Την πρόθεση της Kυβέρνησης όλοι οι αγώνες να γίνονται χωρίς την παρουσία φιλάθλων, αν συνεχιστεί η βία στα γήπεδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα, μετά τα τελευταία περιστατικά που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αύξησης εγκληματικότητας και τι αναμένεται να κάνει η Κυβέρνηση για το θέμα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχουν γίνει αρκετές δηλώσεις για το συγκεκριμένο, πολύ σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία. «Αυτό που μετρά είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών και η ανακοίνωσή τους αφού υλοποιηθούν», σημείωσε.

Πώς απαντά στις επικρίσεις η ΚΟΠ

Η απόφαση του ΔΣ της ΚΟΠ για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων ήταν επιβεβλημένη, ανέφερε από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΚΟΠ, Κωνσταντίνος Σιαμπουλλής, στον απόηχο των επικρίσεων.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «έπρεπε να κάνουμε άμεσα κάτι γιατί τα πράγματα είχαν φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν σήκωναν άλλες αναβολές», σημείωσε, αναφερόμενος σε συνεχόμενα περιστατικά βίας στα γήπεδα που έθεσαν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ποδοσφαιριστών και άλλων που βρίσκονταν στους αγωνιστικούς χώρους.

«Θεωρούμε ότι με την απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων διευκολύνουμε την Αστυνομία στην αστυνόμευση των αγώνων. Δεν θα χρειάζεται να κάνει διαχωρισμό των κερκίδων, να επιβλέπει πορείες οπαδών σε άλλες πόλεις, σε άλλα γήπεδα σε εκτός έδρας αγώνες, αποφεύγονται οι αντεγκλήσεις μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων στα γήπεδα. Ελπίζουμε ότι θα είναι ένα μέτρο, το οποίο να φέρει άμεσα αποτελέσματα», είπε.

Ο κ. Σιαμπουλλής σημείωσε ότι το μέτρο «δεν ήταν κάτι που θέλαμε», καθώς, όπως ανέφερε, κανένας υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. «Όμως, κάποια πράγματα είσαι αναγκασμένος να τα προχωρήσεις, προκειμένου να αποφύγεις τα χειρότερα», είπε.

Ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στα γήπεδα, είπε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να απαντήσει η Αστυνομία και οι αρχές των σταδίων. «Η ΚΟΠ δεν έχει τον ρόλο της αστυνομίας. Το ποιοι ευθύνονται είναι γενικότερο (θέμα), υπάρχει γενικότερα μια έξαρση της βίας στην κοινωνία μας, όχι μόνο στα γήπεδα. Το ποδόσφαιρο είναι προέκταση της κοινωνίας, είναι κομμάτι της κοινωνίας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να ενώσουν δυνάμεις όλοι οι εμπλεκόμενοι, «να βρούμε λύσεις, για να μην απομακρύνουμε στο τέλος τους καλούς φιλάθλους και να νικήσουν οι χούλιγκανς. Αυτό είναι το ζητούμενο».

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις των ομάδων στην απόφαση της ΚΟΠ, είπε ότι η απόφαση στο ΔΣ της ΚΟΠ ήταν ομόφωνη. «Οι ομάδες δικαιούνται ασφαλώς να έχουν τις απόψεις τους, όμως όταν το θέμα τέθηκε ενώπιον του ΔΣ της ΚΟΠ όλες οι ψήφοι ήταν θετικές», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ομάδες που θα χάσουν έσοδα με αυτό το μέτρο, κυρίως μικρές ομάδες που περίμεναν να παίξουν με ομάδες που έχουν πολλούς φιλάθλους. «Όμως, το ΔΣ της ΚΟΠ παίρνει αποφάσεις και οφείλουν όλοι να τις σεβαστούν», είπε.