Το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους και όλοι μας έχουμε να λέμε ποδοσφαιρικές ιστορίες από τις εμπειρίες μας. Για την πλειονότητα του κόσμου οι επισκέψεις στο εξωτερικό συνδυάζονται με επισκέψεις σε μουσεία και αξιοθέατα. Για τον υποφαινόμενο οι επισκέψεις στο εξωτερικό συνοδεύονται από επισκέψεις σε ποδοσφαιρικά…μουσεία. Αυτό σημαίνει επισκέψεις στα γήπεδα της πόλης, εκεί που η κάθε ομάδα γράφει την δική της ιστορία. Οπόταν η επίσκεψη μας στην πόλη του Σέφιλντ έπρεπε να συνδυαστεί με επισκέψεις στα τρία κύρια γήπεδα της πόλης, του Χίλσμπορο, του Μπραμάλ Λέϊν αλλά και στο στάδιο «Σπίτι του ποδοσφαίρου», έδρα της Σέφιλντ FC.
Για τους καλά μυημένους η Σέφιλντ FC είναι η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε στον κόσμο και η επίσκεψη στον χώρο που αγωνίζεται η ιστορική αυτή ομάδα ήταν στο Bucket List μου. Ιδρύθηκε στις 24/10/1857 και μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης, είναι οι μοναδικές ομάδες στον κόσμο που τιμήθηκαν με το Fifa order of Merit.
Πηγαίνοντας εκεί αναρωτιόμουν τι θα συναντούσα στην έδρα της πρώτης ομάδας που ιδρύθηκε στον κόσμο αφού η ομάδα βρίσκεται στην 6η κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου και παλεύει εκεί.
Φτάνοντας στην περιοχή του Ντρόνφιλντ έδρα της ιστορικότερης ομάδας, συναντήσαμε τον Γκράχαμ Αμπερκρόμπι, υπεύθυνο του τμήματος επικοινωνίας της ομάδας, ο οποίος ανέλαβε χρέη ξεναγού.
Ξεκινήσαμε από τον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου όπου είδαμε από που μπαίνουν οι ομάδες για τα αποδυτήρια. Μπαίνοντας στα αριστερά βρίσκονται τα αποδυτήρια της γηπεδούχου ομάδας στα χρώματα της, κόκκινο και μαύρο. Δεξιά τα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων ενώ λίγο πιο κάτω το γραφείο της διοίκησης της ομάδας. Εκεί που είναι μαζεμένα τα τρόπαια, οι διακρίσεις αλλά και οι πιο σημαντικοί σταθμοί της ομάδας.
Μετά από αυτό περάσαμε στον αγωνιστικό χώρο όπου πίσω από τα γκολπόστ βρίσκεται η μοναδική κερκίδα που είναι με καθίσματα αλλά και στεγασμένη, χωρητικότητα 250 θεατών. Υπάρχει ακόμα μια κερκίδα στεγασμένη χωρητικότητας 600 θεατών, ενώ στον υπόλοιπο χώρο, γύρω από το γήπεδο μπορούν να σταθούν άλλοι 1200 θεατές.
Σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικά και οι οπαδοί των ομάδων που αγωνίζονται μπορούν να βρίσκονται μαζί. Στο γήπεδο λειτουργεί κατάστημα με αναμνηστικά ενώ πριν και μετά το παιχνίδι, υπάρχει η The Coach & Horses, η μπυραρία της ομάδας η οποία είναι ακριβώς μπροστά από το γήπεδο.
Οι εντυπώσεις μας άριστες σε ένα χώρο που γράφτηκε ιστορία και με ανθρώπους που υπηρετούν τον σύλλογο με αφοσίωση αλλά και όραμα. Στα σκαριά ετοιμάζεται ολοκαίνουριο γήπεδο σε κοντινή απόσταση από το υφιστάμενο χωρητικότητας 5000 θέσεων. Τα έργα για το νέο γήπεδο αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγους μήνες.
Φεύγοντας από το «Home of football stadium» ο Γκράχαμ μας χάρισε αναμνηστικά τα οποία θα πάνε σε περίοπτη θέση στην προσωπική μου συλλογή. Ξέροντας ότι επισκεφτήκαμε την πρώτη ιδρυθείσα ομάδα και την ιστορική της έδρα τσεκάραμε την λίστα μας και ως λάτρης του ποδοσφαίρου αισθανόμαστε λίγο πιο πλήρεις μετά από αυτήν την επίσκεψη.

Αριστείδου Μιχαήλ