Η ρούκι χρονιά του Σάσα Βεζένκοβ στο NBA ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Ήταν μία σεζόν με αρκετά πάνω-κάτω, αρκετά μέσα-έξω στο ροτέισον και δύο τραυματισμούς στον αστράγαλο που τον πήγαν πίσω. Σε αυτά τα θέματα – και πολλά ακόμα – αναφέρθηκε και ο ίδιος στην συνέντευξη Τύπου των Κινγκς.

Στο NBA αποτελεί παράδοση όλοι οι παίκτες να μιλούν στα ΜΜΕ μετά το τέλος της σεζόν, με τον Βεζένκοβ να είναι διαθέσιμος και να απαντάει απολύτως ειλικρινά σε όσες ερωτήσεις δέχθηκε. Μίλησε για τις δυσκολίες προσαρμογής, τους τραυματισμούς που τον πήγαν πίσω, το πώς ήταν δύσκολο να βρει ρυθμό όταν δεν ήξερε καλά-καλά αν θα παίξει σε κάποια παιχνίδια, το γεγονός ότι υπήρχαν στιγμές που πίστευε ότι άξιζε να παίξει περισσότερο, αλλά και ότι θεωρεί πως πήρε την σωστή απόφαση όταν άφησε την Ευρώπη για να πάει στο NBA.

Αναλυτικά ο Σάσα Βεζένκοβ δήλωσε:

Για την πρώτη του σεζόν στο NBA“Γενικά ήταν μία περίεργη σεζόν με πολλά πάνω-κάτω. Ήταν ένα νέο παιχνίδι, μία νέα ζωή. Είχα κάποιους τραυματισμούς. Προσπάθησα να προσαρμοστώ όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Δυστυχώς η σεζόν τελείωσε νωρίς, θέλαμε να πάμε μακριά στα playoffs.

Πρέπει να μάθουμε από αυτό. Ηταν μία νέα εμπειρία. Ήθελα κάθε μέρα να είμαι καλύτερος. Δυστυχώς αυτοί οι δύο τραυματισμοί με κράτησαν πίσω. Η κατάσταση ήταν δύσκολη και διαφορετική”.

Για το τι έμαθε για το NBA και πού πρέπει να βελτιωθεί“Αρχικά ότι το ταλέντο εδώ είναι τρελό. Μπορείς να το δεις από την τηλεόραση, αλλά είναι άλλο να το δεις ζωντανά. Το άλλο είναι ο ρυθμός του παιχνιδιού. Πόσο γρήγορα γίνονται όλα. Πρέπει να βελτιωθώ σε όλα. Το μόνο καλό είναι ότι η offseason είναι μεγάλη και όλοι έχουν πολύ χρόνο να δουλέψουν και να βελτιωθούν”.

Για το αν σκοπεύει να δουλέψει στο Σακραμέντο ή σπίτι του“Δεν ξέρω ακόμα. Αλλά δεν θα πω ψέματα, μού λείπει το σπίτι μου, οπότε θα πάω πρώτα πίσω και βλέπουμε”.

Για το στοιχείο του παιχνιδιού του που θα δουλέψει στην offseason για να βελτιωθεί“Θα δουλέψω σε όλα όπως κάθε χρόνο. Στην Ευρώπη δεν είχα τόσο χρόνο, επειδή η σεζόν τελειώνει μέσα Ιουνίου. Έχω πολύ χρόνο, αλλά αυτή είναι η διαφορά, οι παίκτες του NBA έχουν πολύ χρόνο, ειδικά αν δεν μπουν στα playoffs. Έχω 5-6 μήνες να δουλέψω στο παιχνίδι σου και εγώ θέλω να βελτιωθώ γενικά”.

Για το πώς πιστεύει ότι βοήθησε την ομάδα όταν πήρε χρόνο συμμετοχής: “Είναι δύσκολο επειδή καταλαβαίνω ότι ο κορμός της ομάδας είναι 7 παίκτες και όλοι υπόλοιποι μπορεί να αλλάξουν ανάλογα τον αγώνα. Αυτό πρέπει να κάνουμε, γιατί για αυτό πληρωνόμαστε. Αλλά είναι δύσκολο επειδή μπορεί να παίξεις σε ένα παιχνίδι, ή πέντε παιχνίδια με λίγο χρόνο για να δείξεις τι μπορείς να κάνεις. Για αυτό έχουμε ρόλους, αυτό είναι η ομάδα.

