Η ανάπτυξη της Κυπριακής Κοινωνίας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σ’ όλους τους τομείς υπήρξε ραγδαία και εντυπωσιακή. Η οικονομική ανάπτυξη , η εισαγωγή της τεχνολογίας αλλά και της υποκουλτούρας, η διάσπαση και διάρρηξη των ηθικών και ιδεολογικών Αξιών, σημαδεύει την κοινωνία της Κύπρου, ιδιαίτερα τους νέους της.

Κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο εισέρχεται σ’ ένα  εγκληματογόνο περιβάλλον με πάρα πολλές προκλήσεις και κραδασμούς. Οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν αποφασιστικά να λειτουργήσουν ως καταλύτες στην προστασία, διαπαιδαγώγηση εκπαίδευση, ισχυροποίηση των Αρχών και Αξιών ενός παιδιού και μιας κοινωνίας γενικά, είναι η οικογένεια, το σχολείο, η εκκλησία, οι διάφοροι πολιτικοί θεσμοί.

Θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι οι θεσμικοί αυτοί πυλώνες της κοινωνίας  είναι βαριά τραυματισμένοι.

Ο θεσμός της οικογένειας στην Κύπρο  παρουσιάζει επικίνδυνες ρωγμές. Αυτό το κύτταρο της οργανωμένης κοινωνίας υφίσταται απερίγραπτες πιέσεις και οι κλυδωνισμοί είναι  εμφανείς. Το σχολείο, η παιδεία παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες δεν μπόρεσαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα και ίσως όχι λόγω της δικής τους αποκλειστικής ευθύνης και υπαιτιότητας.

Η εκκλησία με τους συχνούς και αχρείαστους κλυδωνισμούς της, συγχύζει και αποθαρρύνει τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Το Πολιτικό σύστημα του τόπου μας, βρίσκεται στην τελευταία θέση της κλίμακας της απαξίωσης  και δεν διανύει την καλύτερη ποιοτική περίοδο του. Δεν εμπνέει τους νέους και δεν απολαμβάνει τον απαιτούμενο σεβασμό και εκτίμηση.

Παρά χίλιες λέξεις και συμβουλές δώσε στους νέους ανθρώπους ένα πρότυπο. Η κοινωνία μας πραγματικά στερείται  από θετικά πρότυπα, τα οποία να λειτουργούν ως φάροι στο σκότος της  παρακμής. Δεν είναι μυστικό να ομολογήσουμε ότι και στον τόπο μας υπάρχει μεγάλη έλλειψη προτύπων.

Μέσα σ’ όλες αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις η κοινωνία αναζητά , σωσίβια ηθικής, αλληλεγγύης , πνευματικότητας , εντιμότητας. Η εγκληματικότητα , η βιαιότητα, οι ακραίες συμπεριφορές, η παραβατικότητα, εκκολάπτονται μέσα στις κοινωνίες με χαλαρούς και εξασθενημένους κοινωνικούς θεσμούς. Τέτοιας μορφής κοινωνία είναι το εκκολαπτήριο της Βίας και του εγκλήματος.

Η παρέμβαση μου αυτή και η ταπεινή μου άποψη για την Βία  και την παραβατικότητα η οποία έφθασε σε ψηλά και ακραία επίπεδα είναι διαχρονική και εξελισσόμενη . Στο ποδόσφαιρο , όπως και στις άλλες μορφές της κοινωνικής δραστηριότητας αυξάνονται με γεωμετρική  πρόοδο οι εγκληματικές δραστηριότητες και παραβατικότητες. Το Ποδόσφαιρο ως Αθλητική δραστηριότητα που ελκύει πάρα πολλούς ανθρώπους, είναι ευάλωτο και προσφέρεται  για την οποιανδήποτε επίδειξη της αντικοινωνικότητας , της παραβατικότητας και της Βίας.

Με την προηγούμενη μου αναφορά, δεν ισοπεδώνω και δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι νέοι μας είναι άνθρωποι με παραβατική συμπεριφορά. Για όνομα του Θεού έχουμε νέους με Αρχές και Αξίες και είναι διαμάντια στην κοινωνία μας. Ομως και αυτοί χρειάζονται προστασία και γαλήνη , ηρεμία και πρότυπα για να διατηρηθούν και να προοδεύσουν στην ζωή τους.

Δεν κακίζω τους νέους μας , οι οποίοι με τις συμπεριφορές τους και ίσως και τις βιαιότητες τους, δημιουργούν  προβλήματα στα  σχολεία, στους δρόμους, στους συνανθρώπους τους, στα κέντρα ψυχαγωγίας , στα γήπεδα και γενικά στην κοινωνία. Θεωρώ ότι και αυτοί είναι θύματα , ενός εγκληματογόνου περιβάλλοντος το οποίο περιέγραψα σύντομα στην αρχική μου παρέμβαση.

