Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης έκανε τον απολογισμό του για τη θητεία του στην προεδρία του ΚΟΑ. Αναλυτικά η ομιλία του:

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα θερμά να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας. Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στόχο έχει την ενημέρωση αναφορικά με τον απολογισμό των πεπραγμένων του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για την πενταετή μας θητεία 2019-2024.

Με αίσθημα συνέπειας και ευθύνης, προκειμένου να ανταποκριθούμε επάξια στην αποστολή του Οργανισμού, αλλά και αφουγκραζόμενοι την επιτακτική ανάγκη για προώθηση ουσιαστικών τομών στον χώρο του αθλητισμού, πορευτήκαμε με αποφασιστικότητα και θάρρος – λαμβάνοντας αρκετές φορές δύσκολες και μη δημοφιλείς αποφάσεις – μετουσιώνοντας σε πράξη το δικό μας όραμα για την πορεία και το μέλλον του κυπριακού αθλητισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ορίζοντας ως βασική επιδίωξη να αποτελέσει ο ΚΟΑ την κύρια κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας, μέσα από καινοτόμες ρυθμίσεις, αφήνοντας με το πέρας της θητείας μας – θέλω να ελπίζω – ένα θετικό αποτύπωμα.

Υπό το πρίσμα αυτό, θέσαμε την αμέριστη στήριξη, ως επίσης και ευημερία, του Κύπριου αθλητή στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής που ο Οργανισμός έχει εκπονήσει για τον Αθλητισμό, ανοίγοντας του νέους ορίζοντας και προσφέροντας τα απαραίτητα εχέγγυα ούτως ώστε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της πατρίδας μας για νέες διακρίσεις σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Μέσα από συλλογική προσπάθεια, το Διοικητικό Συμβούλιο υλοποίησε σειρά από στοχευμένες δράσεις, θέτοντας στέρεα τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού αθλητισμού σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα, τον αγωνιστικό, τον μαζικό, κοινωνικό και τον ερασιτεχνικό.

Την ίδια στιγμή, παραμείναμε στοχοπροσηλωμένοι στη διαρκή προώθηση των αθλητικών ιδανικών, κυρίως προς την αυριανή γενιά των αθλητών μας, μεταλαμπαδεύοντας τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που ο αθλητισμός πρεσβεύει και αναδεικνύοντας τον σημαίνοντα ρόλο του στην ευρύτερη κοινωνία. Πιστεύουμε ακράδαντα και προωθούμε τον καθαρό αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι.

Δεν αποτελεί, βέβαια, πρόθεση μου η λεπτομερής απαρίθμηση όλων των πολιτικών, πρωτοβουλιών, αποφάσεων, μέτρων και δράσεων που υλοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ. Νιώθω όμως υποχρέωση μου, μετά από συνολικά 232 συναντήσεις και 326 συνεδρίες ΔΣ, καθώς επίσης και 412 εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια της πενταετούς μας θητείας, να αναφερθώ στο έργο που έχει επιτελεστεί, έστω και συνοπτικά.

Όπως θα θυμάστε όλοι πολύ καλά, αγαπητές φίλες και φίλοι, από την πρώτη κιόλας ημέρα και σε πλήρη συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σωρεία προκλήσεων, μέσα από τη λήψη πρόσθετων μέτρων που στόχο είχαν, τόσο την αναχαίτιση της τότε επιδημιολογικής έξαρσης που παρατηρείτο στον χώρο του αθλητισμού, όσο και τη διαχείριση των δυσβάστακτων κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού σε όλα τα επίπεδα του κυπριακού αθλητισμού.

Αναντίλεκτα, αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας τη δύσκολη αποστολή μας κάτω από αντίξοες συνθήκες, μεσούσης μιας πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης. Παρά τις δυσχερείς επιπτώσεις, εντούτοις πετύχαμε την ένταξη των αθλητών και αθλητικών φορέων του τόπου στα μέτρα στήριξης που έλαβε κατά καιρούς η πολιτεία, στοχευμένα, με κοινωνική, οικονομική και αγωνιστική πτυχή.

