Στο άκουσμα του ονόματος του Άθου Στυλιανού, το μυαλό του καθενός πάει στο futsal και κάθε άλλο παρά άδικα γίνεται αυτό.

Συνέντευξη στον Χρίστο Χρίστου

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του με το συγκεκριμένο άθλημα στην Κύπρο, ζει το futsal από την γέννηση του στο νησί μας και ακόμα το υπηρετεί από την σημαντικότερη θέση την οποία μπορεί να κατέχει ένας προπονητής στην Κύπρο.
Ο Ομοσπονδιακός μας προπονητής παραχώρησε στο balla.com.cy μια συνέντευξη ζωής όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος, λίγες μέρες μετά την μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης της Εθνικής μας στην τελική φάση του EURO.
Έπαιξε ανοικτό ποδόσφαιρο αλλά ήταν συνειδητή η επιλογή του να γίνει προπονητής futsal, η συνέντευξη  τον  ταξίδεψε περίπου 30 χρόνια πίσω όταν γνώρισε για πρώτη φορά το άθλημα, θυμήθηκε τις πρώτες του επιτυχίες για να φτάσουμε στο σήμερα, στις χρυσές σελίδες που γράφει την τελευταία 4ετία με οδηγό τον ίδιο η Εθνική μας ομάδα.

Ο ίδιος το εκφράζει με πιο… κομψό τρόπο, αλλά εμείς το λέμε ότι η φετινή επιτυχία της Εθνικής γλίτωσε το Κυπριακό futsal από την ταφόπλακα.
Τον… αγχώνει το μέλλον του αθλήματος, είναι ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της ΚΟΠ (σε όλες τις Εθνικές), έχει άποψη και οι θέσεις του πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψην.

Αρχικά ο κ. Στυλιανού ήθελε να στείλει ένα μήνυμα που έχει να κάνει με τον σεβασμό: «Είναι αρετή να σέβεσαι την ιστορία σου και τους ανθρώπους που ήταν μέρος της καθημερινότητας σου και είναι υγεία και ευγένεια να σέβεσαι την ιστορία των άλλων».

Ακούγοντας κάποιος το όνομα Άθως Στυλιανού, το μυαλό πάει αμέσως στο Κυπριακό futsal. Ξέρω ότι δεν αποδέχεστε το γεγονός αυτό αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Πως το εισπράττετε κύριε Στυλιανού; «Δεν είμαι εγώ που έφερα το futsal στην Κύπρο. Ένας από τους πρωτεργάτες ήταν Σοφούλλης Στυλιανού ο οποίος μου έδειξε και τον δρόμο. Με πήρε μαζί του σαν βοηθό του στην Πανεπιστημιάδα στην Πορτογαλία και από εκεί άρχισαν όλα. Αυτός ουσιαστικά μου έδειξε τον δρόμο και ήταν μια πρόκληση για εμένα να μπω σε ένα αγνό και παρθένο άθλημα όπως ήταν τότε το futsal στην Κύπρο και να εξελιχθώ σαν ποδοσφαιριστής και σαν προπονητής. Δεν υπήρχαν λεφτά τότε, το κάναμε επειδή μας άρεσε. Μπήκα ουσιαστικά στο άθλημα το 1997 και το έζησα από την βρεφική του μορφή μέχρι και τώρα».

ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ FUTSAL TOY ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ…

Η πρώτη σας ομάδα πια ήταν; «Η πρώτη μου ομάδα ήταν ο Παρνασσός. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι ήμουν παρών στην συνάντηση όπου ουσιαστικά δημιουργήθηκε η ομάδα futsal Παρνασσός Στροβόλου. Μου φώναξε τότε η οικογένεια Πίσση για εκείνο το εγχείρημα που θα έκανε και τους ευχαριστώ και δημόσια. Ανέλαβα παίκτης-προπονητής από το 1998 μέχρι το 2003 και είχαμε μια ομάδα ανταγωνιστική και γεμάτη υγεία».

ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ…

«Μετά τον Παρνασσό, επόμενη στάση ήταν η Εθνική ομάδα, ήταν η πρώτη μου θητεία. Τότε ήρθε και η πρώτη επιτυχία της Εθνικής όταν διακριθήκαμε σε διεθνές τριεθνές τουρνουά στην Αλβανία με την οικοδέσποινα Αλβανία και με την συμμετοχή της Αγγλίας».

Ο ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ…

Πως νιώθει κάποιος που είναι ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της ΚΟΠ γενικότερα και του futsal ειδικότερα; «Αν είναι έτσι, νιώθω υπέρτατη χαρά και ευχαριστώ την ομοσπονδία για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μου κάνει να εκπροσωπώ την πατρίδα μου και να βιώνω αυτά τα συναισθήματα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων τα οποία δεν περιγράφονται με λόγια».

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ, ΤΟ G.C.SCHOOL

Τι ακολούθησε; «Το 2007 ανέλαβα το G.C. School σε εκείνη την καινούρια προσπάθεια που άρχιζαν εκεί. Τερματίσαμε στην 3η θέση , φτάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου και το κατακτήσαμε. Ήταν μια τεράστια επιτυχία».

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ!

Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου ήρθε η πρόταση από την Ομόνοια, μια επίσης σχετικά καινούρια προσπάθεια για να ανέβει η ομάδα επίπεδο και να μπει σε άλλη βάση: «Ναι ήρθε η πρόταση από την Ομόνοια την οποία οδηγήσαμε στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της. Μπήκε και η Ομόνοια τότε για τα καλά στον χάρτη του futsal».

H συνέχεια: «Ακολούθησαν δύο χρόνια στην Αραράτ, ενώ σαν Τεχνικός Σύμβουλος στην συνέχεια βοήθησα και μια νέα ομάδα την Ελπίδα Αστρομερίτη».

ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

«Ανέλαβα ξανά την Εθνική ομάδα το 2016. Το 2020 ήρθε η μεγάλη επιτυχία στην Βοσνία, ακολούθησε το 2022 η συμμετοχή μας σε όμιλο του Παγκοσμίου και πριν μερικές μέρες η πρόκριση σε όμιλο του EURO».

Ποια από τις τρεις προκρίσεις θεωρείτε την μεγαλύτερη επιτυχία: «Ήταν μεγάλες οι προκρίσεις και το 2020 και το 2022. Δεν είναι λίγο πράγμα να βρίσκεσαι στο κυρίως ταμπλό του Παγκοσμίου. Αφουγγραζόμενοι όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το futsal στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, η φετινή επιτυχία θεωρώ ότι ήταν η μεγαλύτερη. Βάζοντας όλα τα δεδομένα κάτω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πιθανή αποτυχία θα έφερε αλυσιδωτές άσχημες εξελίξεις όχι μόνο στην Εθνική αλλά γενικότερα στο Κυπριακό futsal».

ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ FUTSAL

Κύριε Στυλιανού, με βάση τα προβλήματα του αθλήματος ίσως η επιτυχία αυτή να γλίτωσε το Κυπριακό futsal από το να μπει μια ταφόπλακα από πάνω του. Μαθαίνουμε ότι κάτι ανάλογο λέχθηκε και στα ενδότερα της ΚΟΠ, ότι δηλαδή αυτή η επιτυχία κρατάει ζωντανό το futsal για τουλάχιστον για τα επόμενα δυόμιση χρόνια: «Δεν είναι υπερβολή αυτό. Γι’ αυτό είπα πριν ότι πιθανή αποτυχία ίσως να έφερνε αλυσιδωτές εξελίξεις. Οι Κύπριοι φουτσαλιστές πλέον έχουν κίνητρο. Θα κυνηγήσουν να μείνουν σε καλή κατάσταση για να βρίσκονται εντός του πεδίου των επιλογών μου για το EURO. Θα ψάξουν ομάδες για του χρόνου όσες και να είναι αυτές που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα».