Η παραβατική συμπεριφορά η οποία συνοδεύεται πολλές φορές  με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλκοολούχων ποτών συσπειρώνεται σε ομάδες  νέων και συγκροτούν πέραν των άλλων, οπαδική και ομαδική συμπεριφορά , η οποία παρουσιάζεται και στους αθλητικούς χώρους.

Οι ολέθριες αυτές κακές συμπεριφορές δυστυχώς εκδηλώνονται μέσα στους Αθλητικούς χώρους, στους οποίους μαζεύονται πολυάριθμοι νέοι και οι οποίοι νοιώθουν, αισθάνονται  την δύναμη και την δυναμική και την ενθάρρυνση τέτοιων ακραίων συμπεριφορών. Κατά την άποψη μου , οι νέοι αυτοί νοιώθουν άτρωτοι να εκδικηθούν την  κοινωνία , δολοφονώντας το ποδόσφαιρο και τις Αξίες του.

Το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό φαινόμενο, το  οποίο διδάσκει και εκπέμπει , φιλία, ευγενή άμιλλα, αλληλεγγύη, σεβασμό, το Εύ Αγωνίζεσθε και μεταφέρει Αξίες και Ιδανικά. Νοιώθω ότι οι ομάδες αυτές των παραβατών , μεγαλώνουν και  πληθύνονται ραγδαία και αποτελούν μάστιγα για την  κοινωνία σ’ όλες τις εκφράσεις της και στο ποδόσφαιρο.

Οφείλει η συγκροτημένη κοινωνία και η ΚΟΠ, να προστατεύσει και θωρακίσει ένα σημαντικό ποιοτικό εργαλείο Παιδείας και κοινωνικοποίησης όπως είναι το Ποδόσφαιρο πριν είναι πολύ αργά. Κατά την άποψη μου αργήσαμε πάρα πολύ στην λήψη των ιδανικών και αποτρεπτικών μέτρων για καταστολή των βίαιων συμπεριφορών στους αγωνιστικούς χώρους. Οι σημερινοί παραβάτες , δεν έγιναν από την μια στιγμή στην άλλη. Αν αναλύσουμε σφαιρικά και φιλοσοφικά το θέμα αυτό, πρέπει να παραδεχθούμε ότι στο παρελθόν δεν αντιμετωπίσαμε σωστά, σοφά , τις κοινωνικές πραγματικότητες και δεν λάβαμε με αποφασιστικότητα  τις ανάλογες αποφάσεις. Γι΄αυτό τον λόγο σήμερα αντιμετωπίζουμε την έξαρση της βίας και μάλιστα σε μεγάλες διαστάσεις και επικίνδυνα μονοπάτια. Το ποδόσφαιρο δεν παράγει Βία. Τουναντίον προσφέρει χαρά, ικανοποίηση, ψυχαγωγία, σεβασμό αναπτύσσει τα ποιοτικά κοινωνικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων , ιδιαίτερα των νέων. Μέσα στο ποδόσφαιρο φωλιάζουν οι ακατάλυτες Αρχές και Αξίες της αλληλεγγύης, της Φιλίας και της Ανθρωπιάς.

Αυτοί που με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους, τραυματίζουν και σκοτώνουν το Ποδόσφαιρο, σκοτώνουν και τις  Αξίες του και την προοπτική του και τραυματίζουν την ίδια την κοινωνία και την συνοχή της. Οφείλουμε όλοι μαζί  Ποδοσφαιρικά Σωματεία, Κράτος, Βουλή, Κόμματα, Αστυνομία, ΚΟΠ, ΚΟΑ , Αθλητικοί Φορείς, Κοινωνικές και Πολιτιστικές Οργανώσεις, ο οργανωμένη κοινωνία  στο σύνολο της να προστατεύσουμε την κοινωνία και το ποδόσφαιρο μέσα από ρεαλιστικές και ποιοτικές αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε χωρίς δισταγμό , ανευθυνότητα, νωχελικότοτα , αναποφασιστικότητα και δικαιολογίες  αναρίθμητες. Να δεσμευθούμε όλοι μας και με αυστηρή πολιτική βούληση να προχωρήσουμε.

Εχω την ισχυρή άποψη ότι τα Αθλητικά Ποδοσφαιρικά Σωματεία , το πρωτογενές κύτταρο του Ποδοσφαίρου, μπορούν να ηγηθούν αυτής της μεγάλης και  δύσκολης προσπάθειας περιορισμού και εξάλειψης της Βίας από τα γήπεδα , προστατεύοντας έτσι το ποδόσφαιρο και τις Αξίες του. Το Σωματειακό  συμφέρον όλων των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων απαιτεί την εξάλειψη της Βίας και της παραβατικότητας από τα γήπεδα μας. Η συνέχιση αυτής της γηπεδικής Βίας , θα αποθαρρύνει τον κόσμο να έρχεται στο γήπεδο για να παρακολουθεί αγώνες , χάνοντας ως ποδόσφαιρο την αίγλη και ελκυστικότητα του και ομολογώ και την οικονομικότητα του. Οι άνθρωποι, οι φίλαθλοι δημιουργούν την μεγάλη οικονομική Αξία στο ποδόσφαιρο και στην  εμπορικότητα του. Οι φίλαθλοι  χρηματοδοτούν την λειτουργία του ποδοσφαίρου χωρίς αυτούς το Ποδόσφαιρο θα ατονήσει, υποβαθμισθεί και θα τραυματισθεί ανεπανόρθωτα.