Κύριες και κύριοι,

Προχωρώντας τώρα στις διάφορες θεματικές, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προώθησης μίας σειράς αθλητικών μεταρρυθμίσεων, ύψιστης σημασίας θεωρείται η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας για εκπόνηση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας, σηματοδοτώντας την αρχή μίας νέας εποχής στα αθλητικά δρώμενα του τόπου, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τις άοκνες προσπάθειες του ΚΟΑ για επίτευξη συνθηκών, αφενός ασφαλούς και υγειούς ανταγωνισμού και αφετέρου ισότιμης συμμετοχής.

Περαιτέρω, προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικής υιοθέτησης και εφαρμογής του Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης από το σύνολο των αθλητικών ομοσπονδιών και οργανισμών, προχωρήσαμε στην παροχή υπηρεσίας Κεντρικού Λογιστηρίου και Αρχείου στις Ομοσπονδίες, και στη δημιουργία σχετικού εγχειριδίου για την ετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με την ανάληψη των υψηλών μας καθηκόντων, θέσαμε ως κύριο μέλημα μας την ανέγερση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, καθώς επίσης και τη διενέργεια των αναγκαίων επιδιορθώσεων και συντηρήσεων, των γηπεδικών εγκαταστάσεων και αθλητικών υποδομών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σχεδιασμό και την κατασκευή περιφερειακών αγωνιστικών χώρων, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο και ορεινές περιοχές, με το συνολικό κόστος των δαπανών να ανέρχεται στα €65.3 εκ. για 76 έργα περίπου παγκυπρίως.

Αναφέρω ενδεικτικά έργα τα οποία, είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε η υλοποίηση τους βρίσκεται σε εξέλιξη, στη βάση ενός δημιουργικού σχεδιασμού:

  1. Ξεκινώ, βέβαια, με το στολίδι μας στη Λεμεσό, μια επένδυση που ανέρχεται στα €44 εκ, το οποίο αποτελεί συνέργεια των τριών μεγάλων ομάδων της Λεμεσού ΑΕΛ, ΑΠΟΛΛΩΝΑ και ΑΡΗ.
  2. Την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας, με εργασίες ύψους €5.6 εκ., ενώ το εν λόγω έργο περιλαμβάνει και δεκαετή συντήρηση με συνολικό κόστος €6,5 εκ.
  3. Την αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Δόξας Κατωκοπιάς για €2.3 εκ.
  4. Τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας, ύψους €1.3 εκ.
  5. Την ανακατασκευή του «Στέλιος Κυριακίδης» στην Πάφο, με συνολική δαπάνη €1.8 εκ, που αναστάλθηκε δύο φορές, μέχρι τον Μάϊο 2024.
  6. Γήπεδα Κοινωνικού Αθλητισμού στην Πάφο ύψους 250, 000
  7. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Κορμακίτη, που αγγίζει σχεδόν το μισό εκατομμύριο ευρώ.
  8. Έργα αναβάθμισης στα γήπεδα στίβου του ΓΣΠ για τον Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια», ύψους €1.7 εκ.
  9. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Δευτερά, ως μέρος του Maronite Sporting Centre, με εγκεκριμένη χορηγία ύψους 150 χιλιάδων ευρώ.
  10. Το Ιασόνειο Κέντρο ΑμεΑ Ενηλίκων για 150 χιλιάδες ευρώ.
  11. Τις βελτιωτικές εργασίες στο ποδοσφαιρικό  γήπεδο της ΑΕΚ Λάρνακας, 425 χιλιάδες
  12. Τις βελτιωτικές εργασίες στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ανόρθωσης, 200 χιλιάδες
  13. Τις βελτιωτικές εργασίες στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Νέας Σαλαμίνας, 300,000
  14. Τις βελτιωτικές εργασίες στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Εθνικού Άχνας 500,000
  15. Τις βελτιωτικές εργασίες στο Στάδιο ΓΣΖ ύψους €800,000 και την ανακατασκευή στίβου ύψους 2,000,000.
  16. Την αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην Οδό Σπερχειού στη Λεμεσό, για 740 χιλιάδες ευρώ.
  17. Την επιδιόρθωση του συνθετικού τάπητα του στίβου του Τσιρείου Σταδίου, για λογαριασμό της ΚΟΕΑΣ, ύψους 232 χιλιάδων ευρώ.
  18. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο Βορόκληνης, μια επένδυση των 147 χιλιάδων ευρώ.
  19. Την ανακατασκευή του χορτοτάπητα στο Στάδιο Τάσος Μάρκου στο Παραλίμνι ύψους 310,000
  20. Μελέτες για την αναβάθμιση των γηπέδων των τριών προσφυγικών σωματείων Ανόρθωση, Εθνικός Άχνας, Νέα Σαλαμίνα ύψους 150,000.

