Αναβρασμός και έντονη ανησυχία προκάλεσαν οι αποφάσεις που έλαβε ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, βάσει των οποίων ετοιμάζονται να κλείσουν τα τυροκομία, αλλά και να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το χαλλούμι ΠΟΠ, καθώς σε περίπτωση που προχωρήσουν με την υλοποίησή τους, ενδεχομένως να παρουσιαστεί μεγάλο πρόβλημα στην αγορά, όσον αφορά στην παραγωγή τυροκομικών ειδών. Την ίδια ώρα, οι εν λόγω αποφάσεις φέρνουν την Κυβέρνηση προ τετελεσμένων, με την πίεση που ασκείται στον Λόφο να είναι αυξημένη, καθώς το ενδεχόμενο υλοποίησης των αποφάσεων του Συνδέσμου Τυροκόμων, θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες.

Το σενάριο να κλείσουν τα τυροκομεία από τις 10 Ιανουαρίου, όπως είναι η απόφαση που πάρθηκε από το Σύνδεσμο Τυροκόμων, το πρωί της Παρασκευής, θα έχει αρκετές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της παραγωγής, καθώς και στην αγορά. Και αυτό επειδή θα σταματήσει η παραγωγή των τυροκομικών και γαλακτοκομικών ειδών, όπως χαλλούμι, τυριά, γιαούρτι, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ασχολούνται με την παραγωγή γάλακτος, δεν θα μπορούν να το πουλήσουν, δεδομένου ότι οι τυροκόμοι αποτελούν τους μεγαλύτερους πελάτες τους.

Αυτή η απόφαση βάζει το πιστόλι στον κρόταφο για την Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να μελετήσει προσεκτικά τα επόμενά της βήματα, αν ο στόχος της είναι να αλλάξει η κατάσταση. Με τις προθέσεις των τυροκόμων να ασκούν πίεση στον Λόφο, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αναλάβει δράση και κάλεσε τον Σύνδεσμο σε μία καθοριστικές σημασίας σύσκεψη, ώστε να συζητήσουν όλα τα θέματα που ταλανίζουν τον τομέα.

Η εν λόγω σύσκεψη κρίνεται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο πλευρές, καθώς θα διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος, ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία που να ικανοποιεί όλους. Αυτό που αναμένουν οι τυροκόμοι είναι να ακούσουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης και μετά θα καθορίσουν τα επόμενά τους βήματα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος και η Κυβέρνηση παρουσιαστεί πρόθυμη να αλλάξει τη στάση της επί του ζητήματος, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων θα επαναξιολογήσει την κατάσταση, χωρίς να αποκλείεται και να λάβει διαφορετικές αποφάσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση παραμείνει αδιάλλακτη στις απόψεις της, ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει κανονικά με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε.

Σημειώνεται πως όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, αυτό που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ότι από 1/1/2024 τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, για αντικειμενικούς λόγους πέραν του ελέγχου των μελών τους, δεν θα δεσμεύονται από το πλαίσιο συμφωνίας το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο 2022 μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων, καθώς από την έκδοση του διατάγματος ΚΔΠ 332/2023 η συμφωνία αυτή δεν δύναται να εφαρμοστεί. Επίσης, τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου προχωρήσουν σε κλείσιμο των τυροκομείων τους από τις 10/1/2024.

Πάντως, οι τυροκόμοι θεωρούν ότι οι αποφάσεις τους δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού εδώ και δύο μήνες είχαν προειδοποιήσει τους κυβερνώντες για τις θέσεις τους, σχετικά με το διάταγμα που είχε εκδοθεί στις 20 Οκτωβρίου, που ανέφερε πως το ελάχιστο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι ΠΟΠ θα έπρεπε να είναι 19%.

Ο Σύνδεσμος, την ίδια ώρα, εξαπέλυσε πυρά κατά Υπουργείου Εμπορίου και Υπουργείου Γεωργίας, σημειώνοντας πως τα δύο κυβερνητικά τμήματα οφείλονται για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί, ενώ όσον αφορά στο επίμαχο διάταγμα που εκδόθηκε, οι τυροκόμοι θεωρούν πως η Κυβέρνηση είχε μονομερώς παραβιάσει το πλαίσιο συμφωνίας που υπήρχε.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων σημειώνει πως επανειλημμένα είχαν προσπαθήσει να βρεθεί μία λύση που να ικανοποιεί όλους, προτείνοντας μάλιστα, να επανέλθουν στο ποσοστό 10% για το αιγοπρόβειο γάλα στο χαλλούμι ΠΟΠ, στη βάση και των διαθέσιμων ποσοτήτων στην αγορά, με την πρόταση τους να απορρίπτεται.

«Επιθυμία μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση λύσεων ως αποτέλεσμα διαβούλευσης και συναίνεσης καθώς και η αποφυγή αποφάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την τυροκομία και που οδηγούν τον κλάδο σε πορεία καταστροφής με ανυπολόγιστες ζημιές για την οικονομία του τόπου μας, αλλά και για το ίδιο το χαλλούμι για το οποίο όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούμε ότι αποτελεί τον «λευκό χρυσό» της Κύπρου», είχε καταλήξει η ανακοίνωσή τους.