Ολες οι Κοινωνικές, Αθλητικές  και Ποδοσφαιρικές δυνάμεις του τόπου μας, χωρίς εγωισμούς, τακτικισμούς, ευθυνοφοβίες, θεωρίες, φλυαρίες , αναβολές , με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, ομόνοια, συσπείρωση  και με γνώμονα την μέγιστη αγάπη όλων για το Ποδόσφαιρο, να συνεργασθούν αρμονικά και να αποφασίσουν δραστηριότητες μέτρα και ενέργειες , που θα βοηθήσουν στην πάταξη της Βίας στους Αγωνιστικούς χώρους. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πολιτική βούληση όλων , για δράση και αντίδραση.

Με τις αποφάσεις αυτές , θα βοηθήσουμε επίσης όσους από τους παραβάτες και συμμάχους και φίλους των ομάδων αυτών της Βίας , που παρασύρθηκαν στα πλοκάμια, των κάθε λογής ηγεσιών οι οποίοι  τους εκμεταλλεύονται και τους οδηγούν στην άβυσσο. Ταυτόχρονα  οι αποφάσεις μας πρέπει να αποθαρρύνουν τους νέους μας, να λαμβάνουν μέρος στις ανώνυμες παραβατικές ομάδες και στην συνεχή βία.

Η πολιτεία, οφείλει να συνεργασθεί  με τις Ποδοσφαιρικές Αρχές για την λήψη των πιο ποιοτικών  , αποφασιστικών και κατασταλτικών μέτρων.

Η πρόληψη είναι μια αργή , μέθοδος, επαναφοράς της τάξης και της ασφάλειας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.  Σ΄αυτή την κατάσταση που βρίσκεται τώρα ο τόπος μας με την Βία στα γήπεδα και γενικά στην κοινωνία η έξυπνη με βάση τους νόμους  καταστολή , είναι η πιο κατάλληλη  μέθοδος.

Είμαστε ένας μικρός λαός. Θεωρώ ότι μπορούμε με συνεργασία όλων των δυνάμεων και με πολιτική βούληση να φέρουμε τα πιο καλά αποτελέσματα, βοηθώντας το Ποδόσφαιρο, την κοινωνία και την πατρίδα μας.

Το Ποδόσφαιρο , το πιο ελκυστικό, άθλημα, ένα ακαταμάχητο Κοινωνικό Αγαθό, ένα πολιτιστικό εργαλείο , μια διεργασία αγωγής της ψυχής , χρειάζεται  την συνεργασία όλων των φορέων για την προστασία του, για την πρόοδο και ανάπτυξη του , μακριά από Βιαιότητες τις οποίες το τραυματίζουν και το σκοτώνουν.

Τελειώνω το άρθρο μου για την βία ,προσθέτοντας σύντομα απλές διαχρονικές μου απόψεις.

Τυχόν αποφάσεις  για διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς φιλάθλους, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το ποδόσφαιρο, ως κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό. Κοινωνικά, τεχνικά και ποιοτικά υποβαθμίζεται και αιμορραγεί ως άθλημα και Αθλητική εκδήλωση.

Το κράτος είναι ασφαλώς υπεύθυνο για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών του. Όμως θεωρώ ότι οι αποφάσεις του δεν πρέπει να συγκρούονται με την Ποδοσφαιρική Αρχή της ΚΟΠ, η οποία είναι ανεξάρτητη , αυτόνομη και αυτοδιοίκητη. Εχω την ισχυρή αίσθηση ότι το κράτος έχει στην διάθεση του τις διάφορες νομοθεσίες, οι οποίες πρέπει  να εφαρμοσθούν με συνέπεια, υπευθυνότητα αποφασιστικότητα, χωρίς δισταγμούς και αναβλητικότητα. Ολοι πρέπει να στηρίξουν το έργο κυρίως της Αστυνομίας στη δύσκολη αποστολή της και οποιαδήποτε προσπάθεια αποδόμησης της συμβάλλει στην ενθάρρυνση της Βίας και της Παραβατικότητας. Η αστυνομία είναι ο φρουρός και η ασπίδα της δημόσιας ασφάλειας και ηρεμίας.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

27 Ιανουαρίου 2024