Πρόσθετα των πιο πάνω, να μου επιτραπεί και μία αναφορά σε ένα πολυσήμαντο έργο – πέραν των αθλητικών υποδομών – για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι στον ΚΟΑ. Δεν είναι άλλο από την απόφαση για την δημιουργία και ανέγερση Εθνικού Μουσείου Αθλητισμού ΚΟΑ.  Η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι από την αθλητική ζωή του τόπου απουσιάζει ένα Εθνικό Αθλητικό Μουσείο όπως υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα και ευρωπαϊκά κράτη, μέσα από τα οποίο θα προβάλλονται εκθέματα και άλλα ιστορικά από τον Αθλητισμό της Κύπρου. Ο χώρος ανέγερσης έχει ήδη εντοπιστεί και βρισκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μακαρείου Αθλητικού Κέντρου.

Κύριες και κύριοι,

Μέσα από την υιοθέτηση σειράς στοχευμένων πολιτικών, έχουμε χαράξει μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη στρατηγική σε ό,τι αφορά τον καίριας σημασίας Σχεδιασμό Υψηλής Επίδοσης, που στόχο έχει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη σε αριθμό εκπροσώπηση και διάκριση της χώρας μας σε μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, με κυριότερη έμφαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εν τη ουσία, κατά την τελευταία διετία αναβαθμίστηκαν οι λειτουργικές και οικονομικές πτυχές του Σχεδιασμού και κατ’ επέκταση τα μηνιαία επιδόματα των αθλητών, ως επίσης και τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για τις προετοιμασίες τους στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο στηρίχθηκαν 42 αθλήτριες και αθλητές σε 4 κατηγορίες ανά έτος, μαζί με 30 συνολικά προπονητές, με τον εν λόγω προϋπολογισμό να κυμαίνεται μεταξύ €600,000-€700,000.

Αναφορικά με το Σχέδιο Στήριξης Νεαρών Πρωταθλητών Ατομικών Ολυμπιακών Αθλημάτων [U23], κατά τη διετία 2019-2021, ο οδηγός λειτουργίας και τα αγωνιστικά κριτήρια ένταξης αναθεωρήθηκαν με υποβοηθητικές προς τους αθλητές πρόνοιες, πάντοτε με την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλίδων, όπου η οικονομική στήριξη ανήλθε μεταξύ €230,000-€260,000, για κατά μέσο όρο 54 αθλητών και 46 προπονητών ανά έτος.

Εν συνεχεία, ο προϋπολογισμός του Εθνικού Σχεδίου Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού κυμάνθηκε μεταξύ €1.1-€1.2 εκ., μέσα στο οποίο εντάχθηκε και το γυναικείο ποδόσφαιρο το 2020, ενώ η σύσταση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Νεαρών Αθλητών με Προοπτική, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου το 2022, στηρίζει με €150,000 ετησίως την προαγωγή του εξωσχολικού αθλητισμού στις νεαρές ηλικίες, επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο όσους αθλητές παρουσιάζουν την προοπτική, τόσο σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη τους όσο και με την επίτευξη μελλοντικών διακρίσεων.

