Στίγμα πολιτικής ηγεμονίας του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κατέγραψαν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην Ελλάδα, χθες Κυριακή 8 Οκτωβρίου, οι οποίες παρά τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα αποτυπώνουν ευρύτερα μηνύματα συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Συγκεκριμένα, επτά εκ των δεκατριών υποψήφιων Περιφερειαρχών που στήριξε η Νέα Δημοκρατία εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, ενώ οι υπόλοιποι έξι συνεχίζουν στο δεύτερο γύρο.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Χαρδαλιάς εξελέγη από τον πρώτο γύρο, με υψηλό ποσοστό 46,51%. Στη δεύτερη θέση κατετάγη ο ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,71% και τρίτος ο υποψήφιος του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης με 14%.

Στο επίπεδο των δημοτικών εκλογών, στον δήμο Αθηναίων περνούν στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Μπακογιάννης με ποσοστό 41,39% έναντι του Χάρη Δούκα με 14,18%. Στον δήμο Θεσσαλονίκης, στον δεύτερο γύρο περνά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 27,3% έναντι 25,77% του Στυλιανού Αγγελούδη. Στον δήμο Πειραιά εξελέγη με υψηλό ποσοστό 69,73% από τον πρώτο γύρο ο Γιάννης Μώραλης. Στον δήμο Πάτρας περνούν στον δεύτερο γύρο ο Κωνσταντίνος Πελετίδης με 40,17% και ο Κωνσταντίνος Σβόλης με 25,7%.

Σε περιφερειακό επίπεδο, από τον πρώτο γύρο, εξελέγησαν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες της ΝΔ:  Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία-Θράκη, Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ήπειρο, Γεώργιος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο, ενώ από την πρώτο γύρο εξελέγη επίσης ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, ο οποίος είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την οποία οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες αναμενόταν να έχουν αντίκτυπο στα εκλογικά αποτελέσματα ο νυν Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Αγοραστός εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα, με ποσοστό 41,35% έναντι του ανθυποψηφίου του στον δεύτερο γύρο Δημήτρη Κουρέτα με 34,12%.

Κατά τις δηλώσεις του μετά τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ», ενώ ανέφερε ότι «μόνο σε μία Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο».

«Από αύριο η κυβέρνηση προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της και την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που δίνει η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε Περιφερειάρχη και κάθε δήμαρχο γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι το μήνυμα που έλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ότι χρειάζεται ανανέωση. «Ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ…χθες», ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι «από αύριο πρέπει να αρχίζουμε να χτίζουμε τη νέα προοδευτική παράταξη».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανοδική του πορεία» και σημείωσε ότι ο επόμενος στόχος για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι «να είναι στις επόμενες εκλογές η προοδευτική δύναμη, η αξιόπιστη δύναμη αυτή που θα αντιμετωπίσει τη ΝΔ».