Την ανάγκη να συντομεύσει η διαδικασία για την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ εξέφρασε στη εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού.

Αρχικά ανέφερε ότι την Παρασκευή θα παραστούν στο Δικαστήριο για το θέμα των 807 χιλιάδων ευρώ. «Εγώ ξέρω ότι όσα λεφτά βρίσκονται σε ένα μοναστήρι ανήκουν στην Μονή και σε κανέναν άλλο».

Επέλεξαν αυτόν τον τρόπο γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι στο εκκλησιαστικό κομμάτι στο τέλος δεν θα είναι καλά για αυτούς. Πρόσθεσε όμως ότι η διαδικασία αργοπορεί, χωρίς την ενημέρωση του κόσμου.

«Κάποιοι από τους συνοδικούς κάνουν δεύτερες σκέψεις να εισηγηθούν προς ήταν Ιερά Σύνοδο να θέσει χρονικά όρια. Ο ένας είναι ο Αρχιεπίσκοπος που δηλώνει ότι θα δοθεί άπλετος χρόνος για να διερευνηθούν τα πάντα και ο δεύτερος είναι ο Μητροπολίτης Κύκκου».

Τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να παρέμβει για συντόμευση της διαδικασίας. «Δημιουργείται ένα αίσθημα αναξιοπιστίας στους θεσμούς της εκκλησίας. Υπάρχει η αντίληψη από τον κόσμο ότι θέλει να χώσουν τα πράγμα κάτω από το χαλί. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο γιατί οι κατηγορίες που είδαν το φως της δημοσιότητα θα υπάρξουν κυρώσεις σίγουρα».

Ο κ. Κυριακού σημείωσε ότι οι δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες δεν μπορούν να τελέσουν μυστήρια αλλά δεν μπορεί κανένας να τους στερήσει το δικαίωμα να παραστούν σε ακολουθίες.

«Ήδη πηγαίνουν σε εκκλησίες. Η εκκλησιαστική δικαιοσύνη δεν λειτουργεί παράλληλα με αυτή της πολιτικής δικαιοσύνης. Αυτό που ενδιαφέρει την εκκλησιαστική δικαιοσύνη είναι η ουσία των πραγμάτων. Οι δύο Αρχιμανδρίτες δεν αμφισβητούν την αυθεντικότητα των βίντεο ή όσων έχουν ακουστεί.