Πολλοί έχουν μία ιστορία που θα θέλουν να διηγούνται στα παιδιά τους, άλλοι το κάνουν ήδη. “Κάτσε παιδί μου να σου πω τότε που…” και πάει λέγοντας. Ε, λοιπόν, τα παιδιά που απαρτίζουν την Κ19 του Ολυμπιακού έχουν μία τέτοια ιστορία να λένε από το βράδυ της Δευτέρας 22 Απριλίου.

Μπορεί να μην είναι η τελευταία τους σπουδαία ιστορία, τα στοιχεία που έχουν δείξει αυτό φανερώνουν, αλλά θα είναι ίσως η πρώτη τους. Η ημέρα που έστρεψαν τα βλέμματα όλη της Ευρώπης πάνω τους. Την ημέρα που στον “παγωμένο” ουρανό της Νιόν σήκωσαν στην κούπα του Youth League.

Ίσως ακόμη να πιστέψουν τι έχουν πετύχει

Ο μεγάλος τελικός είχε τελειώσει, το γλέντι με τους οπαδούς στο γήπεδο είχε ολοκληρωθεί, όπως και η τελετή της στέψης. Πολλά από τα παιδιά έμπαιναν στην μεικτή ζώνη για τις καθιερωμένες δηλώσεις και κοιτούσαν όλο καμάρι το μετάλλιό τους. Παράδειγμα ο Μουζακίτης,.. το πρόσωπό του έλαμπε, εκείνη την στιγμή έμοιαζε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος επί Γης.

Αυτή η παρέα παιδιών, γιατί για παιδιά πρόκειται, ίσως να μην έχει καταλάβει τι ακριβώς πετύχει. Εξαφάνισε ομάδες όπως η Μίλαν και η Μπάγερν, έδειξε απόλυτη ψυχραιμία στις ψυχοφθόρες στιγμές, όπως στα πέναλτι με τη Ναντ, την Λανς και την Ίντερ και έπιασε την κορυφή.

Μία ελληνική ομάδα (που η γκρίνια για το level των ακαδημιών μας είναι διάχυτη) είναι στο ευρωπαϊκό… Έβερεστ του νεανικού επιπέδου. Μάλιστα, γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά διασυλλογικό τρόπαιο της UEFA και κλείνει με αυτόν τον τρόπο το μάτι στους μεγάλους, οι οποίοι έχουν τη δική τους δύσκολη ευρωπαϊκή αποστολή.

Αυτό που έκαναν οι Νέοι του Ολυμπιακού είναι ανεπανάληπτο. Τα έβαλαν με μεγάλες σχολές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και τις “έσβησαν”. Απόλυτο παράσημο για την δουλειά που γίνεται στον Ρέντη. Απόδειξη πως εάν υπάρχει στοχοπροσήλωση και η δημιουργία ενός κατάλληλου αναπτυξιακού περιβάλλοντος, όλα γίνονται.

Τους είδε η Ευρώπη και η… Νότια Αμερική

Από το γήπεδο της Νιόν παρέλασαν αστέρες, όπως ο Φίγκο και ο Βιεϊρά. Παράλληλα, όλη η ηγεσία της UEFA ήταν παρούσα στο γήπεδο απέναντι από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Όλα τα μάτια ήταν πάνω στους Νέους του Ολυμπιακού και αυτοί τι έκαναν;

Ο Παπακανέλλος έβγαλε γι’ ακόμη μία φορά το ποδοσφαιρικό του θράσος και χόρεψε την άμυνα της Μίλαν, ο Μπακούλας πέτυχε το γκολ της ζωής του με ανάποδο ψαλίδι, ο Μουζακίτης πέρα από το πέναλτι ήταν “μηχανάκι” στον άξονα, ο Πνευμονίδης ήταν μόνιμος κίνδυνος αριστερά και ο Κουτσίδης έβαλε στην “τσέπη” του το αστέρι των ροσονέρι, Φρανσέσκο Καμάρντα.

Αυτά τα παιδιά δεν μάσησαν ακόμη και με τα μάτια πάνω τους. Αυτά τα… μάτια δεν ήταν μόνο ευρωπαϊκά. Η Φλαμένγκο περιμένει τον Ολυμπιακό σε έναν ιστορικό αγώνα για το Διηπειρωτικό Κ20 στο Μαρακανά. Να, λοιπόν, που θα έχουν κι άλλη ιστορία να διηγούνται σε λίγους μήνες.

Είχαν τον σωστό “πατέρα”

Αυτά τα παιδιά είχαν και τον σωστό πατέρα. Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος ήταν εκείνος που τους πίστεψε από την πρώτη στιγμή. Από το παιχνίδι κόντρα στη Λέτσε θεωρούσε πως είχαν τα φόντα για να πετύχουν κάτι σπουδαίο, πράγμα το οποίο πέτυχαν.

Απέναντι στη Μίλαν, έβλεπε την ομάδα του να χάνει λίγο έδαφος μετά την πίεση που ασκούσε στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και φώναξε στους ποδοσφαιριστές του “Πάμε να κάνουμε το γκολ”. Δεν παύει να τους πιστεύει ποτέ. Τους ενθαρρύνει, αλλά δεν τους “φουσκώνει”.

Μετά και τα συνεχόμενα γκολ των ερυθρόλευκων και με τη Μίλαν να πιέζει για να μειώσει ο Συλαϊδόπουλος φώναξε “Δεν έχει τελειώσει το ματς“. Μία προτροπή του πατέρα προς τα παιδιά του να προσέχουν, όταν νομίζουν πως όλα είναι τέλεια.

Ο προπονητής της Κ19 του Ολυμπιακού δεν είναι απλώς ένας τεχνικός, αλλά η πατρική φιγούρα αυτών των παιδιών που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης. Ο απαραίτητος άνθρωπος για την επιτυχία των Νέων και ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον ερυθρόλευκο οργανισμό.

ΠΗΓΗ: SPORT24