Διαστάσεις κρίσης έχουν πάρει στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι καταλήψεις από διαδηλωτές που στηρίζουν τους Παλαιστινίους αλλά και από τις επεμβάσεις της Αστυνομίας για την εκκένωσή τους.

Μόνο στην Νέα Υόρκη οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει στις 300 τις τελευταίες ώρες και σε αυτές πρέπει να προστεθούν δεκάδες άλλες σε όλη τη χώρα. Στην όλη αναστάτωση πρέπει να συνυπολογιστούν οι διαδηλώσεις και οι αντιδιαδηλώσεις, αλλά και ο πολιτικός σάλος για τη διαχείριση της κατάστασης.

Το ερώτημα που ακόμη δεν έχει απάντηση είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αν δηλαδή η επέμβαση της Αστυνομίας, έπειτα από το πράσινο φως των εκάστοτε αρχών των ιδρυμάτων αρκεί για να μπει τέλος στο κίνημα ή αν θα γίνουν η αρχή για μια ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση.

Κολούμπια: Η επέμβαση έγινε γιατί δεν βρέθηκε λύση

Η νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ήταν μία από τις πλέον έντονες τις τελευταίες δεκαετίες για το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Έπειτα από αίτημα των πανεπιστημιακών αρχών στην αστυνομία της Νέας Υόρκης, εκατοντάδες αστυνομικοί μπήκαν στο κάμπους και άδειασαν το Χάμιλτον Χολ από τους καταληψίες φοιτητές. Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο με τους αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τα αρχεία της εφημερίδας Columbia Daily Spectator η επέμβαση της αστυνομίας έγινε ακριβώς 56 χρόνια μετά από μια αντίστοιχη επιχείρηση το 1968 όταν τότε είχαν συλληφθεί περισσότερα από 700 άτομα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ με τους αστυνομικούς τότε να εισβάλουν στο Hamilton Hall μέσα από τούνελ.

Η κατάσταση στο Κολούμπια το πρωί της Τετάρτης ήταν ήρεμη και αυτό το δείχνουν με μια φωτογραφία στο Instagram.

Η πρόεδρος του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, επανήλθε με νέο email στο οποίο ανέφερε ότι η αστυνομία εκλήθη να επέμβει γιατί «φοιτητές και εξωτερικοί ακτιβιστές [outside activists] τις πόρτες του Hamilton Hall, κακομεταχειρίζονταν τους αξιωματικούς μας της Δημόσιας Ασφάλειας και το προσωπικό συντήρησης και προκαλούσαν ζημιές στην περιουσία».

Η Σαφίκ λέει ότι η υπομονή των πανεπιστημικών αρχών εξαντλήθηκε: πρώτα ήταν οι μη εξουσιοδοτημένες καταλήψεις, μετά ο καταυλισμός, μετά ο πολύωρος διάλογος με τους φοιτητές που όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Το Πανεπιστήμιο, προσθέτει, προσφέρθηκε να εξετάσει νέες προτάσεις σχετικά με τα αιτήματα, αλλά δεν βρέθηκε καμία λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επέμβαση της αστυνομίας (την οποία ευχαριστεί για τον «απίστευτο επαγγελματισμό της») ήταν μονόδρομος αργά την Τρίτη.

Στη Νέα Υόρκη οι αρχές μιλούν για 282 συλλήψεις (173 στο City College και άλλες 109 στο Κολούμπια). Συνολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετράμε πάνω από 1.600 συλλήψεις σε τουλάχιστον 37 αμερικανικά πανεπιστήμια, ένας αριθμός που είχαν να δουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια από την εποχή του Βιετνάμ, δηλαδή εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν λόγω καταπάτησης [trespassing] του χώρου του ιδρύματος. Οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, όπως η ACLU, καταγγέλλουν τις συλλήψεις «αντισυνταγματική καταστολή του λόγου και της διαμαρτυρίας», γράφει το Axios.

