Αποτελεί το talk of the town του διεθνούς ποδοσφαίρου το τελευταίο 24ωρο, καθώς ο Μαρκ Γκούιου 33 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο γήπεδο για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα αποδείχτηκε καθοριστικός. Ποιο είναι, όμως, το νέο παιδί-θαύμα της “Λα Μασία” και τι περιμένει από αυτόν ο Τσάβι;

Η προπονητική φιλοσοφία του Τσάβι, καθώς, επίσης, και η επιστροφή της Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ευρώπης φαίνεται πως βασίζουν πολλά στη φημισμένη ακαδημία των “Μπλαουγκράνα”, “Λα Μασία”. Ο Ισπανός τεχνικός δεν δίστασε φέτος να φέρει στο προσκήνιο το next big thing της ομάδας, Λαμίν Γιαμάλ, με τον μικρό να τον δικαιώνει, αφού αποτελεί τον νεαρότερο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου και τον νεαρότερο ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί με τη φανέλα του συλλόγου της Βαρκελώνης.

Η εμπιστοσύνη του Τσάβι, όμως, δεν σταματάει εκεί, αφού οι Πέδρι και Γκάβι αποτελούν το βασικό κεντρικό δίδυμο της Mπαρτσελόνα στα μελλοντικά σχέδια του Ισπανού προπονητή, καθώς ο πρώτος αντιμετωπίζει τραυματισμό από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, με την τελευταία του συμμετοχή να χρονολείται στις 20 Αυγούστου κόντρα στην Κάντιθ για τη δεύτερη αγωνιστική της La Liga.

Ο τελευταίος άσος στα μανίκια του προπονητή της Μπαρτσελόνα ακούει στο όνομα Μαρκ Γκούιου, ένας 17χρονος επιθετικός από την Κ19 της ομάδας που στο ντεμπούτο του με τον σύλλογο της Βαρκελώνης έγραψε ιστορία, σκοράροντας -μόλις- 33 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, δίνοντας παράλληλα τη νίκη στη Μπαρτσελόνα με 1-0 κόντρα στην Αθλέτικ.

Τρεις βαθμοί που ανέβασαν την ομάδα του στην 3η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος, έναν βαθμό μακριά από τις Ρεάλ Μαδρίτης και την εκπληκτική Τζιρόνα που βρίσκονται στην κορυφή. Ένα χρυσοφόρο αποτέλεσμα εν όψει και του El Clasico του ερχόμενου Σαββάτου (28/10, 17:15).

Η συμβουλή του Τσάβι και το αγωνιστικό προφίλ του Γκούιου

Του είπα ότι έχει μια ευκαιρία. Λατρεύω να βλέπω τα πρόσωπα αυτών των παιδιών. Δεν έχουν φόβο“, είπε ο Τσάβι μετά το τέλος της αναμέτρησης, στην οποία ο 17χρονος “έπιασε από τα μυαλά την ευκαιρία” που του έδωσε ο προπονητής του, εκμεταλλευόμενος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χώρο που δημιουργήθηκε στην αποστολή της Μπαρτσελόνα μετά τις απουσίες λόγω τραυματισμών των Λεβαντόφσκι και Ντε Γιόνγκ.

Αποτελεί γέννημα θρέμμα της Καταλονίας και πιο συγκεκριμένα της πόλης Γκρανόλερς, η οποία βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης, με τον 17χρονο να μπαίνει στα ραντάρ του Τσάβι μετά την εκπληκτική του παρουσία στο Euro K17, στο οποίο η Ισπανία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο ίδιος πρώτος σκόρερ μαζί με τον συμπαίκτη του Λαμίν Γιαμάλ.

Με 3 γκολ σε 9 παρουσίες στο UEFA Youth League με την Μπαρτσελόνα Κ19 και μόλις 8 λεπτά με τη φανέλα της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα, Barcelona Atletic, στην τρίτη εθνική κατηγορία, ο 17χρονος έψαχνε την ευκαιρία του, η οποία ήρθε το βράδυ της Κυριακής (22/10). Πλέον, αποτελεί τον πέμπτο νεαρότερο σκόρερ στην ιστορία της πρώτης ομάδας, πίσω μόνο από τους Γιαμάλ, Ανσού Φάτι, Γκάβι και Μπόγιαν Κρκιτς.

Ο Μαρκ Γκούιου δεν είναι ο κλασικός τύπος επιθετικών που βγάζει η “Λα Μασία”, καθώς δεν είναι βραχύσωμος, βλέπει τον κόσμο από το 1,80, ενώ δεν είναι ούτε ο τυπικός πλέι μέικερ επιθετικός, το λεγόμενο ψευτοεννιάρι που παράγει η ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Αντιθέτως, είναι η επιτομή του Νο9, του στράικερ που ξέρει να παίρνει καλές θέσεις στην αντίπαλη περιοχή, έχοντας συχνή επαφή με τα δίχτυα, όντας ικανότατος κεφαλοσφαιριστής.

Επίσης, παρότι δεν ξεχωρίζει για το συνδυαστικό του παιχνίδι, φημίζεται για την ικανότητά του να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους, έχοντας ως βασικά του προσόντα την ταχύτητα, το μαχητικό πνεύμα και την αστείρευτη επιθυμία του να πιέζει τον αντίπαλο δημιουργώντας του προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας.