Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Γάζα, με τους ισραηλινούς να σφυροκοπούν τις υποδομές της Χαμάς και τις χερσαίες επεμβάσεις να πληθαίνουν. Δημοσίευμα του Skynews, που επικαλείται πληροφορίες του ανταποκριτή του, Mark Stone, αναφέρει ότι το Ισραήλ περικύκλωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Yahya Sinwar σε ένα καταφύγιο.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έγιναν από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το που βρισκόταν ο ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης ή τι θα γινόταν στην συνέχεια.

Τι ανέφερε ο Mark Stone

Ο δημοσιογράφος του Skynews που βρίσκεται στο Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, αναφέρει ότι όσα είπε ο Γκαλάντ είναι σημαντικά σε περίπτωση που ισχύουν, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «Αυτό που χρειάζονται οι Ισραηλινοί είναι ένα βραβείο.»

Πρόσθεσε δε ότι «Πρέπει να είναι σε θέση να διεκδικήσουν μια σημαντική νίκη… και αν μπορέσουν να ανακοινώσουν ότι σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς, αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή». «Θα προκαλούσε σίγουρα μια απάντηση από τη Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς στο βορρά», είπε.

Η δέσμευση του Γκαλάντ για τη σύλληψη του Sinwar

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δεσμεύτηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «βρουν και θα εξαλείψουν» τον Yahya Sinwar, τον επικεφαλής της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023.

«Θα εντοπίσουμε τον Sinwar και θα τον εξαλείψουμε», είπε ο Gallant σε συνέντευξη Τύπου, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν να δίνουν οδομαχίες με τους μαχητές της Hamas εντός του παλαιστινιακού εδάφους.

Λίγα λόγια για το No2 της Χαμάς

Ο ηγέτης του κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya Sinwar, γεννήθηκε το 1962. Είναι ο ιδρυτής της υπηρεσίας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως Majd, η οποία διαχειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ερευνά ύποπτους ισραηλινούς πράκτορες και εντοπίζει αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Ο Sinwar έχει συλληφθεί τρεις φορές. Μετά την τρίτη σύλληψή του το 1988 καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων και Ισραηλινών Αράβων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούνταν αιχμάλωτος για πάνω από πέντε χρόνια από τη Χαμάς.

Ο Sinwarεπέστρεψε στη θέση του ως εξέχον στέλεχος της Χαμάς και διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2017.

Σημειώνεται δε ότι από το 2015, οι ΗΠΑ έχουν καταχωρήσει τον Sinwar στη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών».

Πηγή: iefimerida.gr