Όσον αφορά στο Παλαιό Σχέδιο Επαγγελματικής Αποκατάστασης είναι ένα θέμα που απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες για επίλυση του θέματος  και ο Οργανισμός μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , ετοίμασε πρόταση που να ρυθμίζει με κανονισμού τους τρόπους λειτουργίας του σχεδίου. Η πρόταση έχει αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο και νοουμένου ότι θα αντικριστεί θετικά, ο Οργανισμός θα προχωρήσει με τις απαραίτητες νομοθετικές και κανονιστικές αλλαγές και τροποποιήσεις.

Επιπλέον, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αθλητικής στρατηγικής, φιλοδοξήσαμε από την πρώτη στιγμή στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των πρακτικών κατανομής των χορηγιών προς τους αθλητικούς φορείς, με την εισαγωγή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης, τη θέσπιση αξιοκρατικών διαγωνισμών και την προώθηση νέων μετρήσιμων παραμέτρων και κριτηρίων επιχορήγησης, μη εξαιρουμένων των ζητημάτων χρηστής διοίκησης, συμμόρφωσης με τις νομοθεσίες και τους κανονισμούς του ΚΟΑ, καθώς επίσης και το αγωνιστικό κομμάτι λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος ξεχωριστά.

Να αναφέρω, επίσης, πως ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έχει ετοιμάσει και ήδη αποστείλει σε όλες τις Ομοσπονδίες, το νέο Πρότυπο Καταστατικό, με την προϋπόθεση της υιοθέτησης του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ακόμη ένας πυλώνας για τον οποίον ενσκήψαμε με τη δέουσα προσοχή, αφορά το νέο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ ΚΟΑ και Υπουργείου Άμυνας, βελτιώνοντας ελλείψεις που είχαν εντοπιστεί, με σκοπό, τόσο την παραχώρηση δέσμης διευκολύνσεων προς στρατεύσιμους αθλητές, κυρίως των υψηλών επιδόσεων ούτως ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την αθλητική τους σταδιοδρομία χωρίς την όποια ζημιογόνα διακοπή, όσο και την πάταξη του φαινομένου της φυγοστρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το νέο Πρωτόκολλο προνοούνται μεταξύ άλλων:

  1. Η αύξηση του αριθμού διευκολύνσεων σε όλες τις κατηγορίες Επίλεκτων Διεθνών και Σωματειακών αθλητών.
  2. Η αύξηση του αριθμού των αθλητών σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, καθώς επίσης και των σωματείων.
  3. Κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου προετοιμασίας των ομάδων στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, επετεύχθη η χορήγηση αθλητικής άδειας, εφόσον αυτή συμπίπτει με τις ημερομηνίες παραμονής στα ΚΕΝ.
  4. Όλοι οι αθλητές επιλέγονται σε όπλα-σώματα και τοποθετούνται για διευκόλυνση τους σε μονάδες κοντά στην έδρα των σωματείων τους.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τον πολύ υποσχόμενο και ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του Αθλητικού Τουρισμού, πέραν της συναντίληψης και των συντονισμένων δράσεων με το αρμόδιο υφυπουργείο, πραγματοποιήθηκαν τρία Συνέδρια διεθνούς εμβέλειας με κυριότερο στόχο τη δημιουργία και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών αθλητικού τουρισμού στο νησί μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται και οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης των επιδοτήσεων από μέρους του ΚΟΑ προς τις Ομοσπονδίες για διεκδίκηση και φιλοξενία στην Κύπρο μεγάλου βεληνεκούς διεθνών εκδηλώσεων και αθλητικών διοργανώσεων.

