Εμμέσως πλην σαφώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες βράδυ από το Alphanews.live πως μεταξύ άλλων, ανέφερε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ότι τα Ηνωμένα Έθνη τόσο σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, όσο και σε επίπεδο Ολγκίν, κατέβαλαν προσπάθεια για μια νέα τριμερή ή και πενταμερή συνάντηση.

Επιβεβαίωση, που ήρθε μέσω…δυσφορίας για τη διαρροή.

Νίκος Χριστοδουλίδης-Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να σχολιάσω οτιδήποτε για το συγκεκριμένο θέμα. Το μόνο που θέλω να πω, είναι να εκφράσω τη μεγάλη μου, πολύ μεγάλη μου απογοήτευση, – χωρίς να σχολιάζω την ουσία, αν αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι – αλλά τη μεγάλη μου απογοήτευση, για το ότι στο Εθνικό Συμβούλιο συζητούμε, συμφωνούμε σε κάποια πράγματα και αυτά τα πράγματα από κάποιους δεν τηρούνται. Αν αυτό είναι ένδειξη σοβαρότητας, το αφήνω στον κυπριακό λαό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φαίνεται να είπε στα μέλη του Εθνικού, πως ουσιαστικά αυτή ήταν η πρόταση Γκουτέρες στις Βρυξέλλες, στην οποία ο ίδιος, όπως είχε πει από την πρώτη στιγμή απάντησε θετικά, ενώ η τουρκική πλευρά την απέρριψε.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Η Άγκυρα απέρριψε πρόταση για πενταμερή διάσκεψη
Όπως ενημερώθηκαν τα μέλη του Εθνικού, η Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ, ήταν αυτή που εισηγήθηκε άτυπη συνάντηση είτε σε επίπεδο τριμερούς, δηλαδή οι δύο ηγέτες συν τα Ηνωμένα Έθνη, είτε σε επίπεδο πενταμερούς, δηλαδή οι δύο ηγέτες συν οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, φέρεται να είπε στους πολιτικούς αρχηγούς, πως το όλο θέμα, δε θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, καθώς κατά την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα θέσει εκ νέου την πρόταση του ΓΓ ΟΗΕ, στον ισχυρό άντρα της Τουρκίας.

Και ως εκ τούτου, δεν θα έπρεπε να διαρρεύσει οτιδήποτε.

«Δεν έχουμε επιλογή»
Πάντως, όπως πληροφορείται ο Alpha, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού, δεν καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις στο άκουσμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της πρότασης Γκουτέρες.

Αντίθετα, αν και εκφράστηκαν επιφυλάξεις, σχεδόν ομόφωνη ήταν η θέση πως σε περίπτωση που η Λευκωσία, λάμβανε πρόσκληση, θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο, ενδεχομένως πιο επικίνδυνο και από τυχόν παγίδες που εμπεριέχουν τέτοιου είδους διασκέψεις, η ε/κ πλευρά να έλεγε όχι.

Για την πρόταση, ρωτήθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης-Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες,  στη συνάντηση πού θα έχει στις 8 Μαΐου με την προσωπική απεσταλμένη τού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Αν θυμάστε, στη δική μας εξ αρχής θετική τοποθέτηση, είχε αναφερθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα επανέλθει στο νησί στις 7 Μαΐου. Ήδη έχουν διευθετηθεί δύο συναντήσεις της, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.