Η… ΤΡΙΧΑ ΚΑΓΚΕΛΟ: Η ΕΠΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΤΟ 2020…

Μιλήσατε για τις συνεχόμενες επιτυχίες και μου ήρθε στο μυαλό εκείνη επική ομιλία σας στα αποδυτήρια τον Φεβρουάριο του 2020 πριν από τον αγώνα με τον Γιβραλτάρ, μια ομιλία που πήρε μεγάλη δημοσιότητα και απέσπασε πέρα για πέρα θετικά σχόλια: «Δεν θέλω να αναφερθώ πολύ σε αυτό γιατί ήταν μια ομιλία αποδυτηρίων που δεν περίμενα να πάρει τόση έκταση. Ήταν μια ομιλία πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι που σε περίπτωση νίκης θα πετυχαίναμε μια μεγάλη πρόκριση. Ήταν μια έμπνευση της στιγμής αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των παικτών και εκ του αποτελέσματος αυτή η ψυχολογική ώθηση έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα»

«ΕΙΝΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΦΟΥΤΣΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ;»

Γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τους Κύπριους και για τους ξένους στις ομάδες το τελευταίο διάστημα. Ποια είναι η δική σας θέση; «Η ουσία για εμένα είναι η δεξαμένη επιλογών του ομοσπονδιακού προπονητή και πόσο μεγάλη η μικρή θα είναι αυτή. Είχαμε στην αποστολή αρκετούς ποδοσφαιριστές κοντά στα 34-35 χρόνια. Δεν ξέρω αν θα συνεχίζουν να αγωνίζονται και τη νέα χρονιά».

Τι θα γίνει με τις επιλογές σας; Η Εθνική μας βρίσκεται στο κυρίως ταμπλό του EURO: «Δεν υπάρχει πλέον Εθνική κάτω των 19. Υπάρχουν 20-25 ποδοσφαιριστές για το ροτέισιον και είναι ερασιτέχνες. Τίθενται πολλά ερωτήματα. Αν αυτοί οι ποδοσφαιριστές μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια από την εργασία τους για 25 μέρες για την προετοιμασία, τα φιλικά και τα επίσημα. Είναι οικογενειάρχες, είναι και η οικογένεια τους στην μέση. Δεν αδικώ κανέναν. Είμαι προετοιμασμένος ότι δεν θα πηγαίνουν στις αποστολές οι κορυφαίοι, οι πιο φορμαρισμένοι και οι πιο έτοιμοι την δεδομένη στιγμή που θα γίνεται η κλήση».

Αφουγκραζόμενος όλα αυτά τα προβλήματα, ποιος είναι ο στόχος της Εθνικής μας σε αυτό το EURO; «Να δούμε πρώτα την κλήρωση και τους αντιπάλους μας. Να δούμε ποιοι είναι στο πλαίσιο για να διεκδικήσουμε βαθμούς. Συμμετέχουν οι καλύτερες Εθνικές ομάδες της Ευρώπης. Όπως και να έχουν τα πράγματα θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια αξιοπρεπέστατη παρουσία και αν υπάρχει διαφορά δυναμικότητας και ποιότητας θα υπερισχύσει, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Σε δηλώσεις σας μετά από τα παιχνίδια είπατε ότι αυτό που ζήσατε ήταν ανεπανάληπτο, αναφερόμενος βέβαια στον κόσμο, στα παιδιά που ήταν στην κερκίδα και τραγουδούσαν για την Εθνική ομάδα: «Οφείλω τεράστιες ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας, στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς τους και τους επιθεωρητές για την ξεχωριστή βοήθεια και συμπαράσταση στην πρόσφατη επιτυχία. Η εικόνα στις κερκίδες ήταν πανέμορφη, ενώ τα παιδιά με την αγνότητα τους μετέφεραν την αγάπη στους φουτσαλιστές οι οποίοι ένιωσαν πολύ την ατμόσφαιρα και το ανταπέδωσαν με την παρουσία και τις νίκες τους στο γήπεδο. Τους ευχαριστούμε».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ FUTSAL

Παραμένει ερωτηματικό η επόμενη μέρα στο Κυπριακό futsal, η ΚΟΠ ενημέρωσε ότι έγινε ήδη μια συνάντηση. Πως βλέπετε τα πράγματα; «Το λέω ξανά ότι η δεξαμενή επιλογών είναι περιορισμένη. Περιμένω κι’ εγώ τις εισηγήσεις των ομάδων. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτή την στιγμή για την επόμενη μέρα».