Στο σημείο αυτό, θα ήταν παράλειψη εάν δεν προέβαινα σε ειδική αναφορά στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος διεκδίκησης από μέρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας της παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση του Ομίλου της FIBA για το «Ευρωμπάσκετ 2025», μέσα από συντονισμένες ενέργειες προώθησης της υποψηφιότητας της χώρας μας, μεταξύ ΚΟΑ, Ομοσπονδίας και Πολιτείας.

Πρόσθετα των πιο πάνω, η σημαίνουσας σημασίας Ακαδημία Αθλητισμού ένταξε στο πρόγραμμα της Σχέδιο για παροχή υποτροφιών προς αθλητές και αθλήτριες υψηλής επίδοσης που φοιτούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, παράλληλα με την αθλητική τους καριέρα, ενώ υιοθέτησε και το Σχέδιο Ταλέντων για περίπου 60 νεαρούς αθλητές μας.

Φίλες και φίλοι,

Μέσα από την πληθώρα των προγραμμάτων μαζικής άθλησης που προσφέρονται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, πετύχαμε την εισαγωγή νέων δράσεων και την αύξηση των κέντρων παροχής σε 598 συνολικά, με τη συμμετοχή 15 περίπου χιλιάδων ατόμων, κυρίως μικρών παιδιών.

Προς επίτευξη των στόχων του θεσμού και των προγραμμάτων «Αθλητισμός για Όλους», προσλήφθηκαν νέοι επαγγελματίες γυμναστές, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες άθλησης επί καθημερινής βάσεως, ενώ εισήχθη και η ηλεκτρονική εγγραφή μελών.

Πρότερα αναφέρθηκα στις υπέρμετρες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σε ότι αφορά την πανδημία του κορονοϊού. Παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες ένεκα τις υγειονομικής κρίσης, εκφράζω την μεγάλη μου ικανοποίηση πως τα πρόγραμμα του ΚΟΑ για τον μαζικό αθλητισμό αλλά και πλειάδα αθλητικών δραστηριοτήτων συνέχισαν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, με πλήρη σεβασμό των πρωτοκόλλων υγείας.

Κυρίες και κύριοι,

Ακόμη ένας πυλώνας στον οποίο ο ΚΟΑ έχει προσδώσει ιδιαίτερη σημασία αφορά την προώθηση συνθηκών ευημερίας, ασφάλειας και ισότητας για τους αθλητές και τις αθλήτριες μας. Πολιτικές και δράσεις που εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Οργανισμού για νομοθετική ρύθμιση, διασφαλίζοντας την προάσπιση της ισότητας των φύλων και της ισότιμης συμμετοχής στον κυπριακό αθλητισμό, την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων, αλλά και τη διασφάλιση ίσων παροχών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Μέσα από ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, περιλαμβάνει επίσης την προώθηση του υγειούς αθλητισμού και ανταγωνισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευημερία και προστασία των παιδιών κατά την αθλητική τους ενασχόληση, με την υιοθέτηση σχετικών τροποποιήσεων του Περί ΚΟΑ Νόμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, βασικές παράμετροι, μεταξύ άλλων, αποτελούν η δημιουργία σχεδίου δράσης για «Υγιή Αθλητισμό», το οποίο έχει ολοκληρωθεί, καθώς επίσης και του οδηγού καθοδήγησης σχετικά με τη διαδικασία υποβολής καταγγελιών, την εκπόνηση κώδικα συμπεριφοράς και δεοντολογίας, η μη τήρηση του οποίου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών και των μελών τους.

Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο, ο ΚΟΑ διοργάνωσε Συνέδριο με θέμα τον ασφαλή αθλητισμό, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε το εγχειρίδιο ενημέρωσης, αναγνώρισης και διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών στον χώρο του αθλητισμού.