Μπορώ να πω ότι είναι δύσκολο. Πρέπει να είσαι δυνατός πνευματικά. Και κάποιες φορές μέσα στην σεζόν σου λείπει, χάνεις το μονοπάτι σου. Χρειάζεσαι λίγο από όλα. Να παίξεις 1-2 καλά παιχνίδια για να νιώσεις καλά. Είναι περίεργο και δύσκολο”.

Για το πώς έμενε έτοιμος ανά πάσα στιγμή“Είναι δύσκολο, επειδή η στιγμή σου μπορεί να έρθει τώρα ή σε 10 μέρες ή 10 αγώνες. Ποτέ δεν ξέρεις. Μπορείς μόνο να δουλέψεις σκληρά. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που παίζεις σχεδόν κάθε μέρα και πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος. Πρέπει να είσαι δυνατός πνευματικά και σωματικά”.

Για το αν σκέφτηκε ποτέ μέσα στην σεζόν ότι έκανε την λάθος επιλογή που πήγε στο NBA“Έκανα την σωστή επιλογή, καμία αμφιβολία. Αν αμφέβαλα για άλλα πράγματα; 100%. Αλλά όχι για την επιλογή να έρθω. Ήταν σπουδαία ευκαιρία, δεν μπορείς να πεις όχι όταν οι συνθήκες είναι σωστές. Αμφιβάλλω για άλλα πράγματα, αλλά όχι για αυτό”.

Για το αν αισθάνθηκε μέσα στην σεζόν ότι έκανε κάτι που τον έκανε να πιστέψει ότι μπορεί να βρει έναν σταθερό ρόλο στο NBA“Είναι δύσκολη ερώτηση, γιατί το τι πίστευα ότι θα μπορούσα να έχω και τι είχα είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Αν με ρωτούσες για τον ρόλο που είχα φέτος, ήταν δύσκολο. Πρέπει να είσαι έτοιμος, στο ένα παιχνίδι παίζεις καλά, στο άλλο όχι. Έχεις 10 λεπτά ή λιγότερο, ίσως 5 λεπτά, και πρέπει να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Κάποιες στιγμές παίζεις καλά, κάποιες δεν δουλεύει. Η επίδρασή σου στο παιχνίδι δεν είναι μεγάλη.

Είμαι θετικός τύπος. Προσπαθώ να είμαι θετικός για τους συμπαίκτες και την ομάδα. Νομίζω ότι έκανα 100% αυτό που μου ζητήθηκε”.

Για τον Μαλίκ Μονκ“Είναι σπουδαίος τύπος. Όταν ήμασταν τραυματίες και οι δύο, μιλήσαμε πολύ. Μιλούσαμε όλη την ώρα στον αγώνα. Είναι σπουδαίος παίκτης, σπουδαία προσωπικότητα. Έχει ταλέντο. Ελπίζω να μείνει, αλλά ακόμα και αν δεν μείνει του εύχομαι τα καλύτερα. Του αξίζουν τα καλύτερα, ήταν ο 6ος παίκτης της σεζόν. Είναι σημαντικός και φάνηκε η επιρροή του. Χωρίς αυτόν πέσαμε από την 5η στην 9η θέση σε 2.5 εβδομάδες. Βλέπεις την επιρροή του”.

Για το πόσο δύσκολο ήταν από εκεί που ήταν MVP στην EuroLeague να γίνει ρολίστας στο NBA“Είναι δύσκολο. Πάντα σκέφτεσαι… είμαστε άνθρωποι, σε όλους αρέσει η προσοχή, σε όλους αρέσει να έχουν ευθύνες. Ακόμα και σε άλλο επίπεδο, στο δικό σας επάγγελμα (σ.σ των δημοσιογράφων), σε άλλες δουλειές έχετε περισσότερες αρμοδιότητες από ότι αλλού.

Ήξερα πού ήρθα. Ήξερα τι γίνεται. Κάποιες φορές σκεφτόμουν ότι μπορούσα να βοηθήσω, άλλες φορές ότι άξιζα να παίζω περισσότερο. Πρώτα όμως κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, τα δικά μου λάθη, αλλά είναι δύσκολο επειδή είμαστε άνθρωποι. Όλοι θέλουμε να παίζουμε. Αγαπάμε το παιχνίδι, μας αρέσει να παίζουμε, όλοι θέλουν να παίζουν περισσότερο. Ακόμα και τα παιδιά που παίζουν 35 λεπτά θέλουν να παίζουν 40 λεπτά. Ήταν δύσκολο”.