Ο Πάμπλο Ματσίν, είναι ο νέος προπονητής του Απόλλωνα μέχρι τον Μάιο του 2025 και θα αποτελέσει τον τρίτο τεχνικό που θα καθίσει στο πάγκο των γαλάζιων της Λεμεσού την φετινή σεζόν μετά τους Αντόνε και Μιλόγιεβιτς.

Ποιός είναι λοιπόν ο νέος κόουτς του Απόλλωνα; Ο 48χρονος Πάμπλο Χαβιέρ Ματσίν Ντίεζ (όπως είναι το πλήρες όνομα του), γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1975 στην Σόρια της Ισπανίας.

Το ξεκίνημα στην ομάδα της…καρδιάς του, Νουμάνθια!

Ξεκίνησε από μόλις 30 ετών την προπονητική του καριέρα ως Βοηθός το 2005 στην δεύτερη ομάδα της πόλης του Σόρια, τη Νουμάνθια. Στην συνέχεια το 2007 έγινε βοηθός στην πρώτη ομάδα μέχρι και το 2011 όπου ανάλαβε χρέη πρώτου προπονητή για πρώτη φορά στην καριέρα του. Σε δύο σεζόν με τη Νουμάνθια στην δεύτερη κατηγορία Ισπανίας τερμάτισε στην 10η και μετά στην 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Οδήγησε την Χιρόνα στην La Liga, για πρώτη φορά στην ιστορία της!

Ο Ματσίν έκατσε για πρώτη φορά στο πάγκο της Χιρόνα το Μάρτιο του 2014 όπου η ομάδα τερμάτισε 14η στο πρωτάθλημα και έπειτα ο Ισπανός ξεκίνησε να κτίζει κάτι…πρωτόγνωρο για τους φίλους του κλαμπ. Η Χιρόνα για τρεις διαδοχικές χρονιές με τον 48χρονο κατάφερε να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα μέχρι να έρθει η ιστορική εκείνη χρονιά το 2016/17 όπου η ομάδα κατάφερε να τερματίσει στην 2η θέση και να πανηγυρίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, την La Liga!

Την ιστορική εκείνη σεζόν το 2017/18 στην La Liga η Χιρόνα τερμάτισε στη 10η θέση και απέφυγε σχετικά εύκολα την διαβάθμιση με τον Πάμπλο Ματσίν να αποχαιρετά μετά από σχεδόν 5 χρόνια την ομάδα. Άφησε πίσω του σπουδαίο έργο με απολογισμό 83 νίκες, 50 ισοπαλίες και 56 ήττες σε 189 αγώνες. Σημαντικότερα επιτεύγματα της σεζόν 2017-2018 ήταν η νίκη με 2-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, η νίκη με 2-0 επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο και το 6-0 επί της Λας Πάλμας.

Το όνειρο της Σεβίλλης που κατέληξε σε…εφιάλτη!

Η επιβράβευση και το σπουδαίο άλμα στη καριέρα του ήρθε το 2018 όταν ανέλαβε μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ισπανίας, την Σεβίλλη. Δυστηχώς όμως για τον ίδιο η χρονιά εκείνη δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε αφού μετά την ήττα από την Σλάβια Πράγας στο Γιουρόπα Λιγκ και τις βαριές αποτυχίες με 5-2 από την Ρεάλ Σοσιεδάδ στο πρωτάθλημα και 6-1 από τη Μπαρτσελόνα στο Κύπελλο πλήρωσε το μάρμαρο και αποτέλεσε παρελθόν το Μάρτιο του 2019.

Η αποτυχημένη συνέχεια της πορείας του με τις σύντομες χρονικά στάσεις από ομάδες της Ισπανίας και Σαουδικής Αραβίας…

Παρά την ονειρική αρχή που είχε ο Ματσίν στην καριέρα του, μετά και την Σεβίλλη δεν κατάφερε «να βρει το λιμάνι του». Η Εσπανιόλ ήταν ο επόμενος σταθμός του τον Οκτώβρη του 2019 αλλά άντεξε μόλις 2 μήνες και τον Δεκέμβριο αποτέλεσε παρελθόν. Στην συνέχεια, ανέλαβε την Αλαβές τον Αύγουστο του 2020 όπου έκατσε στο πάγκο της ομάδας για ένα εξάμηνο.

Για πρώτη φορά στην καριέρα του δοκίμασε την τύχη του στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Αλ Αΐν της Σαουδικής Αραβίας τον Φεβρουάριο του 2021. Ξανά όμως ο Ισπανός δεν πρόλαβε να συμπληρώσει τρεις μήνες στην ομάδα και έφυγε για άλλη ομάδα της χώρας, την Αλ Ραέντ Ιούλιο 2021.

Η τελευταία του θητεία πριν τον Απόλλωνα λοιπόν, ήταν στην Έλτσε από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Τα πράγματα εκεί ήταν από την αρχή δύσκολα αφού η ομάδα στις πρώτες 19 αγωνιστικές δεν κατάφερε να πάρει νίκη. Ήταν ο τρίτος προπονητής που απέλυσε εκείνη τη σεζόν η ομάδα μετά τους Ροντρίγκεζ και Αλμιρόν. Ο απολογισμός του πριν μετακομίσει στο νησί μας είναι τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και οκτώ ήττες σε 14 αγώνες με την Έλτσε.

Τα ατομικά επιτεύγματα της μέχρι τώρα καριέρας του!

-Κορυφαίος προπονητής της Β’ κατηγορίας τη σεζόν 2014-2015.
-Ψηφίστηκε ως τρίτος καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος στην ιστορία του Ισπανικού πρωταθλήματος την σεζόν 2017-2018.  

Σόλωνας Κύπρου