Συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην Φρανκφούρτη, στην πρώτη συνεδρία της εντός του 2024, με τους αναλυτές να αναμένουν διατήρηση των επιτοκίων στα υφιστάμενα τους επίπεδα.

Οι αγορές ανέμεναν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να αρχίσουν από τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά δηλώσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κατά τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως η δήλωση της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 17 Ιανουαρίου περιόρισαν αρκετά τις προσδοκίες για κάτι τέτοιο.

Σε δήλωση της την περασμένη Τετάρτη, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αλλά πιθανότατα όχι πριν από το Καλοκαίρι και τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας αύξηση από το 2,4% το Νοέμβριο, αλλά βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από το διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού στα τέλη του 2022. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ακόμη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται “στο σωστό δρόμο”, αλλά είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη.

Ως βασικούς παράγοντες κινδύνου ανέφερε τις τιμές της ενέργειας και τις πιθανές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί επίσης στενά τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στην Ευρωζώνη, καθώς και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων για τον πιθανό “σοβαρό αντίκτυπό” τους στη μάχη της τράπεζας κατά του πληθωρισμού.

“Θα ξέρουμε πολλά περισσότερα, πιθανότατα τον Απρίλιο, τον Μάιο”, μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για τους μισθούς, είπε η κ. Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού με ιστορικά γρήγορο ρυθμό τον Ιούλιο του 2022 για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ο οποίος εκτίναξε το κόστος της ενέργειας.

Η μείωση του πληθωρισμού και η ζοφερή οικονομική εικόνα έκτοτε οδήγησαν την ΕΚΤ να παγώσει το κόστος δανεισμού στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, προκαλώντας εικασίες για το πότε θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ΄τρίμηνο του 2023 μετά την πενιχρή ανάπτυξη 0,1% στο β΄ τρίμηνο.

Στην τελευταία συνεδρία της για το 2023 στις 14 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ ανέφερε ότι «ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανόν να αυξηθεί ξανά προσωρινά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Επικαλούμενη τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, η ΕΚΤ ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του επόμενου έτους και στη συνέχεια να προσεγγίσει τον στόχο του Διοικητικού Συμβούλιο για πληθωρισμό 2% το 2025».

Συνολικά, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, 2,7% το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκονται σήμερα στο 4,50%, 4,75% και 4,00%, αντιστοίχως.