Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε ένα ασθενοφόρο στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «το χρησιμοποιούσε ένας τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς».
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στρατιώτες του εκτίμησαν ότι μια μονάδα της Χαμάς που βρισκόταν κοντά στη θέση τους χρησιμοποιούσε το ασθενοφόρο αυτό.
Η Χαμάς έκανε λόγο για «δεκάδες νεκρούς και τραυματίες» από το σημερινό πλήγμα. Σε πλάνα που τράβηξε το Γαλλικό Πρακτορείο διακρίνονται τραυματισμένοι άνθρωποι γύρω από ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο.
Νωρίτερα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε την ότι η ισχυρή πολιτοφυλακή του εμπλέκεται σε πρωτοφανείς διασυνοριακές μάχες με το Ισραήλ και απείλησε με κλιμάκωση. Απέφυγε να ανακοινώσει ότι η Χεζμπολάχ συμμετέχει πλήρως στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς αλλά δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι οι μάχες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ «δεν θα περιοριστούν» στην κλίμακα που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης ήταν 100% παλαιστινιακή και οι «ιδιοκτήτες» της το έκρυψαν από όλους. Πρόσθεσε ότι αυτή η μάχη είναι εντελώς παλαιστινιακή, για τον παλαιστινιακό λαό, δεν έχει καμιά σχέση με κανένα περιφερειακό ζήτημα.
Πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ανέφερε σε ομιλία του ότι «το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή εκεχειρία που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων μας».
Προηγουμένως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου για τη δυνατότητα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να αυξηθεί η διαμονή της βοήθειας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον 240 όμηροι παραμένουν στα χέρια του παλαιστινιακού κινήματος.

πηγή: sigmalive.com