Το ΔΣ του ΚΟΑ έχει επίσης ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή στα ευρωπαϊκά και Διεθνή θεσμικά όργανα. Με βάση τα πιο πάνω, αναβαθμίσαμε τον ρόλο του ΚΟΑ και κατ’ επέκταση  της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή αθλητική σκηνή, κυρίως μέσα από τη συμμετοχή μας στη διαμόρφωση της Διευρυμένης Συμφωνίας για τον Αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για πρώτη φορά, η Κύπρος από τις αρχές του 2023 εκπροσωπείται στο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλευτικού Σώματος Κοινοπολιτειακών Αγώνων, CABOS, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα που έχει να συμμετέχει στα σώματα λήψης αποφάσεων και καθορισμού της αθλητικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο. Επιπρόσθετα ο Οργανισμός συμμετέχει στο Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του EPAS με στόχο την προώθηση της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωση της προοπτικής της ισότητας των φύλων στις εργασίες του EPAS.

Επιπρόσθετα Ο ΚΟΑ συνεχίζει να είναι ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας της εκστρατείας BE ACTIVE στην Κύπρο με τεράστια επιτυχία. Ενδεικτικά μόνο Φέτος, 151 φορείς προερχόμενοι από διάφορους τομείς  διοργάνωσαν 535 δράσεις, ενεργοποιώντας στην αθλητική ενασχόληση 152.800 συμπολίτες μας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των προσφυγικών μας σωματείων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον ιδιάζοντα ρόλο που διαδραματίζουν  πέραν της αγωνιστικής του δράσης, θεσμοθετήσαμε πρόσθετη χορηγία ύψους €750,000, αρχής γενομένης από το 2021.

Ταυτόχρονα, προσδίδοντας τη δέουσα σημασία στον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού ως εργαλείο κοινωνικής συνοχής, αλλά και τη συμβολή του στην κοινωνική ένταξη των νέων και τη συμπερίληψη ευάλωτων ομάδων, ενισχύσαμε τα Προγράμματα ΚΟΑ με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών κοινωνικοποίησης.

Προς επίρρωση των πιο πάνω στόχων, δεδομένης της αυξημένης συμμετοχής ατόμων με αναπηρία στον αγωνιστικό αθλητισμό αλλά και των επιτυχιών που καταγράφουν σε διεθνείς αγώνες, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ, εκτιμώντας συνάμα το πολυσχιδές έργο που επιτελείται από το παραολυμπιακό κίνημα, επιβράβευσε οικονομικά – μέσα από ειδικές ρυθμίσεις – αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν σε κατηγορίες αθλημάτων που δεν εμπίπτουν στους εθνικούς σχεδιασμούς του Οργανισμού.

Μεριμνήσαμε, επίσης, να προχωρήσουμε με την υπογραφή του νέου αναβαθμισμένου Πρωτοκόλλου με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, έτσι ώστε να στηρίξουμε εμπράκτως τις εν λόγω ευάλωτες ομάδες μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών και δράσεων.

Αξιοσημείωτη και η οικονομική υποστήριξη, η οποία κατά την εφετινή χρονιά αυξήθηκε κατά 20%, που έχει υιοθετηθεί προς τα σωματεία των θρησκευτικών ομάδων, τα οποία συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα των Ομοσπονδιών που ανήκουν.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο ενεργοποίησε για πρώτη φορά την Επιτροπή Τουρκοκυπριακών Ζητημάτων, σε συνέργεια με το Υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες Ομοσπονδίες, για αντιμετώπιση των εν λόγω θεμάτων που κατά καιρούς εγείρονται, ειδικά τα τελευταία χρόνια σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Κυρίες και κύριοι,

Ακόμη ένας εξίσου σημαντικός τομέας είναι αυτός των Δελτίων Υγείας, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο, συνεπές στη δέσμευση του Οργανισμού για εισαγωγή νέων πρακτικών για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, από τον Ιούνιο του 2019 ολοκλήρωσε μία δέσμη από διοικητικές και τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Ως εκ τούτου, με την επικαιροποίηση των εσωτερικών κανονισμών και διαδικασιών λειτουργίας του Τμήματος έχει επιτευχθεί:

  1. Η μείωση του χρόνου αξιολόγησης των αιτήσεων για κανονική έκδοση Δελτίων Υγείας από 21 ημέρες σε 12.
  2. Η αύξηση του αριθμού αιτήσεων από 12,000 περίπου τον χρόνο σε 16,000.