Θα έχουμε πρωτάθλημα τη νέα σεζόν; «Θα έχουμε πρωτάθλημα αλλά δεν μπορώ να ξέρω τον ακριβή αριθμό των ομάδων».

ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ 40 ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟ… ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ!

Ο κύριος Στυλιανού εδώ και 30 χρόνια ζει το Κυπριακό futsal και είναι πλέον κατάλληλος να μας απαντήσει το γιατί από τρεις κατηγορίες και  περίπου 40 σωματεία, ψάχνουμε τις ομάδες με το σταγονόμετρο.

Ζήσατε το Κυπριακό  futsal από την γέννηση του. Τι δεν πήγε καλά και φτάσαμε σε οριακό σημείο όσον αφορά την ύπαρξη του; «Παλιά υπήρχε ο ρομαντισμός, πολλές παρέες ένωναν την αγάπη τους για το άθλημα και είχαμε Παγκύπρια μεγάλο αριθμό ομάδων. Στην πορεία το οικονομικό, η ένταξη των σωματείων έφερε την αύξηση των προϋπολογισμών, την είσοδο ξένων και εκεί ήρθε αυτόματα η διαφορά δυναμικότητας. Αυξήθηκε ο ανταγωνισμός, χάθηκε ο ρομαντισμός και ακολούθησε μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων για να φτάσουμε στην σημερινή επικίνδυνη για την ύπαρξη του futsal κατάσταση. Επίσης το γηπεδικό είναι σημαντικός παράγοντας»

Ο ΑΘΩΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΕΖΗΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ… ΦΟΥΡΝΙΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ!

Υπάρχει ταλέντο στην Κύπριο φουτσαλιστή; «Προσωπική μου άποψη και μόνο είναι ότι όλοι οι Κύπριοι βρίσκονται πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο. Αυτό κάνει και πιο εύκολο το έργο το δικό μου και του εκάστοτε ομοσπονδιακού που επιλέγω 14 ποδοσφαιριστές ισάξιους. Δεν υπάρχει star system στον Κύπριο φουτσαλιστή. Όποιος έρθει αντιμετωπίζεται το ίδιο και είναι το ίδιο ανταγωνιστικός όπως όλοι».

Ποια ήταν η καλύτερη φουρνιά Εθνικής ομάδας κατά την άποψη σας; Η τότε φουρνιά ή η σημερινή; «Έζησα όλες τις φουρνιές της Εθνικής futsal. Υπήρχαν πάντα καλοί φουτσαλιστές αλλά επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα σε κάποιον που ίσως να μην είναι και τόσο γνωστός σε σχέση με κάποιους άλλους. Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον Χρύσανθο Ζαμπά, έναν φουτσαλιστή ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει νωρίς το futsal. Θα μπορούσε να αγωνιστεί άνετα εκτός Κύπρου. Επίσης άλλος ένας ολοκληρωμένος φουτσαλιστής σε προσωπικότητα, σοβαρότητα, ατομική τακτική και ομαδική τακτική είναι ο Λάμπρος Βασιλείου. Υπάρχουν και άλλοι που βοήθησαν τις ομάδες τους, βοήθησαν απίστευτα την Εθνική και το Κυπριακό futsal γενικότερα. Υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι φουτσαλιστές».

«Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ»

Μετανιώσατε για κάποια από τις επιλογές σας όλα αυτά τα χρόνια; «Όχι δεν μετάνιωσα, όλες οι επιλογές-αποφάσεις ήταν συνειδητές. Πάντα υπάρχει και το καλύτερο. Πάντα οι επιλογές μου είχαν σκοπό το καλό της ομάδας και ποτέ η ομάδα δεν ήταν προσωποποιημένη. Θεωρώ ότι ποτέ δεν ένιωσα να αδικώ κάποιον ποδοσφαιριστή».

Η αλήθεια είναι ότι σε χαρακτηρίζουν λάτρη της πειθαρχίας και ότι οι ομάδες σας ποτέ δεν είναι προσωποποιημένες. Τι απαντάτε; «Η καλύτερη απάντηση είναι η πρόκριση στη Βοσνία, η πρόκριση στη Νορβηγία και η πρόσφατη στην Κύπρο. Ένα πρόσωπο μπορεί κάποια στιγμή να απουσιάσει για κάποιο λόγο, αυτό που δεν πρέπει ποτέ να απουσιάσει είναι το ομαδικό πνεύμα, η πειθαρχία, η στοχοπροσήλωση και να μην ξεχνά ποτέ ποιους εκπροσωπείς».

Ποια ήταν η κορυφαία σας στιγμή όλα αυτά τα χρόνια; «Χαρακτηριστικές στιγμές χαράς είναι αυτές που κατακτάς έναν τίτλο, ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο, ένα τρόπαιο. Όλα αυτά μέχρι το 2020. Οι συνεχόμενες επιτυχίες της Εθνικής είναι σημαντικές. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι τόσο αυτό όσο το γεγονός ότι η Εθνική πρεσβεύει μια πατρίδα που είναι ημικατεχόμενη και χρειάζεται αυτό να το δείξουμε και στο εξωτερικό. Οι επιτυχίες της Εθνικής ήταν η καλύτερη διαφήμιση».

«ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ FUTSAL»

Θα μπορούσε η Εθνική futsal να χαρακτηριστεί η αγαπημένη σου ομάδα; «Με όσες ομάδες έχω συνεργαστεί στην αθλητική μου πορεία έχω δημιουργήσει όμορφες γνωριμίες και έχω αγαπημένους ανθρώπους. Η Εθνική futsal είναι η ομάδα που μου χάρισε μια αλληλουχία θετικών συναισθημάτων και φυσικά της έχω πολύ μεγάλη αγάπη».

ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ… ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΑΠΟΕΛ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ!

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που σας συνοδεύει είναι ότι υπηρετήσατε στους δύο… αιώνιους του Κυπριακού ποδοσφαίρου ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια με διαφορετική ιδιότητα στην κάθε περίπτωση: «Ναι και είναι τιμή μου που από διαφορετικά πόστα υπηρέτησα τους δύο μεγάλους και ιστορικούς συλλόγους. Στο ΑΠΟΕΛ σαν ποδοσφαιριστής στο ανοικτό ποδόσφαιρο για μια 5ετία έχοντας δίπλα μου μεγάλους ποδοσφαιριστές για συμπαίκτες και συνεργάστηκα με προπονητές όπως οι Φέργκιουνσον,  Μάρκοβιτς και Κάσιντι. Στην Ομόνοια διετέλεσα προπονητής futsal και είχα την τιμή και στο τέλος την χαρά να την οδηγήσω στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της. Καταθέτω μεγάλο σεβασμό στα δύο αυτά σωματεία αλλά και στα υπόλοιπα που υπηρέτησα, για όλους τους συμπαίκτες μου, προπονητές μου, συνεργάτες μου και φουτσαλιστές που είχα υπό τις οδηγίες μου».

Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστείς την παρουσία σου σε δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Κύπρου από διαφορετικά βέβαια πόστα; «Είναι πολύ εύκολο όταν αναγνωρίζεις την εμβέλεια των δύο αυτών σωματείων και σέβεσαι την ιστορία και τον κόσμο τους. Πέντε χρόνια σαν ποδοσφαιριστής στο ΑΠΟΕΛ και ένας χρόνος σαν προπονητής στην Ομόνοια με την κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν κομμάτια της ιστορίας που κάθε σοβαρός άνθρωπος  οφείλει να τα αναφέρει. Ευχαριστώ δημόσια αυτούς τους δύο πολύ μεγάλους συλλόγους που με αγκάλιασαν, με τίμησαν και με εξέλιξαν σαν άνθρωπο του αθλητισμού και με έκαναν καλύτερο και πιο σοφό άνθρωπο»

Για την αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες: «Το θέμα της αντιπαλότητας πρέπει να περιορίζεται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και για όση ώρα διαρκεί ένας αγώνας. Υγιής αθλητισμός είναι να στέλνουμε μηνύματα για περιορισμό εντάσεων που ξεφεύγουν από τα όρια των αθλητικών πλαισίων».

«ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΓΗΠΕΔΟ, ΜΟΝΟ ΣΤΟ FUTSAL EINAI ΦΥΣΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ»

Ξέρω ότι παρακολουθείτε τα πάντα γύρω από το ποδόσφαιρο, έχετε άποψη για όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο αλλά δεν πηγαίνετε γήπεδο. Σας λείπει; «Όχι. Μου αρέσει πολύ να βλέπω ποδόσφαιρο από την τηλεόραση. Ζωντανά από το γήπεδο παρακολουθώ μόνο αγώνες futsal λόγω της παρουσίας μου στην Εθνική. Στο ανοικτό ποδόσφαιρο παρακολουθώ τα τεκταινόμενα χωρίς την φυσική μου παρουσία στο γήπεδο».

Πέραν από το ΑΠΟΕΛ σε ποιες άλλες ομάδες αγωνιστήκατε; «Αγωνίστηκα στο ΘΟΙ Λακατάμιας, στον Κεραυνό σε α’ και β’ κατηγορία και τελευταία μου ομάδα ήταν η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας».

Γιατί δεν συνεχίσατε στην προπονητική στο ανοικτό ποδόσφαιρο και επιλέξατε το futsal; «Ήταν συνειδητή επιλογή. Όπως είπα και πριν ήταν μια πρόκληση για εμένα να μπω σε ένα αγνό και παρθένο άθλημα όπως ήταν τότε το futsal στην Κύπρο και να εξελιχθώ σαν προπονητής».

Έχεις αγαπημένο προπονητή από την ποδοσφαιρική σου πορεία; «Καταθέτω σεβασμό και εκτίμηση σε όσους συνεργάστηκα μαζί τους και μου έμαθαν βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Δεν κρύβω την ιδιαίτερη μου συμπάθεια στον Τάκη Αντωνίου που τον είχα συμπαίκτη στο ΑΠΟΕΛ και προπονητή στον Κεραυνό Στροβόλου σε β’ και α’ κατηγορία. Του αποδίδω τον απαιτούμενο σεβασμό γιατί μαζί του απόλαυσα το ποδόσφαιρο και άγγιξα τα ποδοσφαιρικά μου όρια»

Το καταληκτικό σας μήνυμα και σε σχέση με τον οπαδισμό για τον οποίο κάναμε λόγο πιο πάνω: «Επειδή μιλάμε για αθλητισμό, η αγάπη και η αφοσίωση σε μια ομάδα, σε έναν σύλλογο είναι επιλογή. Η αποδοχή της επιλογής των άλλων ανθρώπων να αγαπούν και να αφοσιώνονται στην δική τους ομάδα είναι πολιτισμός και κατάθεση ποιότητας χαρακτήρα και πνευματικού επιπέδου».

Αν το γεγονός ότι ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για τους διεθνείς ποδοσφαιριστές; «Ο Πενταδάκτυλος αποτελεί για εμάς ζωντανό φάρο έμπνευσης. Όταν η μνήμη συνειδητά εξασθενεί ο Πενταδάκτυλος μεριμνά να ενισχύεται η όραση».