Διάγγελμα προς του πολίτες της χώρας του απηύθυνε απόψε ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, στο οποίο κατέστησε σαφές ότι η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιηθεί, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει πότε και με ποιον τρόπο θα αυτή θα συμβεί. Η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης θα αποφασισθεί ομόφωνα από το «μικρό ΚΥΣΕΑ» και το υπουργικό συμβούλιο ειδικής σύνθεσης, αρμόδιου για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Παράλληλα, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός κάλεσε τους αμάχους στη Γάζα να μετακινηθούν από το βόρειο τμήμα της και να κινηθούν νοτιότερα για την ατομική τους ασφάλεια.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι περισσότεροι από τους 220 αιχμαλώτους που η Χαμάς κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Ειδικότερα, ανέφερε πως 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου.

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρηση του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή, αποκάλυψε η εφημερίδα Wall Strett Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ κατηγόρησε τον Γκουτέρες ότι δικαιολογεί την επίθεση της Χαμάς δηλώνοντας χθες ότι «δεν συνέβη στο κενό», ο επικεφαλής του ΟΗΕ απάντησε λέγοντας ότι η Ιερουσαλήμ παρερμήνευσε τα σχόλιά του και ότι είχε πει συγκεκριμένα στην ίδια ομιλία ότι «τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς».

Επιπρόσθετα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα από την Αίγυπτο την αποστολή ενός πλοίου του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να συνδράμει το έργο των νοσοκομείων της περιοχής. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο αυτό το πλωτό νοσοκομείο θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Τουλόν μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών, δηλώνοντας ότι  «Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε»,

Αναφερόμενος στην οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους».

Από πλευράς του το Ισραήλ, απέρριψε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου απαντώντας ότι «Το Ισραήλ απορρίπτει απολύτως τις ωμές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Η Χαμάς είναι μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος, που βάρβαρα και σκόπιμα δολοφονεί μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αρπάζει αμάχους ομήρους και χρησιμοποιεί τον ίδιο το λαό της ως ανθρώπινες ασπίδες».