Η Κύπρος έφτασε στα όρια της και δε μπορεί να φιλοξενήσει άλλους μετανάστες, είναι το μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν παράνομα στη  Δημοκρατία και των αιτητών ασύλου ξεπερνά τις 80 χιλιάδες.

«7% του πληθυσμού είναι μετανάστες» 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στα όρια της. «Αυτή τη στιγμή το 7% του πληθυσμού μας είναι μετανάστες.  Τα σκάφη που φθάνουν συνεχώς με μετανάστες μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία.  Συνεργαζόμαστε μεν σε διμερές επίπεδο με τον Λίβανο, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητήσουμε και το γεγονός ότι, κάποιες περιοχές της Συρίας είναι σήμερα εκ των πραγμάτων ασφαλείς».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης φιλοξενούμενος στο Μεσημέρι και Κάτι έθιξε το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι πρόθυμα να συζητήσουν με την Συρία για αποχαρακτηρισμό περιοχών της επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο τα κράτη της πρώτης γραμμής όπως η Κύπρος.

«Μαύρη τρύπα»

H εφημερίδα Πολίτης επανέφερε στο προσκήνιο το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μέσω της πράσινης γραμμής από τα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οι αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται στα ίχνη οργανωμένου κυκλώματος το οποίο μεταφέρει μικρές ομάδες μεταναστών οδικώς κοντά στη νεκρή ζώνη και κατά τις βραδινές ώρες περνούν στις ελεύθερες περιοχές όπου τους περιμένουν συνεργάτες των διακινητών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ροές από την πράσινη γραμμή αποτελούν το 20% των παράνομων αφίξεων.

Το θέμα είχε αναδείξει στο παρελθόν με διαδοχικά ρεπορτάζ από το 2020 τόσο η εφημερίδα Σημερινή όσο και η Τηλεόραση ΣΙΓΜΑ αποκαλύπτοντας ότι οι μετανάστες έφταναν αεροπορικώς με τουρκικές αερογραμμές στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στο παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων.

Στα ρεπορτάζ παρουσιαζόταν μάλιστα η σύνδεση ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο με θέμα το μεταναστευτικό, μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές που διατηρούσαν σχέσεις με την Μουσουλμανική αδελφότητα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.