Όσον αφορά την κάρτα φιλάθλου, παρά την όποια καλοδεχούμενη κριτική για τυχόν ελλείψεις και αδυναμίες, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη ενός νέου, τεχνολογικά προηγμένου συστήματος έκδοσης των καρτών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του πρώτου τριμήνου του 2024. Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι στιγμής, ο ΚΟΑ έχει εκδώσει συνολικά 211,100 κάρτες φιλάθλου.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό, αγαπητές φίλες και φίλοι, να υπογραμμίσω τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει για 30 συναπτά έτη το Κέντρο Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου. Είναι με ιδιαίτερη εκτίμηση που επισημαίνω πως το ΚΑΕΚ, έχει επιτελέσει – και συνεχίζει να επιτελεί – ένα  πολυδιάστατο, επιστημονικό και κοινωνικό έργο, παρέχοντας επιστημονική στήριξη και συμβουλευτική γνώση στον Κύπριο προπονητή και αθλητή.

Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για θεμελίωση του επιστημονικού αθλητισμού στην Κύπρο, το Κέντρο πραγματοποίησε εξετάσεις σε περίπου 5000 αθλητές και αθλούμενους κατά τη διάρκεια της θητείας μας, όλων των αθλημάτων, μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής του προσφοράς.

Κυρίες και κύριοι,

Μια ακόμη σημαντική αρμοδιότητα του ΚΟΑ είναι η διάθεση κρατικής γης προς αθλητικούς φορείς για τη δημιουργία και ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, τομέας όπου το απελθών Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε σε σύναψη αρκετών συμβάσεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για πάρα πολλά χρόνια.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω τη βαρύνουσας σημασίας τροποποίηση της Σύμβασης Μίσθωσης κρατικής γης μεταξύ ΚΟΑ και Υπουργείου Εσωτερικών, με δικαίωμα υπεκμίσθωσης στην Μαρωνιτική Κοινότητα για την ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου “Maronite Sports Center”.

Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός, κατά το 2022, έχει επιχορηγήσει το ποσό των €125  χιλιάδων ευρώ σε Ομοσπονδίες για διεξαγωγή αθλητικών ανταλλαγών με αντίστοιχες αθλητικές αρχές με τις οποίες έχει υπογεγραμμένη Συμφωνία, Μνημόνιο ή Πρωτόκολλο, πρόνοια από την οποία επωφεληθήκαν συνολικά περίπου 800 αθλητές και αθλήτριες.

Όσον αφορά τώρα στον νευραλγικό τομέα του ελέγχου ιδιωτικών σχολών γυμναστικής, ζήτημα που απασχολεί – κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα – την επικαιρότητα. Εν μέσω της διαδικασίας ολοκλήρωσης και εκσυγχρονισμού του νέου κανονιστικού πλαισίου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά παθογένειες δεκαετιών, ο Οργανισμός στοχεύει στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργείας τους. Έχει επίσης ολοκληρωθεί το προσχέδιο των νέων  Κανονισμών περί Ιδιωτικών Σχολών Γυμναστικής, το οποίο σκοπό έχει να εκσυχρονίσει και να προσαρμόσει τη σχετική νομοθεσία στα νέα δεδομένα και προκλήσεις. Οι διαδικασίες για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Προς ενημέρωση, σας αναφέρω ενδεικτικά πως, κατά την περίοδο 2021-2023, αδειοδοτήθηκαν 555 Σχολές, ενώ ο ΚΟΑ προέβη σε 1033 συνολικά ελέγχους εντός του 2022, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Κλείνω, σε ό,τι αφορά τον απολογισμό με την εσωτερική  λειτουργία του ΚΟΑ. Μέσα στα πλαίσια της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ΚΟΑ, ο οποίος θα προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα της αθλητικής διοίκησης αλλά και των αναγκών του αθλητισμού, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει τις μελέτες για την νέα Οργανωτική Δομή του Οργανισμού αλλά και την οργανωτική δομή των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν ή διαχειρίζεται ο Οργανισμός. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται απόφαση από το ΔΣ για την υιοθέτηση και εφαρμογή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μέσα στα ίδια πλαίσια και με σκοπό την προώθηση της εναλλαξιμότητας του προσωπικού και τη διόρθωση διαφόρων στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν, έχει προχωρήσει στις ενδεδειγμένες διαδικασίες προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχηθώ από καρδιάς κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο του ΚΟΑ, τον φίλο Γιάννη Ιωάννη και το Διοικητικό του Συμβούλιο. Αγαπητοί φίλοι, καλή αρχή, καλή δύναμη. Σας διαβεβαιώ πως αναλαμβάνετε τη διοίκηση της ανώτατης αρχής του κυπριακού αθλητισμού, ενός οργανισμού σε στέρεες βάσεις.