Φοιτητές ή και εξωτερικοί παράγοντες;

Εν τω μεταξύ, και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς επέρριψε τις ευθύνες σε «εξωτερικούς υποκινητές» για όσα έγιναν στο Κολούμπια – κάτι που αναφερόταν και στην επιστολή των πανεπιστημιακών αρχών.

Η αστυνομία πάντως διέψευσε ότι μέσα στο πλήθος χθες στο Κολούμπια ήταν η σύζυγος ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση, παρά τη φημολογία επ’αυτού. Την πληροφορία είχε μεταφέρει πάντως και ο δήμαρχος Άνταμς. Πάντως ήταν στο πανεπιστήμιο την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν προέκυψε κάτι αξιόποινο σε βάρος τους.

Από τη μία άκρη των ΗΠΑ στην άλλη

Η λίστα με τα πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει κάποιου είδους κινητοποίηση (διαδήλωση ή κατάληψη) αλλά και επέμβαση από την αστυνομία μεγαλώνει συνεχώς.

Στο Ταφτς οι αρχές του ιδρύματος απειλούν με αποβολή όσους φοιτητές δεν εκκενώσουν την κατάληψη ενώ λένε ότι οι διαδηλωτές όχι μόνο «αρνούνται τις προτάσεις μας» αλλά επεκτείνουν και τον καταυλισμό τους.

«Από το ποτάμι στη θάλασσα η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί», φώναζαν μεταξύ άλλων οι καταληψίες φοιτητές στο Ουισκόνσιν. Άλλοι 10 συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας. Στη Νέα Ορλεάνη την Τετάρτη έγιναν περί τις 14 συλλήψεις κατά το άδειασμα της κατάληψης έπειτα από μόλις δύο ημέρες «ζωής» του καταυλισμού.

Επέμβαση είχαμε και στην Αριζόνα όπου η αστυνομία του ιδρύματος έκανε χρήση χημικών παραγόντων που προκαλούν ερεθισμό για να διαλύσουν το πλήθος.

Εξαίρεση το Brown, όπου οι πανεπιστημιακές αρχές και οι διαδηλωτές συμφώνησαν να διαλύσουν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Το CNN αναφέρει ότι στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και λύκεια. Καταγράφεται τουλάχιστον μία περίπτωση στην Αϊόβα με μαθητές που λένε ότι την Παρασκευή θα στήσουν το δικό τους καταυλισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές του Κολούμπια.

 

Πολιτική αντιπαράθεση

Οι κινητοποιήσεις μέσα σε προεκλογική περίοδο ενόψει του Νοεμβρίου δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους τους πολιτικούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ -και από κοντά του τα φιλορεπουμπλικανικά μέσα ενημέρωσης- χρησιμοποιεί τις καταλήψεις για να στήσει μια δυστοπική εικόνα ενός έθνους που μαστίζεται από ταραχές, αναφέρει το CNN.

Δεν παραλείπει να τα βάλει με τον πρόεδρο Μπάιντεν: «Πρέπει να σταματήσουμε τον αντισημιτισμό που απλά διαπερνά τη χώρα μας αυτή τη στιγμή και ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει κάτι», δήλωσε στο Fox για να προσθέσει ότι «ο Μπάιντεν υποτίθεται ότι είναι η φωνή της χώρας μας και σίγουρα δεν είναι και πολύ καλή φωνή». Οι Ρεπουμπλικανοί, πάλι, οι οποίο «χτυπούν» τα κορυφαία πανεπιστήμια, βλέπουν στις κινητοποιήσει ένα καλό εργαλείο για να ζωντανέψουν τη βάση τους.

Σε κάθε περίπτωση, μας περιμένουν μήνες γεμάτοι ένταση στις ΗΠΑ. Θα γίνει το καλοκαίρι και η διακοπή των μαθημάτων αιτία για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, ή θα μπούμε το Σεπτέμβριο σε ένα νέο καυτό ακαδημαϊκό έτος, αυτή τη φορά δύο μήνες πριν από τις εκλογές;

Πηγή: Πρώτο Θέμα