την κάνουν», είπε, σημειώνοντας ότι αυτοί είναι άνθρωποι καταρτισμένοι, επαγγελματίες, με ρυθμισμένους όρους εργασίας, που γνωρίζουν μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι τους όρους εργασίας τους.

«Το νέο καθεστώς θα πρέπει να εργοδοτήσει τους εργαζόμενους που έκαναν τη δουλειά του λιμανιού, με τους ίδιους όρους και τη συλλογική τους σύμβαση», ανέφερε. Διευκρίνισε ότι η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση λήγει την 1η Ιουνίου 2025, όταν και θα ανανεωθεί.

Ερωτηθείσα αν με την ανάληψη των δραστηριοτήτων του λιμανιού από την Αρχή Λιμένων θεωρείται το κράτος εργοδότης τους, απάντησε ότι δεν είναι διευκρινισμένο, σημειώνοντας ότι για τον Μάιο υποχρέωση καταβολής των οφειλών των εργαζομένων έχει η Kition.

Όπως είπε, στο λιμάνι απασχολούνται στο επιχειρησιακό κομμάτι καβοδέτες, αχθοφόροι, γερανοδηγοί, τεχνικοί ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, το τμήμα των logistics και γραφειακό προσωπικό.

Σημείωσε ότι τη Δευτέρα, σε συνάντηση, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, είπε ότι η Κυβέρνηση είναι θετική και δεν θέλει να θυματοποιήσει κανέναν εργαζόμενο.

«Σήμερα θα πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να ξεκαθαρίσουν, να υπάρξει μια συμφωνία για το κάτω από ποιο καθεστώς» θα εργάζονται οι εργαζόμενοι, είπε, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν.

Κληθείσα να επιβεβαιώσει ότι το λιμάνι δουλεύει κανονικά, υπό την Αρχή Λιμένων, είπε ότι «ναι, δουλεύει κανονικά, με τη συναίνεση των εργαζομένων».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε «να μην υπάρχει καμία ανησυχία ειδικότερα για τους εργαζομένους», για το θέμα του λιμανιού, το οποίο είναι και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης.

Τον τερματισμό της σύμβασης, με την εταιρεία Kition, συνολικής αξίας €1,2 δισεκατομμυρίων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, λέγοντας πως η απόφαση αυτή ουσιαστικά λήφθηκε μετά από διαβουλεύσεις με την Νομική Υπηρεσία.