Η Ίγκα Σβιόντεκ είχε πολλές… απορίες για την εμφάνισή της κόντρα στη Γέλενα Οσταπένκο, ενώ παραδέχτηκε ότι η προσπάθεια για παραμονή στο Νο.1 την είχα αγχώσει περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. 
«Εξεπλάγην, που το επίπεδό μου άλλαξε τόσο δραστικά, διότι συνήθως όταν παίζω άσχημα, το κάνω στην αρχή και μετά ανεβαίνω ή λύνω το πρόβλημα», ανέφερε η περσινή νικήτρια της διοργάνωσης συνέντευξη τύπου μετά την ήττα της στη φάση των «16» του US Open. «Αυτή τη φορά ήταν τελείως το αντίθετο. Δεν ξέρω τι συνέβη στο παιχνίδι μου, ξαφνικά ένιωσα ότι δεν έχω τον έλεγχο. Πρέπει να το δω, γιατί δεν ξέρω γιατί άρχισα να κάνω τόσα πολλά λάθη».

Και πρόσθεσε: «Τα λάθη μου ήταν τόσο μεγάλα, δεν είχα ιδέα γιατί ξαφνικά δεν μπορούσα να επιστρέψω. Επιστρέφω καλά, είμαι καλή σε αυτό. Είμαι συγκεντρωμένη στα ίδια πράγματα με το πρώτο σετ, στα ίδια πράγματα γενικά, όταν το παιχνίδι μου λειτουργούσε. Δεν ξέρω, δεν ξέω… Πρέπει να το δω, ίσως αυτό μου δώσει κάποιες απαντήσεις. Γενικά δεν μου συμβαίνει συχνά όταν αρχίζω να παίζω άσχημα. Έχω εκπλαγεί κάπως, πρέπει να το αναλύσω».

Η 22χρονη Πολωνή θα πέσει την άλλη εβδομάδα στο Νο.2 του κόσμου και αυτό φαίνεται να την ενοχλεί περισσότερο από το αναμενόμενο. «Σήμαινε πολλά προφανώς, ήταν υπέροχο. Από την άλλη, ήταν αρκετά εξαντλητικό. Πρέπει να κάνω όλα αυτά που η ομάδα μου και παίκτες σαν τον Ρότζερ ή τον Νόβακ ή τον Ράφα λένε: πρέπει να συγκεντρωθείς στα τουρνουά, όχι τα rankings. Εγώ συνήθως δεν κοιτώ τους αριθμούς, αλλά τους αγαπώ. Θα ήθελα πολύ να διευρύνω λίγο περισσότερο το ρεκόρ. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να σπάσω κάποιο ρεκόρ. Το έχω κάνει ήδη διότι είμαι η πρώτη Πολωνή παίκτρια που κέρδισε σλαμ. Το να είμαι Νο.1 ως τρίτη παίκτρια στην ιστορία, είναι υπέροχο. Όταν, όμως, συμβαίνει, όταν το χάνεις, υπάρχει στεναχώρια. Όπως είπα στην αρχή, όλοι αυτοί οι μεγάλοι παίκτες ξέρουν ότι θα έρθει πίσω αν δουλέψεις σκληρά, συγκεντρωθείς στα σωστά πράγματα και εξελιχθείς ως παίκτης».

Νιώθει κατά κάποιο τρόπο κάποια ανακούφιση; «Δεν θα έλεγα ανακούφιση… Υπάρχουν αρκετά πράγματα που ξέρω ότι θα έπρεπε να κάνω διαφορετικά. Ίσως να μην είμαι αρκετά ώριμη. Δουλεύω σκληρά για να μην σκέφτομαι πράγματα σαν αυτά. Καμία φορά αν πιέζεις τον εαυτό σου να μην το κάνει, το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Είμαι χαρούμενη που έχω έξυπνους ανθρώπους δίπλα μου, να με καθοδηγούν. Αλλά είναι στο χέρι μου να γίνει. Την επόμενη φορά που θα βρεθώ σε αυτή την κατάσταση, θα κάνω τα πράγματα διαφορετικά, γιατί ήταν αγχωτικό και δεν θα έπρεπε. Το τένις είναι γενικά αγχωτικό, αλλά θα έπρεπε να το αποδεχτώ λίγο περισσότερο. Θα αντιδράσω διαφορετικά την επόμενη φορά, οπότε είναι θετικό».