Ευρισκόμενος στο τέλος της θητείας μου ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, θα ήταν προσωπική παράλειψη εάν δεν προέβαινα σε οφειλόμενες ευχαριστίες προς:

 

  1. Το Διοικητικό μου Συμβούλιο: τον Αντιπρόεδρο Κωστάκη Κουκκουλλή και τα Μέλη Χρίστο Νεοφύτου, Ανδρόνικο Ανδρονίκου, Έλενα Παπακώστα, Ανδρέα Μυλωνά, Μιχάλη Ιωάννου, Σωτήρη Αδάμου και την Κάλλη Χατζηιωσήφ, της οποίας εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια ως Αντιπρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Με συνέπεια, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα, βάλατε όλοι το δικό σας λιθαράκι για υλοποίηση των στόχων που από κοινού είχαμε θέσει. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη απεριόριστη βοήθεια και στήριξη.
  2. Τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, για την εμπιστοσύνη που επέδειξε προς όλα τα μέλη του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου, για να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή του ΚΟΑ.
  3. Την Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, την αγαπημένη μου Μαίρη Παπαμιλτιάδη, τη Διεύθυνση και το Προσωπικό του Οργανισμού. Σας ευχαριστώ όλες κι όλους για την εργατικότητα και αδιάλειπτη αφοσίωση σας.
  4. Όλους ανεξαιρέτως τους αθλητές και αθλήτριες μας για τις επιδόσεις και διακρίσεις που μας χάρισαν, ανεβάζοντας την Κύπρο μας στο βάθρο των επιτυχιών.
  5. Τις 86 συνολικά αθλητικές Ομοσπονδίες και Επιτροπές για τη στενή συνεργασία τα τελευταία αυτά 5 χρόνια, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του κυπριακού αθλητισμού.
  6. Την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρο Γιώργο Χρυσοστόμου, την Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρο Ανδρέα Καμαρλίγκο, την Επιτροπή Δεοντολογίας και τον Πρόεδρο Ανδρέα Καπαρδή, ως επίσης την Ανώτατη Δικαστική Επιτροπής Αθλητισμού και τον Πρόεδρο Γιώργο Τριανταφυλλίδη, εκφράζοντας προς όλους τη βαθιά εκτίμηση μου για την αγαστή συνεργασία μας όλη αυτή την περίοδο.

 

  1. Όλους εσάς τους αθλητικογράφους και τον Πρόεδρο της ΕΑΚ Ηρόδοτο Μιλτιάδους, όχι μόνο για την παραγωγική μας συνεργασία, αλλά και για την προβολή που τύχαμε του έργου που επιτελείται στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

8.Τέλος, όλους του εθελοντές και αφανείς ήρωες, την ραχοκοκαλιά του κυπριακού αθλητισμού.

Αυτή ήταν η δική μου αθλητική οικογένεια τα τελευταία 5 χρόνια, κυρίες και κύριοι, το στήριγμα μου, οι φίλοι μου.

Σας ευχαριστώ.